Care sunt angajații din învățământ care vor primi cele mai mari salarii de la 1 ianuarie

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.02.2024 - 12:03
Care sunt angajații din învățământ care vor primi cele mai mari salarii de la 1 ianuarie Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Profesorii și angajații din învățămât au salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, iar aplicația de salarizare a fost actualizată pentru fiecare județ în parte. Cele mai mari creșteri sunt pentru cei care au funcții administrative. Directorii de școli au salarii mai mari cu 30%.

SHARE

Aproximativ 300.000 de angajați din sistemul de învățământ vor beneficia anul acesta de creșteri importante salariale. Acestea se vor face în două tranșe: de la 1 ianuarie și 1 iunie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat referindu-se la salariile din învăţâmânt, că acestea vor înregistra, în medie, o creştere peste 50% în perioada iunie 2023 - iunie 2024.

"O să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ.

Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023 - iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ.

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie este de aproximativ 30%.

În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante", a afirmat ministrul în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ din Prahova.

Care sunt angajații din învățământ care vor primi cele mai mari salarii de la 1 ianuarie

Citeşte şi: Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară

Se majorează și salariile de bază din învățământul preuniversitar cu procente semnificative.

„Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, care îşi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

Citeşte şi: Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Cât se amână reducerea normei didactice

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante", a afirmat ministrul în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ din Prahova.

Deca a explicat că un director de unitate de învăţământ grad I va putea câştiga în iunie 2024 un salariu brut de 11.484 de lei, fără a lua în calcul alte sporuri, iar un director de unitate de învăţământ grad II va ajunge la un salariu brut de 11.812 lei la care se pot adăuga diferite sporuri.

Personalul nedidactic primește 250 de lei

Salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, se majorează începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă, din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

Citește și: Profesorii, revoltați că nu au primit banii pe cardul de vacanță. ”Eu nici cardul nu l-am primit”

„Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023”, se arată în lege.

Citește și: Cât va crește salariul profesorilor după adoptarea OUG. Un profesor debutant ia cu 24% mai mult

Care sunt creșterile așteptate pentru profesori

Și profesorii primesc salarii mai mari în funcție de experiență. Conform Ministerului Educației, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între 5 şi 10 ani, a primit, după adoptarea OUG, de la 2.713 lei la 3.365 de lei net.

De asemenea, „un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, a trecut de la 3.985 de lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 lei net”, a spus ministrul Ligia Deca.

Astfel, în urma creșterilor cu 20% anunțate și susținute de PNL, în 2024 un profesor cu studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va lua peste 6.000 de lei salariu.

Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net.

Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca, la finalul şedinţei de joi a guvernului. 

Citește și: Blocaj total. Guvernul a mărit salariul profesorilor, în pofida refuzului acestora. Cer mai mult

Sporurile de care beneficiază profesorii

„Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică.

De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a mai spus Ligia Deca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te