marți 02 decembrie
EUR 5.0893 USD 4.3849
Abonează-te
Newsweek România

Cum găteau țăranii moldoveni fasolea cu ciolan afumat? Rețeta a apărut prima dată în România

Data publicării: 02.12.2025 • 19:15 Data actualizării: 02.12.2025 • 19:24
Femeie care gătește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care gătește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fasole cu ciolan afumat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fasole cu ciolan afumat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În inima Moldovei, încă de acum câteva sute de ani, țăranii găteau fasole cu ciolan afumat, o rețetă care avea să devină simbol al bucătăriei tradiționale românești. Descoperă cum a luat naștere această combinație de gusturi și care este secretul care transformă această mâncare.

În România, încă de acum câteva sute de ani, fasolea cu ciolan afumat a fost gătită cel mai des în perioada sărbătorilor de iarnă. Se crede că reţeta a apărut prima dată în gospodăriile țăranilor din Moldova, unde tradiţia bucătăriei şi apropierea de animale domestice au transformat fasolea şi carnea afumată într-o mâncare accesibilă, gustoasă şi consistentă. Aceasta mâncare este una dintre cele mai gustoase și iubite rețete tradiționale românești. Dacă ştii cum să o găteşti, este o bucurie pentru papilele gustative.

Cum găteau țăranii moldoveni fasolea cu ciolan afumat? Rețeta a apărut prima data în România

În prezent, reţeta este celebră şi în alte regiuni ale țării, dar este consumată şi în comunităţile româneşti din diaspora, unde nostalgia pentru gusturile autentice o menţine vie. Reţeta de fasole cu ciolan afumat este considerată, în multe locuri, un simbol al sărbătorilor şi al reuniunilor de familie.

Care este secretul țăranilor moldoveni?

Dar secretul ţăranilor moldoveni rămâne unul care schimbă total reţeta: ceapa bine călită, uneori împreună cu morcovi, ţelină sau alte legume simple, creează baza aromelor, iar călirea lentă îi schimbă total aroma fasolei.

Citește și Rețetă jumări. Cum prepari acasă cele mai bune jumări de porc? Ce poți face cu untura rămasă?

În multe reţete tradiţionale, ceapa şi uneori usturoiul adăugat la final sunt ingredientele importante care transformă un simplu amestec de fasole şi carne afumată într-o mâncare savuroasă.

Cum găteau țăranii rețeta?

Țăranii moldoveni făceau această mâncare la ceaune, afară, în curte: aprindeau lemne sub ceaun, iar căldura lentă şi fumul lemnului dădeau un gust aparte. Fierbeau fasolea (după ce o lăsau la înmuiat peste noapte), adăugau ciolanul afumat de porc pe care îl tăiau după fierbere în bucăți, ceapa şi celelalte zarzavaturi, condimentele (foi de dafin, piper, uneori boia), şi lăsau totul să fiarbă cu răbdare, la foc încet. 

Fasole cu ciolan afumat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fasole cu ciolan afumat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce fel de carne foloseau

În gospodăriile rustice, porcii erau crescuți de ei, iar afumarea ciolanului era adesea un proces lung și artizanal, care asigura gustul intens și specific. Deşi originile exacte sunt greu de stabilit, astăzi reţeta reprezintă legătura dintre tradiţie și gust.

Citește și Rețetă de piftie de porc. Cum să faci cea mai bună răcitură de Revelion? Secretul ce face diferența

Rețetă fasole cu ciolan afumat

Ingrediente (6–8 porții)

Pentru fierberea fasolei:

  • 700 g fasole boabe (albă)

  • 1 ciolan afumat (1–1.5 kg)

  • 2 foi de dafin

  • 1 ceapă întreagă, curățată

  • 1 morcov mare

  • Sare (de adăugat la final, după gust)

Pentru sosul de legume (rântaș / călire):

  • 2 cepe mari tocate

  • 1 morcov ras

  • 1 ardei roșu tăiat cubulețe (opțional)

  • 3–4 căței de usturoi

  • 2 linguri pastă de tomate (sau 200 ml bulion)

  • 1 linguriță boia dulce

  • 2–3 linguri ulei

  • Piper, cimbru, puțin oregano (opțional)

  • Pătrunjel sau mărar pentru final

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră