Cale spre abuzuri. Directorii de școală care au fost aleși prin concurs, dați afară de primari

DE Catinca Doboș | Actualizat: 23.09.2024 - 11:18
Cale spre abuzuri. Directori de școală aleși prin concurs, dați afară de primari - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Cale spre abuzuri. Directori de școală aleși prin concurs, dați afară de primari - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Cale spre abuzuri. Directori de școală aleși prin concurs, dați afară de primari. Noul Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede că directorii de școli pot fi demiși și la „propunerea motivată a autorității publice locale”.

SHARE

Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli, aleși prin concurs, pot fi demiși și la „propunerea motivată a autorității publice locale”, conform unei noi prevederi din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2024.

Cale spre abuzuri. Directori de școală aleși prin concurs, dați afară de primari

ROFUIP prevede că autoritățile publice locale evaluează anual respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar.

În cazul în care o autoritate publică locală propune demiterea unui director de școală, hotărârea finală revine inspectoratelor școlare județene.

Autoritățile publice locale din comune, orașe și municipii sunt consiliile locale, ca autorități deliberative, și primarii, ca autorități executive, conform OUG 57/2019.

Citește și: Peste 28% dintre candidaţii la funcțiile de director de școală au picat examenul scris

Politizarea funcției de director

Noua prevedere din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a stârnit controverse, fiindcă ar putea însemna politizarea funcției de director.

Directorii de școli ar putea fi eliberați din funcție pe motive politice și nu pe baza unor criterii obiective. Acest demers este unul surprinzător, având în vedere că, în 2021, a avut loc un amplu proces prin care directorii de școli au fost aleși prin concurs.

Cîmpeanu, în 2021: „Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii obiective”

În 2021, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației la acea vreme, a declarat că directorii de școli trebuie să fie aleși pe criterii obiective, pe bază de concurs. Ministrul a mai spus atunci, într-o emisiune a B1TV, că alegerea directorilor de școli pe considerente politice „nu va mai fi”.

„Cine nu ia peste 7 la examenul scris, poate să fie membrul oricărui partid politic, nu intră în comisia de interviu. Cine intră în comisia de interviu va trebui să convingă un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți aleși prin vot secret, profesori titulari. Ceea ce până acum n-a mai fost.”

Citește și: Peste 28% dintre candidaţii la funcțiile de director de școală au picat examenul scris

„Este mare nevoie de profesionalizarea performanței în școlile românești. Pentru asta trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorului școlii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a declarat Cîmpeanu la Europa FM.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate”, a mai spus Cîmpeanu.

Citește și: Expert în Educație despre temele elevilor: ”Când utilizezi doar sancțiunea, încurajezi frauda”

Cum poate fi demis un director de școală?

Conform ROFUIP, directorul unităţii de învăţământ de stat, care a fost ales în urma concursului naţional, poate fi demis în următoarele situații:

- la propunerea motivată a inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administraţie al ISJ/ISMB; 

- la propunerea motivată a două treimi din totalitatea membrilor consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, urmată de un raport de evaluare a activității directorului, realizat de inspectorat.

- la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri. În această situaţie, este obligatorie realizarea unui audit de către inspectorat. 

- pentru încălcarea cu vinovăţie a obligaţiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; 

- de către consiliul de administraţie al inspectoratului școlar, la propunerea motivată a autorității publice locale care anual evaluează respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar. Hotărârea finală aparţine inspectoratului școlar județean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te