Tinerii din PSD respectă tradiția: promit fără acoperire

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.06.2019 - 09:08
PERSPECTIVĂ. Viitorul PSD este minunat, dar lipsește cu desăvârșire

PSD nu și-a respectat marile angajamente ce țin de autostrăzi, educație și spitale din Programul de Guvernare. La fel, tineretul social-democrat și-a asumat o serie de proiecte pe care nu le-a respectat.

SHARE

Tineretul Social Democrat (TSD) a fost pepinieră pentru politicienii care au condus România. Victor Ponta a fost președintele TSD și a ajuns premierul României.

Gabriel Petrea conduce, azi, tineretul social-democrat. La 35 de ani a ajuns în Parlament și a fost ministru al Consultării Publice și Dialogului Social.

Două proiecte în cinci ani

TSD are și un portal oficial de Internet, dar comunicarea este la pământ. Ultima știre postată este cea privitoare la faptul că „Viorica Dăncilă este propunerea de premier pe care PSD o va înainta președintelui Klaus Iohannis“. Știrea datează din 14 ianuarie 2018. Tineretul Social
Democrat a emis 9 comunicate în doi ani.

Dar poate tinerii social democrați nu au timp de atâta comunicare, încercând să susțină guvernarea. Într-adevăr, TSD are un capitol intitulat „proiecte“ unde găsim fix două proiecte.

Primul pare o glumă de gimnaziu, o joacă pentru elevi la ora dirgienție și se numește „Guvernul Tinerilor – un
proiect inițat de USL“.

Exact, USL, care s-a dizolvat în urmă cu cinci ani. Dar asta nu e o problemă, pentru că înscrierile în Guvernul Tinerilor continuă: „proiectul face parte din strategia de profesionalizare a tinerilor USL, precum şi din strategia de recrutare de noi membri“, scriu juniorii din echipa lui Dragnea și Dăncilă.

Al doilea proiect se numește „Olimpiada de comunicare 2018“ și suntem anunțați că vor veni „Detaliile în curând“.

Citește și Președintele Tineretului pesedist, Gabriel Petrea, împrumută banii pe care nu îi are

Gay - ok? Nu prea

În schimb, TSD are „22 de idei pentru un TSD care să dea tonul dezbaterii progresiste și de tineret din
România“. Ideile sunt expuse într-o singură propoziție la care au atârnat și o poză.

Niciuna dintre ele nu a fost preluată de guvernarea PSD. Unele sunt în contradicție cu linia de gândire asumată de Ponta – Dragnea – Dăncilă. De exemplu, proiectul „Gay - ok“, propus de tinerii social democrați este opus demersului PSD de a susține referendumul pentru familie.

Altele au fost adoptate de PSD în contradicție cu propunerile juniorilor. Spre exemplu, TSD voia „Regândirea programului Prima Casă pentru a facilita accesul la acesta și pentru tinerii cu venitul minim (o familie tânără are un venit de aproximativ 2.500 de lei pe lună, iar rata pentru Prima Casă este de 1.200 de lei, mult prea mult pentru a putea supraviețui și cu celelalte cheltuieli lunare)“.

L-am întrebat pe președintele TSD Gabriel Petrea de ce ideile organizației sale au fost ignorate de guvernarea PSD care a început în 2012. Am aflat, cu stupoare, că ideile expuse de TSD sunt vechi de un cincinal și că au fost un fel de joacă.

„A fost vorba de câteva idei pe care noi le-am pus în dezbatere acum cinci ani. A fost o discuție la acea vreme, unele proiecte s-au concretizat, altele nu. Aceste subiecte le-am ales după un sondaj pe care l-am realizat în rândul tinerilor din PSD.

Ei au nominalizat aceste teme. Nu a fost neaparat un sondaj calibrat, nu a fost o cercetare“. Rugat să specifice care este stadiul de implementare a unora din acest proiecte, Petrea cerut răgaz câteva zile. Apoi, nu a mai răspuns apelurilor Newsweek România.

Planul de guvernare junior, eșec total

Ideile PSD sunt atât de vagi încât se limitează la un titlu și o singură propoziție.

„Promovăm traiul decent: combaterea sărăciei în rândul tinerilor prin mărirea salariului minim pe economie, care să reflecte costul real al vieții (conform ultimelor statistici, unul din doi tineri este sărac)“, este o altă idee a TSD.

Eurostat spune că peste o treime dintre tinerii care nu au împlinit 25 de ani, dar care muncesc, trăiesc la limita sărăciei.

IDEI. Două propuneri fanteziste ale tinerilor social-democrați

Asta, în timp ce 20% din tinerii români nu au loc de muncă, cu 5% mai mult decât media europeană.

„Promovarea conceptului „Orașe pentru cetățeni la nivelul întregii Românii: restricționarea traficului în zonele centrale și închiderea periodică a unor străzi pentru a fi ocupate de cetățeni“, zice TSD.

Aici tineretul intră peste atribuțiile primarilor, unii din opoziție. Dar dacă te uiți la București, unde mașinile parchează oriunde găsesc un petic de asfalt, la periferie sau în centrul vechi, îți dai seama că orașul este nociv pentru cetățeni.

Un titlu suprarealist


„Mulți, dar cum: Lansarea unei dezbateri naționale privind tendințele demografice și privind politica României în privința imigranților“, zic juniorii. Guvernarea PSD a fost un motiv suficient pentru ca tinerii să părăsească România.

Oficial, începând cu 2012, din România au plecat 700.000 de români, potrivit Institutului Național de Statistică. Potrivit ONU, sunt 10 milioane de români care trăiesc în afara graniței.

„Munca ne face egali. Combaterea discriminării profesionale şi refacerea respectului social pentru toate categoriile şi palierele de meserii“, este o altă idee propusă. În ultimii doi ani și jumătate, guvernarea PSD a discriminat cetățenii care lucrează în mediul privat.

Politicile economice au făcut ca salariul mediu la stat să fie cu 1.000 de lei mai mare decâtla privat. Companiile multinaționale au fost violent criticate de conducerea PSD.  „Promovarea unui program guvernamental de tipul Primul Job“ a fost pus în practică de guvern. Succesul a fost atât de mare încât pe toate gardurile poți vedea anunțuri de angajare.

„Contezi, deci votezi: lansarea unei dezbateri naționale privind introducerea votului de la 16 ani în noua Constituție și a votului electronic“. Pură fantezie. PSD nu a avut niciodată în intenție o astfel de inițiativă dintr-un motiv foarte simplu. Partidul este votat în mare majoritate de persoane în vârstă, tinerii optând pentru Alianța 2020 sau PNL.

Citește și Președintele Tineretului pesedist, Gabriel Petrea, împrumută banii pe care nu îi are

„Opiniile tinerilor contează: Fiecare dezbatere va fi finalizată cu un raport și cu asumarea de către TSD a unei poziții publice bine fundamentate şi a unui proiect de lege, acolo unde este cazul, iniţiat de către deputaţii tineri PSD“. Timp de doi ani jumătate, toți deputații PSD, tineri sau bătrâni, au făcut doar pofta unui singur om: Liviu Dragnea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te