Ex-deputat PSD, plătit de UPB să ia franciza Euronews. Director de proiect, managerul universității

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.01.2021 - 23:40
Gabriel Petrea, omul cheie la Euronews, alături de Dragnea și Tudose / adevarul.ro

Universitatea Politehnica București (UPB) a început primele plăți pentru finanțarea proiectului Euronews România către fostul deputat și ministru PSD Gabriel Petrea. Directorul proiectului este Mihai Corocăescu, administratorul general UPB.  

SHARE

Postul de televiziune de știri Euronews se va lansa în România anul viitor. Singurul investitor anunțat până acum din România este Universitatea Politehnica București. Finanțată în mare parte de stat, UPB refuză să spună din ce fonduri va susține un post de televizune. Spre comparație și pentru a înțelege efortul financiar necesar, Euronews Serbia este deținută de o companie evaluată la 2,7 miliarde euro.

UPB: Jumătate de miliard subvenții de la stat

UPB a primit subventii de la bugetul de stat pentru institutii și servicii publice sau activități finanțate integral din venituri proprii de 514.268.365 de lei. Universitatea mai încasează din taxele elevilor 19 milioane de lei și 9,4 milioane de lei din valorificarea locurilor din cămine, potrivit cifrelor de la Ministerul de Finanțe pe anul 2020.

Documentele de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior arată că Universitatea Politehnica București a primit de la bugetul de stat suma de 390 de milioane de lei, cea mai mare dintre toate universitățile din România.

Plecând de la faptul că bugetul UPB se construiește cu sute de milione de lei plătiți de la buget și din taxele studenților, s-ar fi impus o transparență maximă legată de modul de finanțare al canalului de știri. Mai ales că în conducerea UPB, dar și a proiectului Euronews, sunt implicați oameni cu un trecut consistent în PSD.

Citește și: Președintele Tineretului pesedist, Gabriel Petrea, împrumută banii pe care nu îi are

Petrea: Va fi un post al Universității

Newsweek România a stat de vorbă cu rectorul UPB, Mihnea Costoiu, care a evitat orice referire la bani sau bugete. El a susținut că Euronews este deopotrivă o afacere, dar și un loc unde studenții vor putea face practică. El a lăsat să se înțeleagă că investiția se va derula pe cel puțin 10 ani.

Detalii AICI.

Aceeași retorică a fost folosită de Gabriel Petrea, fost parlamentar PSD și ministru al consultării publice și dialogului social în perioada ianuarie 2017 - februarie 2018 (premieri Grindeanu și Tudose).

„Am fost desemnat să mă ocup de proiect din punct de vedere administrativ. Acum, suntem în procedura de organizare a sediului. Este o investiție în educație. Va fi un post al universității. Noi avem un post de televizune de 30 de ani. El funcționează ca un laborator didactic. Așa va funcționa și Euronews România. Vreau ca studenții din România să lucreze cu cele mai bune tehnologii și cu cei mai buni oameni din domeniu”, a spus Petrea pentru Newsweek România.

Citește și: Tinerii din PSD respectă tradiția: promit fără acoperire 

Petrea a admis că „vom suporta o parte din chletuieli, cele de funcționare” și că este plătit de UPB ca director adjunct al proiectului. El spune că „ne-am estimat niște cheltuieli, previziuni”, dar refuză să precizeze care sunt cifrele.  

Datele de la Ministerul de Finanțe oferă o marjă redusă de investiții pentru UPB. În primele zece luni ale anului, UPB a atras: 12 milioane lei din „prestări servicii”, 563 mii din cursuri de calificare și 2,6 milioane din închirieri. În jur de 3 milioane de euro, un buget insuficient pentru o televiziune cu 100 de redactori. Dar desigur, UPB are și alte investiții de susținut din acest surplus.

Euronews, asociat în Serbia cu un trust cu venituri de un miliard euro

Sursele externe sunt mai transparente decât reprezentanții UPB. Astfel, din prezentarea Euronews aflăm că postul vinde francize din anul 2018. Și că, în toamna anului 2021, va avea și o franciză în România. În Albania, postul emite în urma unei asocieri cu postul local de televiziune IN TV. În Serbia, va emite din 2021 tot în urma unei colaborări cu un post local de televiziune – Mts. Grupul Mts a avut, în 2018 venituri de un miliard de euro.

Operarea Euronews se va face în România tot sub forma achiziției unei francize.

Detalii AICI și AICI.

Cine este numărul 1 al postului

Petrea susține că este numărul 2 în proiect, iar director Euronews este Mihai Corocăescu.  

Mihai Corocăescu este Managerul general al Universității Politehnica. El coordonează, prin personal cu pregătire în domeniul social- economic, administrativ şi tehnic de specialitate, întreaga activitate administrativă, tehnică şi financiar-contabilă a universităţii, în domenii precum: imobiliar, investiții, gestionare cămine, cercetare etc, potrivit upb.ro

Pe site-ul instituției, Corocăescu nu și-a depus niciun cv. Informațiile publice despre el sunt inexistente.

Numirea lui Corocăescu arată că implicarea UPB va fi una consistentă.

Implicații politice

Universitățile sunt autonome, dar cutuma este să nu se implice în politică. Acest lucru nu s-a întâmplat la UPB unde oameni influenți din universitate au fost trimiși în Parlament sau guvern pe listele PSD.

Rectorul UPB Mihnea Costoiu a fost senator PSD din anul 2014 până în 2019. Din 1996, Ecaterina Andonescu a fost deputat al PSD (până anul trecut) și de trei ori ministru al Educației. În acest timp a fost rector al UPB. Din 2012 până anul trecut a fost președintele Senatului UPB.

Numărul doi în proiectul Euronews este Gabriel Petrea, ex-șeful tinerilor PSD, apoi parlamentar și timp de un an ministru. El a fost dat afară din partid după ce a votat moțiunea împotriva guvernului Dăncilă.

Gabriel Petrea spune că de politica editorială se va ocupa Euronews International: „Politica editorială e făcută de Euronews, noi ne ocupăm de partea administrativă. Fiecare om are o opțiune politică. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facă presă”. Petrea amintește că a fost dat afară din PSD în urmă cu un an și jumătate și a părăsit Pro România în urmă cu două luni.

Lansarea postului sub „aripa” UPB are o puternică amprentă politică. Și dacă nu crede asta, îi recomandăm lui Gabriel Petrea să deschide www.euronews.ro. Va vedea că postul pe care îl administrează nu are de gînd să facă educație sau practică pentru tinerii din România.

„Euronews lansează un nou canal de știri: Euronews Romania va produce știri locale, naționale și internaționale în limba română”, este anunțul de pe pagina mai sus menționată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te