În România funcționează un centrul cultural rus la București, un altul la Cluj. Centrul cultural de la București a fost înființat în anul 2015, urmare a unui acord semnat între fostul ministru de externe Titus Corlățean și Serghei Lavrov.
Putin deshide „Lumea rusă” în România
Centrul Cultural de la Cluj a fost deschis cu 4 ani mai devreme. El funcționează și azi în cadrul Universității Babeș Bolyai. Centrul Cultural Cluj este finanțat prin intermediul unei fundații care se subordonează direct ministerului rus de externe și ministerului rus al Educației. Fundația se numește Russkiy Mir.
„Proiectul internaţional organizat de către fundaţia rusească Russkiy Mir, în colaborare cu cele mai importante structuri educaţionale şi culturale, reprezintă un complex modular unic care beneficiază de o completare variaţională de bază, precum şi de programe complementare specifice, orientate spre comunităţile locale ale ţărilor partenere. Activitatea centrelor culturale ruse este sistematică şi multifuncţională, oferind o pregătire extra-curriculară temeinică în însuşirea limbii ruse şi aprofundarea specificului cultural al acestei ţări.
Centrele culturale ruse sunt menite să oglindească toată varietatea Lumii Ruse, ca parte integrantă a istoriei şi culturii universal”, se arată în prezentarea Centrului Cultural rus de pe lângă UBB.
Dictatorul de la Kremlin a înființat fundația care susține centrul cultural de la Cluj
Fundația Russkiy Mir (în rusă: Фонд "Русский мир", literalmente "Fundația Lumea Rusă") a fost creată prin decret de Vladimir Putin în 2007, ca organizație finanțată de guvern, menită să promoveze limba rusă și cultura rusă în întreaga lume și „formarea Lumea Rusă ca proiect global”. Fundația cooperează cu Biserica Ortodoxă Rusă în promovarea valorilor… Fundația a fost modelată după forme similare de promovare a culturii, cum ar fi British Council și Goethe Institute Fondatorii sunt Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și Ministerul Educației și Științei din Federația Rusă. Activele fundației provin din bugetul federal, contribuții și donații. Unii observatori au descris fundația ca pe un instrument de propaganda a Rusiei (soft power), potrivit Wikipedia.
Newsweek a stat de vorbă cu reprezentanții UBB despre Centrul cultural rus care funcționează în cadrul universității.
Newsweek: Care sunt relațiile dintre universitatea dvs și Centrul cultural rus din Cluj Napoca?
Universitatea Babeș Bolyai: Centrul Cultural rus este înființat în UBB și funcționează ca și celelate 22 de centre culturale.
Ce activități a desfășurat Centrul și ce activități desfășoră de la data invaziei ruse în Ucraina.
De la data invaziei ruse, Centrul cultural rus și-a întrerupt activitatea în folosul comunitții locale. În incinta centrului se desfășoară doar cursurile de rusă pentru studenții UBB și practica profesională pentru studenții studenții secției de limbă rusă de la Facultatea de litere a UBB.
Cum apreciați faptul că centrul Cultural rus de la Cluj este finanțat de Fundația Russkiy Mir, la rândul ei finanțată de Ministerul Educației și Ministerul de Externe rus?
Fundația Russkiy Mir a înființat peste 100 de centre culturale în toată lumea, din care două centre și două cabinete și în România. Această activitate de colaborare a fost demarată și s-a desfășurat pe baza unui acord interguvernamenatl dintre România și Federația Rusă. În vederea acestei colaborări, UBB a dat curs unei solicitări a Ministerului Educației Naționale din România.
Va rog sa imi comunicati daca de la infiintarea institutului, profesori din conducerea universitatii au facut deplasari la Moscova? Care a fost scopul si cine a finantat aceste deplasari?
Profesorii (inclusiv conducerea universității) au efectuat deplasări în Rusia în cadrul programului Erasmus. Scopul: mobilități de predare. Finanțarea s-a efectuat de către UE.
Fostul rector al UBB Cluj, Andrei Marga, și (ex) ambasadorul Rusiei la București, Alexander Anatolievici Churilin, reprezentantul Fundației Russkiy Mir, au inaugurat la Cluj-Napoca, marți, 29 noiembrie 2011, Centrul Cultural Rus.
Newsweek România a scris că Fostul ministru al Educației, Andrei Marga, a inaugurat, în urmă cu zece ani, Centrul cultural rus de la Cluj Napoca. Marga era programat să scrie, în 1990, o lucrare despre marxism, dar a fost „salvat” de Revoluție.
Citește articolele din campania Newsweek România despre influențele culturale rusești în România.
Citește și: Centrul cultural rus, inaugurat de Marga. La Revoluție scria de „liniile directoare ale marxismului”
Citește și: Rusia invadează cultural România, la Cluj și București. Noi am ratat deschiderea ICR Moscova
Citește și: Centrul cultural rus din Capitală, deschis după un acord semnat de Corlățean cu Lavrov la Moscova
Citește și: Finanțată de Lavrov, Casa Rusă din Capitală minte: În Donbas dăm ajutoare. Ucrainenii își ard casele