Clase de liceu de agronomie, mediu, silvicultură, ocupate cu elevi de nota 3 la Evaluarea Națională

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.08.2022 - 20:06
Clase întregi de liceu, specializare agronomie, mediu, turism ocupate cu elevi de nota 3 și 4 FOTO: PEXLES / Daria Shevtsova

România nu pare să vrea să învețe o meserie. Clase de liceu, care te califică într-o meserie, precum mediu, agricultură sau silvicultură sunt umplute cu elevi care au luat note mici și chiar sub 5 la Evaluarea Națională. Această stare de fapt este o regulă și nu o excepție.

SHARE

Examenul de la finalul calsei a VIII-a, cunoscut drept Evaluarea Națională, repartizează elevii în licee. Evaluarea Națională nu se pică așa cum se întâmplă în cazul examenului de bacalaureat unde elevii au nevoie să obțină media minim 6, iar fiecare examen trebuie trecut cu cel puțin nota 5.

Elevii care au terminat clasa VIII-a sunt adimiși în liceu și cu medii finale de 2 și 3. 

Citește și: Cu note de 1,4 și 2,3 la proba de română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu, la filologie 

Cum se calculează media de admitere la liceu


Media notelor de la examenul de evaluare națională este constituită în procent de 80% din media de admitere în clasa a noua, 20% fiind media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. Nota admitere liceu = 80% X Media Evaluare națională + 20% X (media notelor din clasele V - VIII)

Repartizați de computer

Elevii completează, înainte de examene, o listă cu mai multe opțiuni de liceu unde își doresc să intre. Evident, primele opțiuni sunt liceele dorite, ultimele pe listă pot fi numite de „umplutură”. În ideea ca elevul, dacă obține medie mică la Examenul de Evaluare Națională, să nu cumva să rămână un an acasă. Aspect care se întâmplă dacă nu completeze suficiente licee ca opțiune.

Citește și: Fenomen: Elevi de etnie maghiară, cu note mari la limba maternă, au luat 2 și 3 la română la BAC

O analiză a Newsweek România arată că elevii pun în coada opțiunilor clase de liceu care au cam aceleași specializări. Astfel, găsim numeroși elevi cu medii mici și chiar sub cinci la aceleași specializări: agronomie, mediu, turism, resurse naturale. Există și cazuri în care elevi cu note mici la examenul de limba română au ajuns la clase de filologie, iar alții cu note mici la examenul de matematică au ajuns la clase de matematică-fizică. 

În județul Giurgiu, există licee de „resurse naturale și protecția mediului”: Liceul Tehnologic Prundu, Liceul Tehnologic Mihai Viteazu, Călugăreni și Liceul Tehnologic Comana. Specializările sunt silvicultură, agronomie sau protecția mediului. La Liceul din Prundu, la Agricultură,  elevi au intrat cu note între 3,59 și 3,62. Un număr de 80 de elevi din 100 care au intrat la „protecția mediului” au avut media la Evaluarea Națională sub 6.

La Liceul din Comana, dar la Silvicultură s-a intrat cu note de 3,82 și 3,83. Din 24 de elevi, 20 au fost repartizați cu medii sub 6. 70% dintre elevii care au intrat la „agricultură” au avut media sub 6.

Citește și: Cu 2 și 3 la examenul de matematică de la Evaluarea Națională au intrat la licee de mate-informatică

La „protecția mediului”, la liceul din Călugăreni, s-a intrat cu note de 4.

În Vrancea, nu vrea nimeni să meargă de bunăvoie la specializarea „științele naturii”. Elevii sunt repartizați cu medii de 2 la Liceul Teoretic Grigore Gheba.

Elevii nu vor să studieze nici economie. La această specializare, la Liceul Tenologic Eremia Grigorescu se intră cu medii de 3.

În județul Ilfov, un sfert dintre elevii care au ales profilul economic au luat sub 5 la Evaluarea Națională.

Frauda de la bacalaureat


Mulți elevi nu se descurcă foarte bine nici la celălalt examen major: bacalaureatul. Deși, timp de patru ani reușesc să promoveze tocmai la materiile care iau note de 2 și 3 la bacalaureat.

Numeroși elevi au fost trecuți prin liceu fără ca materia să se „prindă” de ei. Tinerii de la clase de matematică-fizică au reușit să ia note sub cinci exact la materia principală de studiu.

Același lucru se întâmplă cu elevii din clasele de filologie. Atunci când în același liceu ai elevi de la profilul uman care nu iau note de trecere la română, iar alții de la profilul real nu obțin 5 la matematică la bacalaureat te poți gândi că există un mecanism care promovează furtul în respectivele instituții de învățământ.

Citește și: FRAUDĂ Liceu unde elevi de mate-fizică iau 2 la matematică la BAC. Cei de la filologie, 3 la română

Copii pierduți

Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, 111.329 fiind din promoţia curentă, iar ceilalţi din seriile trecute. Potrivit „Raportului despre starea învățământului 2007 – 2018”, consultat de Newsweek România, în anul 2009-2010 s-au înscris pe clasa I-a un număr de 203.895 de elevi. Cum din promoția curentă s-au înscris la bacalaureat 111.329, rezultă că un număr de 92.566 de elevi nu au mai ajuns să dea bacalureatul.

Citește și: 100.000 de copii, înscriși în clasa întâi în urmă cu 12 ani, nu vor ajunge, luni, la Bacalaureat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te