Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.03.2023 - 19:34
Propaganda chinezească din universitățile românești încurajată - Foto: INQUAM PHOTOS / Ovidiu Matiu
Senatul încurajează propaganda chinezească în universitățile românești
Senatul încurajează propaganda chinezească în universitățile românești

Propaganda chineză din universitățile românești ar fi putut fi oprită dacă aleșii neamului ar fi adoptat un proiect de lege care se află în Senat. Proiectul condiționa finanțarea cercetării în universități de ruperea oricăror legături cu Institutele Confucius.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Cooperarea academică româno-chineză se realizează prin patru Institute Confucius deschise la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. 

„Institutele Confucius sunt parteneriate educaționale publice între colegii și universități din China și colegii și instituții de învățământ din alte țări. 

Parteneriatele sunt finanțate prin Hanban, redenumit Centrul pentru Educație Lingvistică și Cooperare, care se află în subordinea Ministerului Educației din China”, potrivit prezentării făcute de chinezi.

Newsweek România a atras atenția, încă din anul 2021, că aceste Institute Confucius au fost declarate de către SUA  mijloace de propagandă folosite de Partidul Comunist Chinez în universități.

Patru universități românești colaborează, în continuare, cu autoritățile comuniste de la Beijing care sprijină financiar aceste parteneriate. O inițiativă care ar fi putut stopa aceste colaborări a fost oprită în Senat.

Un proiect respins de Senat

Abia în decembrie 2022, România a încercat, timid, să pună în ordine activitatea Institutelor Confucius din România.

 

 Deputatul liberal Pavel Popescu a avut inițiativa de a depune „Propunerea legislativă pentru aprobarea unor măsuri privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare.”

Inițiativa spunea că universitățile românești care colaborează cu Institutele Confucius vor pierde finanțarea de la buget pentru cercetare. 

„Articolul 2 Prin excepţie de la prevederile art. 223, alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, instituţiile de învăţământ superior autorizate/acreditare care au parteneriate în derulare cu Institute Confucius sau alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez, prin Ministerul educaţiei din Republica Populară Chineză, nu beneficiază de finanţarea cercetării ştiinţifice universitare de bugetul de stat sau de fonduri externe ne/rambursabile.

Art.3 Instituţiile de învăţământ superior prevăzute la art.2 beneficiază de fonduri pentru finanţarea cercetării ştiinţifice universitare numai în cazul suspendării/anulării.

Art.4 - Prevederile art.2 şi art.3 se aplică şi în cazul oricărei forme de colaborare cu Institutele Confucius sau cu alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez, indiferent de denumirea pe care o adoptă colaborarea/parteneriatul cu acestea”, potrivit inițiativei.

Rezultatul: Senatul a respins propunerea după cum se poate vedea mai sus.

Interesant este faptul că proiectul a fost avizat negativ pe linie. Spre exemplu, Comisia juridică a respins proiectul în unanimitate, după cum se vede mai jos.

Patru universități românești, legate de Institutele Confucius

În urmă cu doi ani scriam primul articol despre cooperarea strânsă dintre universitățile românești și cele din China.

Vezi LINK mai jos. 

De atunci nu s-a schimbat nimic. Cooperarea universităților românești cu institute finanțate de Partidul Comunist Chinez merge mai departe.

Citește și: Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire

Prietenia cu Sibiul, din 2007

Colaborarea dintre Universitatea „Lucian Blaga“ și Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing a fost fundamentată prin inaugurarea unui astfel de centru pe 8 noiembrie 2007.

„În 16 ani de existență a Institutului, nimeni dintre studenții sau cadrele didactice ale ULBS nu a semnalat că acesta ar desfășura activități de propagandă politică. În acordul de cooperare, a fost introdusă o clauză care interzice în mod explicit desfășurarea de activități de propagandă politică de către Institut“, arată Universitatea „Lucian Blaga“ într-un răspuns pentru Newsweek România.

Deși, Institutul Confucius de la Sibiu beneficiază anual de sprijin financiar oferit de „partenerii chinezi“ prin Ministerul Educației din China comunistă. 

Prin activitatea sa, Institutul Confucius de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu reprezintă un pol de excelență în comunicare interculturală și cooperare internațională eficientă, ne spun coordonatorii instituției. 

Nimic despre banii veniți de la Partidul Comunist Chinez.

Detalii AICI

La Cluj nu sunt probleme cu propaganda

„Activitatea Institutului Confucius în cadrul UBB este de natură culturală și academică, nefiind înregistrate, în 12 ani de cooperare, activități cu caracter politic“, a declarat pentru Newsweek România Laura Maria Irimies, de la Facultatea de Științe ale Comunicării. 

Pe site-ul institutului lucrurile sunt clare: „Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș -Bolyai este o organizație nonprofit, susținută de guvernul chinez“.

Pe pagina de FB a Institutului Confucius din UBB aflăm că numărul oamenilor din China care folosesc Internetul a depășit 1 miliard. Informația este din „China Daily” despre care FB ține să precizeze că este „entitatea media controlată de partidul chinezesc”.

Altfel zis, o universitate de tradiție din România, poate cea mai bună, colaborează cu entități controlate de partidul Comunist.

Adică, e propagandă.

La Brașov, din 2017

„Institutul nostru a fost inaugurat în 26 martie 2012, fiind creat în parteneriat cu Universitatea Jianzhu din Shenyang, China și funcționează în baza unui acord de cooperare încheiat între Universitatea Transilvania din Brașov și Hanban - Cartierul General al Institutelor Confucius din Beijing”, potrivit paginii de Internet. Detalii AICI

Universitatea din București continuă colaborarea

În martie 2021, Universitatea din București ne spunea că  este în derulare reînnoirea acordului de colaborare între Universitatea din București și Universitatea de Științe Politice și Drept din Beijing, în vederea desfășurării activității Institutului Confucius.

„Noua formă propusă de Universitatea din București spre semnare stipulează faptul că, în cadrul Institutului Confucius, sunt strict interzise propaganda politică și activitățile care încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului“, potrivit reprezentanților universității.

Colaborarea continuă, iar pe pagina de FB a Institutului aflăm că „pe data de 21 ianuarie chinezii sărbătoresc Anul Nou Chinezesc și intrarea în anul Iepurelui. Acesta este un simbol al longevității, păcii și prosperității în cultura chineză, iar 2023 este considerat un an al speranței. Vă invităm să vizionați următoarele videoclipuri pentru a afla mai multe despre această sărbătoare”.

România nu a urmat modelul SUA

Spre deosebire de România, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care limitează capacitatea Chinei de a ajunge la universitățile din SUA prin înăsprirea restricțiilor asupra institutelor Confucius. Legea „anti-Confucius“, introdusă de senatorul John Kennedy, vizează centrele culturale finanțate de China și care activează în campusurile universitare și despre care autoritățile spun că sunt folosite pentru a face propagandă. „Institutele Confucius sunt sub controlul Partidului Comunist Chinez sub toate aspectele, mai puțin cu numele“, a spus Kennedy, potrivit Fox News.

Legea „anti-Confucius“, introdusă de senatorul John Kennedy, vizează centrele culturale finanțate de China și care activează în campusurile universitare și despre care autoritățile spun că sunt folosite pentru a face propagandă.

„Institutele Confucius sunt sub controlul Partidului Comunist Chinez sub toate aspectele, mai puțin cu numele“, a spus Kennedy, potrivit Fox News.

În timp ce în România, îngrădirea activității Instiutelor Confucius a fost oprită în Senat, în SUA lucrurile stau altfel:

În cadrul audierii ambasadorului William Burns pentru postul de director al Agenției Centrale de Informații, acesta a fost tranșant: „dacă eu aș fi decan al unei facultăți sau rector al unei universități și aș avea un institut Confucius, cu siguranță l-aș închide“.

Apoi a explicat: „Ceea ce fac institutele Confucius este să promoveze scenariul Chinei lui Xi Jinping. Care este gândit să câștige simpatie pentru ceea ce, în viziunea mea, este o conducere destul de agresivă, angajată într-o abordare dușmănoasă în relația cu Statele Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te