UMF a vrut să ia 30.000 euro cu japca de la fiecare student intrat la suprataxă. CNCD: Discriminare

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.01.2021 - 23:33
Admitere medicină / Inquam Photos

Universitatea de Medicină "Carol Davila" a instituit o suprataxă de 6.000 de euro. Prin achitarea ei este declarat admis orice candidat care a picat examenul de admitere, dar a luat măcar nota 5.

SHARE

Instituția a încercat să îngrădească dreptul studenților de a scăpa de povara taxei.

Orice candidat care a reușit să ia nota 5 la examenul de admitere și poate plăti, anual, o suprataxă de 6.000 euro, este declarat admis la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Asta, cel puțin din anul 2015.

Citește: Ai luat abia 5 la examen, dar ai 6.000 de euro să plătești? Ai intrat la Medicină. Legal, în România

Condamnați la plată

Facultatea a încercat să îngrădească dreptul studenților de a scăpa de această suprataxă și de a reveni pe locurile subvenționate de la buget.

Acest aspect reiese dintr-un document al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe care îl prezentăm mai jos.

Documentul, din noiembrie 2016, arată că Universitatea de Medicină a vrut să oblige doi studenți, intrați la suprataxă, să plătească 6.000 de euro în fiecare an până la finalizarea studiilor. În condițiile în care, ei și-au exprimat dorința de a se înscrie, din nou, la examenul de admitere sperând că vor intra, de data aceasta, la locurile bugetate de Ministerul Educației.

Speța de la Consiliul Discriminării

„Doi studenți au susținut că au absolvit primul an de studii la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila cu taxă de școlarizare de 6.000 euro/an. În iunie 2016 au depus dosarele pentru a se înscrie, din nou, la examenul de admitere pentru locurile fără taxă. Comisia de admitere a respins cererea de admitere la examen pe motiv că sunt deja studenții facultății. Pentru studenții de anul II și III s-a validat înscrierea la examen. Pentru aceste fapte au solicitat constatarea faptei de discriminare…

Reclamata (Universitatea de Medicină n.red) a susținut: contractul de studii prevede că taxa de 6000 de euro este obligatorie, iar statutul de student cu taxă se păstrează pe întreaga durată a contractului. Excluderea petenților se motivează prin obligativitatea respectării contractelor. Contractele celor din anii superiori au fost diferite…”, arată CNCD.

Universitatea amendată pentru discriminare

CNCD a dat câștig de cauză celor doi studenți considerând că Universitatea i-a împiedicat să  susțină examenul de admitere la Facultatea de medicină. Universitatea a fost amendată cu 10.000 de lei. CNCD a mai constat că „folosul material al reclamatului, realizat prin discriminare a fost considerabil – 12.000 de euro pentru anul universitar 2016 - 2017”.

Cum decizia a venit în noiembrie 2016, cei doi studenți nu au fost lăsați să susțină examenul de admitere.

Taxe de peste un million de euro doar în anul I

Newsweek a semnalat că, anul trecut, un număr de 190 de candidați, initial respinși, cu note cuprinse între 7,7 (77 de puncte) și 5 (50 de puncte) au plătit suprataxa de 6.000 de euro și au intrat la medicină.
Un număr de șase studenți au intrat la Medicină cu nota 5 după ce au achitat taxa de 6.000 euro.

Citește și: Respins cu nota 7,50 fără bani, admis cu nota 5,00 și 6.000 de euro. Legal, la Medicină în România

Numai studenții din anul I, care plătesc suprataxa de 6.000 de euro, aduc Universității de Medicină suma de 1,1 milioane de euro. Practica admiterii elevilor care au picat examenul durează de cel puțin cinci ani.

Citește și: 1.140.000 de euro pentru 190 de picați: atât a încasat Medicina ca să admită candidați cu nota 5,00

Un calcul sumar

Suprataxa de 6.000 de euro este plătită de studenții din cel puțin cinci ani de studiu. Ea generează venituri de peste 5,5 miloane de euro, adică 27 milioane de lei pe an. Este aproape jumătate din excedentul Universității din 2020.

Universitatea de Medicină și Farmacie a reușit să aibă venituri de 330,7 milioane de lei și cheltuieli de 270 milioane de lei. Un profit (excedent) de 60 milioane de lei. Numai din „taxe și alte venituri în învățământ”, universitatea a câștigat 51,4 milioane de lei, iar din taxa de cămin suma de 4,3 milioane de lei.

Din cercetare a obținut 4,5 milioane de lei. Potrivit Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Universitatea de Medicină „Carol Davila” a primit finanțare de stat de 189 milioane de lei. O creștere față de anul 2019, când suma a fost de 162 milioane de lei.

Citește și: Profit de 60.000.000 lei la Universitatea de Medicină care înscrie picați pentru o taxă de 6.000€

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te