250.000 $, biletul spre moarte plătit de milionari pentru expediţia spre "blestemul Titanicului"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.06.2023 - 11:04
250.000 de dolari, biletul spre "blestemul Titanicului" - Foto: Profimedia Images
250.000 de dolari, biletul spre "blestemul Titanicului" - Foto: Profimedia Images

250.000 de dolari, biletul spre "blestemul Titanicului". Compania OceanGate oferă expediții de 10 zile la epava legendarei nave Titanic care s-a scufundat 1912 chiar în prima sa călătorie transatlantică, pentru un preț exorbitant.

SHARE

Ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de 10 ore către epava Titanicului s-a încheiat tragic, toți cei cinci pasageri din submersibilul dispărut fiind uciși într-o implozie catastrofală.

Moartea lor a fost confirmată joi, încheind o săptămână de căutări de supraviețuitori care a fost urmărită îndeaproape în întreaga lume.

Citește și: Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală”. Au murit într-o secundă

OceanGate spune că oferă expediții de 10 zile la situl Titanic, oferind "exploratorilor calificați" posibilitatea de a se alătura ca specialiști ai misiunii, numai că riscul morții pândește la numai câțiva centimetri de străfundurile întunecate ale Oceanului Atlantic.

250.000 de dolari, biletul spre "blestemul Titanicului"

Taxele acestora le finanțează pregătirea și participarea echipei științifice care explorează nava care s-a scufundat în 1912, în prima sa călătorie transatlantică, după ce a lovit un iceberg.

La bordul submarinului pierdut în apropierea epavei Titanicului se află patru turişti care au plătit câte 250.000 de dolari pentru expediţia lor periculoasă. 

Submersibilul dispărut, Titan, transportă un pilot și patru membri ai echipajului până la o adâncime maximă de 4.000 de metri și le poate monitoriza starea de sănătate în timp real. Sistemul asigură "detectarea timpurie a avertizării pilotului, cu suficient timp pentru a opri coborârea și a reveni în siguranță la suprafață", potrivit site-ului OceanGate.

Paza de Coastă americană a primit duminică un apel de la nava de comandă a submersibilului, Polar Prince, care a anunțat că a pierdut contactul cu nava la aproximativ 1.450 de kilometri est de Cape Cod, Massachusetts, potrivit locotenentului Samantha Corcoran, purtător de cuvânt al Pazei de Coastă din Boston. Un avion C-130 cu capacitate radar a fost trimis duminică pentru a căuta în zonă, iar luni i s-a alăturat un P-8 Poseidon canadian, un avion conceput pentru lupta antisubmarin.

Cine sunt miliardarii prinși în capcana mortală de lângă epava Titanicului?

Autoritățile au declarat că submersibilul Titan avea la bord cinci persoane atunci când nava-mamă a pierdut contactul cu acesta duminică, la aproximativ 1 oră și 45 de minute de la coborârea sa pentru a explora epava Titanicului. 

Iată ce știm despre persoanele aflate la bord:

Paul-Henri Nargeolet, un scafandru francez cu zeci de ani de experiență în explorarea Titanicului, se află pe navă, potrivit familiei sale.

Nargeolet este director de cercetare subacvatică la RMS Titanic Inc, compania care deține drepturile exclusive de salvare a artefactelor de pe vas. Potrivit biografiei sale de pe site-ul companiei, Nargeolet a efectuat 35 de scufundări la epavă și a supervizat recuperarea a 5.000 de artefacte. El a petrecut 22 de ani în marina franceză, unde a ajuns la rangul de comandant, se arată pe site. 

Exploratorul miliardar britanic Hamish Harding se află la bordul submersibilului, a precizat compania sa Action Aviation într-o declarație pe rețelele de socializare.

Harding a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2019 pentru că a făcut parte dintr-un echipaj de zbor care a doborât recordul mondial pentru cea mai rapidă circumnavigare a globului prin ambii poli. În 2020, el a devenit unul dintre primii oameni care s-au scufundat până la Challenger Deep, în Oceanul Pacific, considerat a fi cel mai adânc punct din oceanele lumii. Anul trecut, a plătit o sumă de bani nedivulgată pentru unul dintre locurile din zborul spațial al Blue Origin. 

Familia lui Shahzada Dawood și a fiului său, Sulaiman Dawood, a declarat că cei doi se află la bord. O declarație a familiei a precizat că cei doi au făcut "călătoria pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic".

Familia Dawood este o familie proeminentă de oameni de afaceri pakistanezi. Dawood Hercules Corporation, afacerea lor, se numără printre cele mai mari corporații din țară, cu un portofoliu care cuprinde energie, petrochimie, îngrășăminte, IT, produse alimentare și agricultură.

Directorul general și fondatorul OceanGate, Stockton Rush, se numără printre cei cinci care se află la bord, potrivit unei surse care cunoaște planul misiunii, scrie CNN.

Potrivit postărilor din rețelele de socializare ale companiei, acesta a mai pilotat anterior "Titan", nava dispărută.

„Sunete subacvatice” detectate pe fundul Atlanticului în timpul căutărilor submarinului Titan

Un avion canadian a detectat "sunete subacvatice" în timpul operaţiunilor de căutare, în Atlanticul de Nord, a submersibilului cu cinci persoane la bord dispărut în apropierea epavei Titanicului, au anunţat Gărzile de Coastă americane.

Potrivit revistei Rolling Stone, un avion P8 canadian "a detectat sunete de bubuituri în acest sector la fiecare 30 de minute. Patru ore mai târziu, un alt sonar a fost desfăşurat şi bubuituri s-au auzit în continuare", a relatat revista Rolling Stone. CNN, citând un document intern al guvernului SUA, a raportat, de asemenea, zgomote fără a preciza când au fost detectate.

O importantă operaţiune de căutare este în curs în Atlanticul de Nord pentru a se încerca găsirea submersibilului Titan şi a celor cinci pasageri ai săi, plecaţi duminică să viziteze epava Titanicului, la aproape 4.000 de metri adâncime. La această operaţiune participă forţe ale armatei americane, sprijinite de Canada şi Franţa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te