Repartizarea elevilor în licee se face pe baza notelor de Evaluarea Națională. Examenele date la limba română și matematică reprezintă 80% din nota finală. 20% o reprezintă media claselor V-VIII.
Citește și: Absolvent de gimnaziu cu medie 9,8 a luat 4,2 la Evaluarea Națională. Premianții au pierdut 5 puncte
Pentru repartizarea la liceu nu este nevoie ca elevii să obțină nici media finală 5, nici note de trecere la cele două examene: de matematică și de limba română. O explicație oficială o reprezintă faptul că statul garantează 10 clase.
Repartizați în licee la clase de filologie, deși au luat 4 la limba română la Evaluarea Națională
Newsweek România a descoperit că și pentru a „umple” liceele, sunt admiși în clase de filologie elevi care au luat note sub 5 la examenul de limba română de la Evaluarea Națională. Astfel de cazuri se întâlnesc în toate județele.
La secția filologie a Liceului Ovidiu Densușianu din Hunedoara a fost admis un elev cu nota 4,3 la limba română. Deși nu cunoaște limba maternă, în clasele V-VII a obținut media 9,46.
La Liceul Ștefan Pricopiu din Vaslui, secția filologie, a fost repartizat un elev care a luat 4,9 la limba română. În același județ și tot la filologie a fost repartizat la liceul Ștefan cel Mare un elev cu nota 4,85 la limba română.
La Liceu Teoretic Olteni din Teleorman au fost repartizați la clase de filologie elevi cu note de 4,35 și 4,75 la examenul de limba română.
Aceeași rețetă la clasele de „mate-fizică”
În liceele din România sunt acceptați în clase cu profil „matematică-informatică” elevi care nu au luat notă de trecere la examenul de matematică de la Evaluarea Națională.
Un elev a fost admis la Colegiu Național „I L Caragiale”, Moreni, specializarea matematică-informatică cu nota la matematică – 3; română – 5,4; media clasele V – VIII: 8,50. Media finală pentru admiterea în liceu: 5,06. Interesant este că la același Colegiu și la aceeași specializare s-a intrat și cu note decente: 6,7 la matematică, și aproape 8 media finală.
Citește și: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică
Probleme a limba română pentru maghiari
În cele două județe unde trăiesc cei mai mulți etnici maghiari, notele sub 5 la proba de limba română de la Evaluarea Națională au fost de trei ori peste media pe țară.
În județele cu un număr mare de etnici maghiari, elevii au întâmpinat mari dificultăți la proba de limba română.
42,6% dintre elevii din județul Covasna au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Peste 73% din locuitorii județului s-au declarat maghiari.
44,5% dintre elevii din județul Harghita au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Populația județului este constituită din 82,89% etnici maghiari și 15,94% români.
Citește și: 42% dintre elevii din Covasna și 45% din Harghita nu știu limba română de nota 5