Acuzații din Ungaria la adresa României: Are loc „un asasinat” în Ținutul Secuiesc. Rolul Armatei

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.08.2024 - 08:47
Acuzații dure din Ungaria la adresa României. „Se întâmplă un asasinat contra națiunii maghiare” - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Acuzații dure vin din presa din Ungaria la adresa României. „Se întâmplă un asasinat contra națiunii maghiare”. Jurnaliștii maghiari pretind că lângă locul de pelerinaj al maghiarilor din Ținutul Secuiesc ar apărea o unitate militară. La, final îl laudă pe Viktor Orban.

SHARE

Presa maghiară, apropiată de Viktor Orban, publică un articol violent la adresa României. Autorii vorbesc de un asasinat la adresa idebtității maghiare după ce în apropiere de locul de pelerinaj al maghiarilor din Ținutul Secuiesc, Armata Română ar construi un poligon de trageri.

Citește și: Ciolacu, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „Niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul”

Acuzații dure din Ungaria la adresa României. „Se întâmplă un asasinat contra națiunii maghiare”

Redăm parțial articol din presa maghiară

„Un asasinat aproape inimaginabil de obraznic este pregătit împotriva Ținutului Secuiesc și a întregii națiuni maghiare. Statul român  plănuiește să construiască una dintre cele mai mari baze de pregătire pentru afaceri interne și jandarmerie din țară, cu un poligon de tragere, terenuri de antrenament, cazărmi și clădiri de serviciu, în imediata vecinătate a celui mai important loc de pelerinaj pentru maghiari, și anume Biserica Crucii din Csíksomlyo (Șumuleu Ciuc) și muntele Somlyó, care găzduiește sute de mii de pelerini.

Citește și: Tőkés a depus un denunţ penal împotriva preşedintelui Iohannis, pe care îl acuză de instigare la ură

Parcelele au fost confiscate de la proprietarii lor de drept de către Ministerul de Interne în 1996, lipsindu-i pe foștii proprietari ai celor cinci hectare de teren și pe descendenții acestora de dreptul lor la reprivatizare în temeiul Legii privind compensațiile. 

Motivul invocat a fost interesul statului român, iar această măsură rușinoasă a fost urmată de ani de litigii, care în luna aprilie a acestui an (din păcate, desigur) s-au încheiat cu un eșec total pentru maghiari în fața Curții Supreme de Justiție și Casație a României, care a decis în favoarea Ministerului de Interne împotriva parohiei romano-catolice a Bisericii Baptiste Chisimlyo și a persoanelor în cauză.

Dacă românii nu își vor reveni la gânduri mai bune, cimitirul catolic din Sereda și așa-numita zonă rezidențială Kalász, precum și zona delimitată de biserică și dealul Somlyó, în imediata vecinătate a locului nostru sacru, vor fi în viitor umflate și tigrate de jandarmi și soldați în camuflaj albastru indigo...”, scriu jurnaliștii.

Maghiarii îl contestă pe primaul din Miercurea Ciuc

Aceștia au o răfuială și cu primarul de etnie maghiară din Miercurea Ciuc despre care spun că nu apără interesele maghiare. 

Unde este primarul maghiar din Miercurea Ciuc Attila Korodi?, întreabă jurnaliștii:

„Unde sunt grupurile de interese maghiare? Și unde sunteți, secuii? Dacă statul român poate să ducă la bun sfârșit acest scandal cu impunitate, ce se va întâmpla mai departe? Vor fi puse în aplicare toate planurile malefice ale lui Clemenceau și Ceaușescu de dezmembrare, asimilare, intimidare și lichidare a maghiarilor din Transilvania? Cât de mult ne vom mai retrage?

Attila Korodi, primarul, s-a făcut remarcat în urmă cu câțiva ani când, în calitate de primar nou ales, a iluminat primăria din piața principală în culorile naționale românești cu ocazia sărbătorii românești a secesiunii Transilvaniei, pe 1 decembrie”, articolul continuă cu invectiove la adresa statului român și acuzații nefondate.

Apoi, autorii îi dau cuvântul lui Viktor Orban pe care îl laudă

„Dar dacă guvernul maghiar și această comunitate politică iau în serios cuvintele lui Viktor Orbán că maghiarii din Bazinul Carpatic sunt ca o inimă care se contractă și se extinde din nou. [...] Și vom repara tot ceea ce a fost stricat înaintea noastră. Vom fi mari, vom fi puternici și vom fi respectabili”, atunci trebuie să schimbăm tactica și să începem o nouă misiune, spune articolul.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te