Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.08.2021 - 23:51
Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea națională, admiși în licee de mate-informatică / Inquam Photo

Un număr mare de elevi, care nu au luat notă de trecere la examenul de matematică din cadrul Evaluării naționale, au fost admiși în licee și la clase cu profil real. Care este explicația acestui fapt paradoxal?

SHARE

La intrarea în liceu se ține cont de media celor patru ani de gimnaziu și de notele obținute la examenele de matematică și limba română de la Evaluarea Națională. 

Citește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele

Elevii nu sunt obligați să obțină note peste 5 nici la examenul de matematică, nici la cel de limba română pentru a fi repartizați la liceu. Acest lucru se datorează și faptului că, în România, statul garantează educația de zece clase.

Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea națională, admiși în licee de mate-informatică

În liceele din România sunt acceptați în clase cu profil „matematică-informatică” elevi care nu au luat notă de trecere la examenul de matematică de la Evaluarea Națională.

Citește și: 42% dintre elevii din Covasna și 45% din Harghita nu știu limba română de nota 5

Newsweek România vă prezintă doar câteva astfel de exemple din județele Dîmbovița și Teleorman, dar situații asemănătoare se găsesc în toată țara.

Citește și: Absolvent de gimnaziu cu medie 9,8 a luat 4,2 la Evaluarea Națională. Premianții au pierdut 5 puncte

Admis la Colegiu Național „I L Caragiale”, Moreni, specializarea matematică-informatică cu nota la matematică – 3; română – 5,4; media clasele V – VIII: 8,50. Media finală pentru admiterea în liceu: 5,06. Interesant este că la același Colegiu și la aceeași specializare s-a intrat și cu note decente: 6,7 la matematică, și aproape 8 media finală.

La același Colegiu, tot la specializarea matematică-informatică a fost admis un elev cu note sub 5 pe linie: 3 la matematică, 4 la română, medie de admitere 4,33.

 

La același Colegiu și la aceeași specializare sunt colegi doi elevi care au luat la matematică 9,6 respectiv 3,5.

Admis la Colegiu Național „Roșiorii de Vede”, specializarea matematică- informatică cu nota la matematică – 3,95; română – 7,4; media la clasele V – VIII: 9,7. Media finală, admitere liceu: 6,48.

Admis la Colegiu Național „A. Ioan Cuza”, Alexandria, specializarea matematică- informatică cu nota la matematică – 4,1; română – 5,2; media clasele V – VIII: 7,7. Media finală, admitere liceu: 5,26

Admis la Colegiul Pedagogic „Mircea Scarlat Alexandria”, specializarea matematică- informatică cu nota la matematică – 4; română – 7; media clase V – VIII: 8,80. Media finală, admitere liceu: 6,17

Româna salvează ce trage în jos matematica

O altă explicație pentru situația de mai sus vine din faptul că la matematică notele de la examen sunt mult mai mici decât cele de la limba română. O notă mare la examenul de limba română și o medie bună în clasele V-VIII pot compensa o notă sub 5 la examenul de matematică. Urmarea: un elev cu notă sub 5 la matematică va ajunge să fie admis la licee cu profil „real”.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media notelor de la examenul de evaluare națională este constituită în procent de 80% din media de admitere în clasa a noua, 20% fiind media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. Nota admitere liceu = 80% X Media Evaluare națională + 20% X (media notelor din clasele V - VIII)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te