Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.12.2023 - 09:53
Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară - Foto: Profimedia images

Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară. Premierul Marcel Ciolacu a spus cum vor crește salariile profesorilor din 2024, după discuțiile cu liderii sindicatelor din Educație.

SHARE

Propunerea oficială prevede o creștere de doar 13% în ianuarie și încă 7% în iunie pentru salariile profesorilor, nu cu 40% așa cum au promis, în vară, profesorilor care se aflau în grevă.

Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară

Ciolacu a subliniat că bugetul pentru Educație în 2024 va fi „un record”, atingând 4,1% din PIB, o sumă în continuare foarte mică pentru a face performanță în educație. Șeful Guvernului a precizat că suma de aproximativ 12 miliarde de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se va direcționa către investiții în infrastructura școlară.

Referitor la propunerea de majorare a salariilor profesorilor, premierul a afirmat că aceasta reprezintă o ofertă "cât se poate de respectuoasă", ținând cont de nivelul salarial scăzut din trecut.

„Am avut o discuție în seara asta. Cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost cu doamna ministră a Educației. Va fi un buget record pentru educație, respectiv 4,1 % din PIB. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Normal că mi s-a părut prea mult la un moment dat pe investiții, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR în investiții în infrastructură. Au înțeles și dânșii exact marjele în care ne putem încadra.

Citește și: Lista tuturor salariilor de bază pentru profesori, propuse de guvern: între 5.300 și 6.800 lei brut

Urmează să închidem cu sindicatele. Nu știu dacă au anunțat public, dar am ajuns la o înțelegere. În momentul acesta este totul echilibrat. E o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau și în acest moment cu adevărat pornește o reformă în sistemul de învățământ”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.

Premierul a ținut să precizeze că bugetul pentru Educație în 2024 este „cel mai mare din istoria României”, cu o creștere de 60% comparativ cu anii anteriori. 

Citește și: Profesorii, revoltați că nu au primit banii pe cardul de vacanță. ”Eu nici cardul nu l-am primit”

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că bugetul Educaţiei va creşte cu 6 miliarde de lei în 2024, bani care vor fi folosiţi pentru creșterea cu 20% a salariilor din sistemul de învăţământ.

„Cu ceea ce se va întâmpla anul viitor şi în 2025 vom avea o creştere peste cea prognozată în timpul grevei”, a punctat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te