Ce este Sâmbăta lui Lazăr? Se sărbătorește înainte de Florii. Ce nu e bine să faci în această zi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.04.2025 - 07:24
Ce este Sâmbăta lui Lazăr - Foto: arhiva
Ce este Sâmbăta lui Lazăr - Foto: arhiva
Ce este Sâmbăta lui Lazăr
Ce este Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr se sărbătorește înainte de Florii, deci cu opt zile înainte de Paște. Această zi face referire la minunea săvârșită de Hristos prin învierea lui Lazăr, iar tradiția populară a adunat numeroase obiceiuri și sfaturi legate de sărbătoare.

SHARE

Sâmbăta lui Lazăr, sărbătorită înainte de Duminica Floriilor, deschide, pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Mare sau a Patimilor la capătul căreia se află, an de an, Învierea Domnului. Această zi marchează minunea făcută de Hristos în Betania și consemnată de Evanghelia după Ioan, învierea lui Lazăr, cel care murise de patru zile.

Ce este Sâmbăta lui Lazăr? Se sărbătorește înainte de Florii. Ce nu e bine să faci în această zi?

Sâmbătă lui Lazăr este prăznuită mereu cu o zi înaintea Floriilor care, la rândul său, e prăznuită an de an cu o săptămâna înainte de Paște, de Învierea Domnului.

Cum Paștele nu are data fixă, ci una care se schimbă de la an la an, la fel, data Sâmbetei lui Lazîr nu e exactă, dar e legată organic de Florii și de Înviere.

În această zi, Biserica face pomenirea învierii lui Lazăr de către Iisus Hristos, înfăptuită în Betania. Întâmplarea minunată a fost descrisă în Evanghelia după Ioan în capitolul 11, versetele de la 1-45.

Citește și: Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania - localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi -  ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus, care le-a trecut pragul casei de mai multe ori de-a lungul vieții sale pământene, conform ortodoxwiki.org.

Iisus era departe de Betania, într-un ţinut pustiu, când surorile lui Lazăr i-au trimis mesageri şi îl chemau să vină repede la casa lor, pentru că Lazăr era foarte bolnav, dar Apostolul Ioan nu menţionează amănunte despre boala lui Lazăr.

Sâmbăta lui Lazăr marchează învierea acestuia de către Hristos, fapt consemnat în Evanghelia după Ioan - Foto: arhiva

În acea zonă pustie, Iisus se retrăsese cu ucenicii săi pentru a se feri de răzbunarea conducătorilor religioşi ai evreilor care deja vedeau în el atât un blesfemiator, cât și un pericol la adresa autorității lor.

Citește și: Misterul Sf. Graal, cupa din care Hristos a băut la Cina cea de Taină. Unde se află prețiosul potir?

Deși a plecat imediat spre Betania, Iisus a ajuns acolo abia în a patra zi de la moartea lui Lazăr, al cărui trup fusese depus în mormânt.

Când a ajuns la marginea satului, Iisus a fost întâmpinat de Marta, care i-a spus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”.

În Sâmbăta lui Lazăr se face pomenirea morților

La scurt timp a întâlnit-o şi pe Maria, cealaltă soră a lui Lazăr, care auzise că Învăţătorul a sosit în satul lor.

„Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi!”, i-a spus și aceasta.

Evanghelia după Ioan consemnează că „văzând durerea surorilor lui Lazăr şi a prietenilor acestora, Iisus S-a întristat şi, în faţa mormântului lui Lazăr, a plâns. Hristos, Viaţa şi dătătorul vieţii, era în acea clipă faţă în faţă cu moartea”.

„Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: „Lazăre, ieşi afară!”

Acesta a ieşit din mormânt, aşa cum fusese îngropat, înfăşurat în giulgiu şi cu mahrama pe faţă. Minunea a trezit bucurie, uimire, dar şi cutremurare în rândul celor prezenţi la miracol.

După răstignirea și Învierea lui Hristos, Lazăr și surorile sale, fiind urmăriți de autoritățile religioase iudaice, au fugit în Cipru. 

Citește și: Raport CIA: Chivotul Legământului a fost găsit în 1988. Unde s-ar afla obiectul pomenit și de Biblie

Acolo, el s-a întâlnit cu Apostolii Pavel şi Barnaba, aflați în prima călătorie misionară. care l-au hirotonit episcop al oraşului Chition de pe insula din Mediterana.

Pentru că a trăit după voia lui Dumnezeu, după miraculoasa înviere din morţi, Lazăr a mai trăit treizeci de ani şi a fost îngropat în Cipru, Se spune că după revenirea la viață, el nu a mai mâncat decât fructe.

De asemenea, se mai spune că cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr atât de mult încât tot restul vieții n-a mai zâmbit niciodată.

În tradiția populară, această zi se mai numește și Pomenirea celor Adormiți sau Floriile lui Lazăr.

În această zi este dezlegare la unt și vin și se face pomenirea morților. Acum e bine să dai de pomană și să faci pace cu cei cu care ești certat.

Pe de altă parte, nu este bine să se facă treburi în casă, nici să se spele rufe. În această zi nu se coace.

În unele zone, în special din sudul țării, se ține cont de „Cântecele de Paști”, obicei despre care se spune că atrage prosperitatea, conform jurnalul.ro.

În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus.

În această zi nu este bine să se cultive legume și nici să se planteze pomi fructiferi. În alte zone, în special la sate, copiii merg din casă în casă pentru a-și colinda vecinii cu crenguțe de salcie sfințite la biserică. 

În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”.

Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte. 

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor.

Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te