Corlățean este, astăzi, senator PSD, iar Lavrov este portavocea lui Putin, păstrându-și portofoliu de ministru de externe.
Centrul rus de știință și cultură funcționează din anul 2015. Anunțul deschiderii centrului a fost făcut chiar pe siteul ambasadei Rusiei la București, instituție care, azi, răspândește, masiv, știri false despre războiul din Ucraina.
Citește și: FOTO VIDEO Războiul împotriva civililor. Forțele ruse bombardează puternic blocurile din Kiev
„Pe data de 11 mai la ora 18.30 la cinematograful Eforie (Bucureşti, str.Eforie, Nr. 2) începe Festivalul de Film Puterea Memoriei. Acesta va fi şi primul eveniment din şirul acelora care vor marca deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti”, potrivit anunțului din 2015..
Centrul cultural rus a funcționat până la începerea invaziei ruse din Ucraina. Centrul s-a închis brusc, iar pagina de Facebook a fost suspendată. Pe pagina de Internet a Centrului scrie: „temporar înschis”.
Deschiderea Centrului de știință și cultură rus a fost o inițiativă a guvernului condus de Victor Ponta care dorea să „reîncălzească” relațiile cu Rusia.
Corlățean la Moscova despre „România și Rusia: provocări comune, interese comune”.
„În perioada 8-10 iulie 2013, ministrul român de externe, Titus Corlatean, a efectuat o vizită la Moscova la invitația omologului său rus, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali au avut un aprofundat schimb de opinii cu privire la stadiul actual al relației bilaterale româno-ruse, evaluând perspectivele de dezvoltare în continuare a dialogului și cooperării dintre România și Federația Rusă în perioada următoare.
Au fost abordate mai multe aspecte ale agendei bilaterale: dialogul politic, cooperarea economică și culturală, perspectivele de modernizare a cadrului legal și agenda regională, internațională și de Securitate…
Ministrul Titus Corlatean s-a întâlnit cu președintele Comisiei mixte interguvernamentale româno-ruse de cooperare economică și tehnico-științifică, Konstantin Kosachev, cu președinții Comisiilor pentru Afaceri Externe ale celor două Camere ale Adunării Federale a Rusiei, Mihail Margelov și Alexei Pușkov și a ținut prelegeri la Academia Diplomatică a Ministerului rus al Afacerilor Externe cu tema „ România și Rusia: provocări comune, interese comune”, potrivit site-ului MAE.
Centrul cultural rus din Capitală, deschis după un acord semnat de Corlățean cu Lavrov la Moscova
Vizita la Moscova avea să se încheie cu semnarea unor acorduri bilaterale. Printre ele și unele în domeniul schimbului și cooperării culturale. Lucruri menționate de Corlățean într-un interviu tot din 2013.
Realizator: Aşa cum aţi putut afla, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi-a încheiat vizita la Moscova, prima întâlnire la acest nivel după februarie 2009. Relaţiile bilaterale, dialogul politic, dar şi tematica economică au fost pe agenda discuţiilor ministrului Corlăţean cu interlocutorii săi de la Moscova. Corespondentul nostru în Federaţia Rusă, Alexandr Beleavski, l-a întrebat pentru început pe ministrul de externe Titus Corlăţean cum apreciază rezultatele convorbirilor de la Moscova.
Titus Corlăţean: Cred că putem concluziona la nivelul delegaţiei române că a fost o vizită utilă, cu o agendă şi cu spiritul în care s-a discutat, constructive, cu deschidere şi acest lucru este un lucru bun. Este prima vizită la nivel bilateral la nivelul miniştrilor de externe din Romania şi Federaţia Rusă după patru ani, ceea ce înseamnă foarte mult ţinând cont de dinamica relaţiilor internaţionale….
Reporter: Probabil că mai clar se poate discuta despre momentul deschiderii Institutului Cultural Român la Moscova.
Titus Corlăţean: Este un acord bilateral interguvernamental pe care l-am semnat la finalul întâlnirii cu ministrul rus de externe, un acord valoros, negocierea a durat ceva timp, mă bucur că am reuşit să finalizăm negocierile, să semnăm acest acord, care presupune deschiderea Institutului Cultural Român la Moscova şi respectiv a Centrului Cultural Rus la Bucureşti. Eu sper că, după semnarea acestui acord, anul viitor să fim în măsură de ambele părţi să inaugurăm aceste institute, centre culturale. Interviul a apărut la Radio România Actualități. Detalii AICI
Ce vrea să facă Centrul. Varianta oficială
Centrul Rus de Știință și Cultură avea să se deschidă în mai 2015. Cum site-ul este, acum, închis, ca și pagina de FB, putem afla cu se ce ocupă (oficial) Centrul dintr-un interviu oferit de Mihail Davidov.
Acesta este directorul Centrului și consilier în cadrul Ambasadei. El zice că poparele nostre ortodoxe au mai multe asemănări decât deosebiri și că vrea să aducă limba și cultura rusă mai aproape de români. Detalii AICI
Într-un comunicat preluat de Radio România Cultural, Centrul își prezintă obiectivele la 5 ani de la înființare (2020): „Principalele obiective ale activității CRȘC sunt reprezentate de popularizarea culturii și artei rusești, sprijinirea învățării și predării limbii ruse, informarea operațională și obiectivă a românilor cu privire la principalele evenimente ale politicii externe și interne a Rusiei care să faciliteze implementarea programelor ruso-române comune în domeniul umanitar, cultural, științific, tehnic și educațional”. Detalii AICI
Directorul Centrului, implicat într-o poveste cu spioni
Newsweek România a scris că un simplu like dat la poza de profil de pe Facebook a actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mihail Davidov, a dus la descoperirea unei încâlcite povești cu spioni ruși.
În România, via Republica Moldova
Asemenea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, Mihail Davidov a venit la Bucureşti, nu direct de la Moscova, ci de la Chişinău, unde lucrase patru ani la centrul similar de acolo.
Când Davidov încă era director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Chișinău, în primăvara anului 2020, în Cehia se derula o anchetă pentru acțiuni de spionaj şi tentativă de asasinat care avea în centrul atenţiei persoane din conducerea Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga.
La 26 aprilie 2020, ziarul ceh Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi, Zdenek Hrib, și pe primarii a două districte: Ondrej Kolar și Pavel Novotni.
Zdenek Hrib supărase Moscova după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.
Ondrej Kolar sprijinise demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. La momentul respectiv, Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a Tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.
Șeful Centrului Rus de la Praga, în atenția contraspionajului pentru tentativă de asasinat
La 10 mai, mai multe publicaţii mass-media cehe au citat surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii, potrivit cărora persoana prinsă în posesia sa cu o toxină din seminţe de ricin este un cetăţean rus pe nume Andrei Konchakov.
Și iată că la 21 mai 2020, Mihail Davidov primea la postarea sa pe Facebook un like de Andrei Konchakov.
Citește și: Spionii ruşi își dau like pe Facebook. Povestea care-l implică pe șeful Centrului Rus din București