Economiștii și finanțiștii de mâine știu matematică de nota 2. Limba română le este străină

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.08.2021 - 21:32

Elevi care nu au luat note de trecere nici la limba română, nici la matematică sunt repartizați la licee imposibil de terminat fără o foarte bună cunoaștere a acestor materii.

SHARE

Repartizarea elevilor în liceu se face pe baza notelor din cei patru ani de gimnaziu și a notelor obținute la examenele de matematică și de limba română de la Evaluarea Națională. Notele de la examen au o pondere de 80%, media V-VIII una de 20%.

Citește și: Repartizați în licee la clase de filologie, deși au luat 4 la limba română la Evaluarea Națională

Elevii nu sunt obligați să obțină note peste 5 nici la examenul de matematică, nici la cel de limba română pentru a fi repartizați la liceu. Acest lucru se datorează și faptului că, în România, statul garantează educația de zece clase.

Economiștii și finanțiștii de mâine știu matematică de nota 2 și 3. Limba română le este străină

La liceele cu profil economic sau comerț sunt admiși elevi care nu au luat note peste 5 la examenele de la Evaluarea Națională.

După cum se vede mai jos, la 5 licee din București au fost admiși elevi care nu au luat note de trecere nici la matematică și nici la limba română.

Un elev a fost admis la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez cu 1,4 la română, 2,5 la matematică și o medie finală de 3,22. Un altul, admis la Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân, a intrat cu 2,1 la română și 2,5 la matematică.

Toți elevii au avut media claselor V-VIII peste 7,9. Niciunul nu a obținut notă de trecere la română.

Citește și: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică

Economiștii de mâine cu 2 la matematică

La Arad, niciunul din cei 5 elevi din cinci licee diferite, nu a luat notă peste 5 la matematică. Toți au fost admiși la clase de economie. La limba română au luat note puțin peste 5.

 

Citește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele

Ministrul se gândește la schimbări

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că că poate exista posibilitatea ca elevii admiși la liceu să nu mai susțină Evaluarea Națională. „Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și Evaluarea Națională”, a spus ministrul Educației pe 9 iulie. „Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat. Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată”, a continuat Cîmpeanu.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.