Laserul de la Măgurele, exclus din Proiectul paneuropean de cercetare. România, avertizată din 2018

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.05.2021 - 11:15
Laserul de la Măgurele, exclus din Proiectul paneuropean de cercetare / eli-np.ro

Comisia Europeană a aprobat miercuri Proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) ERIC, inițiat de Cehia și Ungaria. ”Laserul de la Măgurele” rămâne în afara proiectului.

SHARE

Cehia și Ungaria au depus în mai anul trecut la Comisia Europeană propunerea privind constituirea unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). Deși făcea parte din proiectul de cercetare paneuropeană Extreme Light Infrastructure (ELI), România nu a invitată să facă parte din noul consorțiu, urmare a unor probleme la ”Laserul de la Măgurele”. 

Citește și: Laserul de la Măgurele, declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional

În afară de Cehia și Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori ai ELI ERIC, iar Germania și Bulgaria sunt observatori, exprimându-și obiectivul de a deveni membri la o dată ulterioară. Și alte state europene și non-europene și-au manifestat interesul de a participa la proiect. 

Laserul de la Măgurele, exclus din Proiectul paneuropean de cercetare.

Potrivit unui comunicat al ELI Delivery Consortium, laboratorul ELI-NP de la Măgurele urmează să se alăture și el proiectului.

Citește și: Război între cercetători pe laserul de 300 milioane de euro de la Măgurele

Pe 17 mai 2020, Dragoș Ciuparu, pe atunci secretar de stat pentru Cercetare, declara pentru pentru Edupedu.ro că este surprins de faptul că "ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții în vederea constituirii ERIC” și se aștepta ca Executivul de la Bruxelles să respingă proiectul depus de Cehia și Ungaria:

”Mă aștept ca la Comisia Europeană acest proiect de ERIC să fie respins, întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru că aceasta decizie [din 2012 prin care Executivul european a aprobat construirea celor 3 facilități de cercetare ELI – N.Red.] spune că toți cei 3 pillars [pilonii din România, Cehia și Ungaria care formează proiectul paneuropean de cercetare ELI], la sfârșitul fazei de construcție a infrastructurii, trebui să constituie un European Research Infrastructure Consortium, adică un ERIC. Ori doar 2 dintre aceste pillars nu pot constitui ERIC-ul fără cel de-al treilea”, arată euroactiv.

Sursa conflictului de la Măgurele

Corina Crețu, în calitate de comisar european, avertiza în 2018 asupra întârzierilor în implementarea fazei a doua a proiectului de la Măgurele.

Cunoscut sub numele de "Laserul de la Măgurele” proiectul românesc construit în cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară- Horia Hulubei (IFIN-HH) este constituit din doua mari infrastructuri: două brațe laser de 10 PW și o sursă de raze gama, aceasta din urmă în valoare de aproape 66 de milioane de euro.

Contractul pentru sursa gama a fost câștigat de un consorțiu numit EuroGammaS în care participau echipe din 8 țări europene și din care fac parte Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Italia) (liderul consorțiului), Università degli Studi di Roma "La Sapienza” (Italia), Centre National de la Recherche Scientifique (Franta), Alsyom S.A.S (Franta), Comeb S.R.L (Italia), ScandiNova Systems AB (Suedia).

În 2017-2018 EuroGammaS a făcut măsurători în cadrul clădirii în care urma să fie instalată sursa și a cerut modificări la aceasta pentru îndeplinirea standardelor tehnice și de protecție a personalului.

Poziția părții române (IFIN-HH) a fost că toate specificațiile tehnice au fost îndeplinite și că EuroGammaS trebuie să instaleze sursa.

Comisia Europeană a încercat să medieze conflictul dintre IFIN-HH și EuroGammaS, dar fără succes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te