Profesorii continuă protestul și încheie mediile în același timp. Cum pot face acest lucru

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2023 - 10:19
Profesorii merg la școală apoi la proteste FOTO: INQUAM Photos/Octav Ganea

Profesorii au găsit o metodă de a încheia mediile elevilor care intră în examenele naționale. După decizia Ministerului Educației care a schimbat regulamentul de încheierea mediilor astfel încât doar profesorii care nu fac grevă să poată încheia mediile, s-au găsit soluții.

SHARE

Profesorii au găsit o metodă de a încheia mediile elevilor care intră în examenele naționale. Reuniți în ședințe de urgență, membrii sindicatelor din Educație care sunt în grevă au decis să se întoarcă pe rând la școală, să încheie mediile. 

Însă vor face acest lucru doar pentru elevii de clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă. Profesorii reușesc în acest fel să încheie mediile până pe 13 iunie și să își continue și protestele. 

Metoda găsită de profesori pentru a încheia mediile elevilor care dau examene naționale și să continue protestele

Joi, mai mulți profesori au anunțat că se întorc la clase, începând de luni, 12 iunie. Astfel, ar avea la dispoziție două zile pentru încheierea mediilor.

Vineri, surse Newsweek au spus că în sindicate se discută despre o ”pauză de grevă” de câte o zi. Am avut ședință pe tema aceasta și s-a discutat să se iasă din grevă să se încheie mediile la clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă. 

Această pauză de grevă se va face pe rând. Câte o zi, un număr de profesori. Dar se încheie mediile doar pentru elevii care urmează să dea examenele naționale. La celelalte clase nu se încheie”, a explicat sursa.

De altfel, profesorii pot intra și ieși oricând din grevă cu simpla notificare la Comitetul de grevă din sindicatul din care face parte. Mai departe, comitetul informează conducerea școlii. 

Decizia Ministerului: Doar profesorii care nu sunt în grevă încheie medii

Joi, Ministerul Educației a transmis că doar profesorii care nu sunt în grevă pot încheia mediile. Iar situația școlară se poate încheia și cu două note

”Astăzi, 8 iunie 2023, fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022).

Citește și: Greva profesorilor anulează mai multe probe la bacalaureat. Deca: Le echivalăm cu notele de la clasă

Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:

- În anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 

- În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală. 

Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta.

Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Citește și: Părinții cer un compromis în favoarea elevilor pentru a susține examenele

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, a transmis Ministerul Educației Naționale.  

Conform surselor Newsweek, în unele școli nu au suspendat contractul de muncă profesorilor care fac grevă pentru că de fapt nu ar avea baza legală să facă acest lucru.

Câți profesori mai sunt în grevă

Potrivit informațiilor Ministerului Educației, numărul cadrelor didactice care continuă greva pare să fie în scădere, conform datelor guvernului.

"Deci, faţă de datele pe care le-am avut înainte de ordonanţa de urgenţă care viza majorările salariale, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 6,34% la nivelul cadrelor didactice şi per total personal în învăţământ, adică personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, cu 7,3%.

În cifre absolute, şi-au reluat activitatea aproximativ 21.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, din care aproximativ 13.500 sunt cadre didactice.

Aşa cum spuneam, trendul este unul descendent vizavi de participarea la grevă. Din nou, cifrele comunicate de Ministerul Educaţiei sunt raportate la numărul total al angajaţilor şi la numărul total al personalului didactic. De ce? Pentru că pe noi ne interesează câtă resursă umană există în şcoli pentru desfăşurarea proceselor educaţionale", a spus ministrul Ligia Deca după ședința de guvern de joi.

Citește și: Protest de amploare al profesorilor în Capitală. Sunt așteptați peste 20.000 de manifestanți

Vineri, mii de profesori din întreaga țară au pornit către București pentru a participa la cel mai mare protest din ultimii ani, eveniment la care se estimează că vor lua parte peste 20.000 de cadre didactice.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te