Centrul cultural rus, inaugurat de Marga. La Revoluție scria de „liniile directoare ale marxismului”

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.03.2022 - 21:28
Centrul cultural rus, inaugurat de Marga. La Revoluție scria de „liniile directoare ale marxismului”

Fostul ministru al Educației, Andrei Marga, a inaugurat, în urmă cu zece ani, Centrul cultural rus de la Cluj Napoca. Marga era programat să scrie, în 1990, o lucrare despre marxism, dar a fost „salvat” de Revoluție.

SHARE

 

Fostul rector al UBB Cluj, Andrei Marga, și (ex) ambasadorul Rusiei la București, Alexander Anatolievici Churilin, reprezentantul Fundației Russkiy Mir, au inaugurat la Cluj-Napoca, marți, 29 noiembrie 2011, Centrul Cultural Rus.

Citește și: Omagii întrerupte - Scriitori în comunism, miniștri în capitalism

„Avem multiple rațiuni să trăim această bucurie. Este vorba, în primul rând, de întregirea programului universității noastre, lansat în 1994, de înzestrare a instituției cu centre culturale și biblioteci internaționale care să asigure accesul noilor generații la culturile lumii. După centrele culturale american, german, englez, francez, italian, chinez și multiple biblioteci internaționale, putem spune că ne îndeplinim obiectivul și datoria de a asigura accesul la o alta cultură majoră a lumii - la cultura rusă.

Centrul cultural rus, inaugurat de Marga. La Revoluție scria de „liniile directoare ale marxismului”

Este vorba, în al doilea rând, de a sprijini programele noastre de învățare a limbii ruse cu un centru capabil să ofere celor interesați, în mod continuu, informații actualizate despre evoluția societății, culturii și politicii ruse. Este vorba, în al treilea rând, de a satisface interesul noilor și vechilor generații de a cunoaște cât mai direct, cu ajutorul unui centru cultural specializat, dezvoltările actuale, științifice, tehnologice, culturale, politice și spirituale din dinamica Rusie a zilelor noaste. Este vorba, în al patrulea rand, de a reprezenta, în universitatea noastră și în mediul ei înconjurător, cultura unui popor cu pondere neobișnuit de mare în istoria lumii, ce trăiește în vecinătatea noastră, cu a cărui istorie istoria romanilor a interferat adesea", a susținut rectorul UBB Cluj, Andrei Marga. Detalii AICI

Citește și: Profesorii cu 25 ani vechime iau 500 lei peste venitul de subzistență. Debutanții, goniți în Europa

„Raționalitate, comunicare, argumente“ la Marx

Andrei Marga era programat de Partidul Comunist să redacteze o lucrare ce trebuia să apară în 5.000 de exemplare, în 1990: „Raționalitate, comunicare, argumente“.

În rezumatul publicat de puterea comunistă, în 1989, și descoperit de Newsweek România în Arhivele Naționale se menționează: „Având în vedere liniile directoare ale marxismului și ale practicii social-istorice contemporane, lucrarea evidențiază raporturile dintre acțiunea socială, decizie, analiză rațională și comunicare în condițiile revoluției tehnico-științifice.

Structurat în capitolele: Modernizare și raționalitate, Raționalitate și istorie (...), volumul demonstrează că raționalitatea este esența profundă a modernizării, un obiectiv și un criteriu de activitate pentru dezvoltarea cunoașterii“.

Profesorul Marga susține că această carte nu ar fi putut apărea în 1990, deoarece a scris-o un an mai târziu. Andrei Marga a fost ministru de Externe al României în mai-august 2012, ministru al Educației în 1997-2000, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj între anii 1993-2004 și 2008-2012.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te