Academia lui Iliescu și Meleșcanu, două milioane de euro de la buget. Creștere de 25%

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.02.2019 - 17:33

 Academia Oamenilor de Știință este populată cu oameni politici și a fost înființată la inițiativa lui Ion Iliescu.

SHARE

Academia Oamenilor de Știință a existat în perioada interbelică și a fost reînființată în 2007.

AOSR are, printre membrii săi, o serie de oameni politici: Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Valeriu Tabără, Anghel Stanciu, dar și înalte fețe bisericești arhiepiscopii Nifon sau Teodosie. Bugetul Academiei Oamenilor de Știință este, în 2018, de 10,4 milioane de lei, adică 2,2 milione de euro. Bugetul este mai mare cu 25% față de anul 2017 atunci când de la buget i-au fost alocate 8,2 milioane de lei. Bugetul AOSR va crește, anii următori, ajungând la 12,1 milioane de lei în anul 2021.

În 2017 i-am luat un interviu președintelui instituției. Alexandru Badea mi-a precizat, stupefiant, că activitatea AOSR este paralizată, iar centrul de cercetări avansate a fost desființat.  Membrii titulari primesc o indemnizație brută de 2.000 de lei, membrii corespondenți de 1.400 de lei, iar membri de onoare 1.000 de lei. Membrii prezidiului au cu 20% mai mult.

Ion Iliescu este membru fondator. Teodor Meleșcanu este membru de onoare. Ecaterina Andronescu este șefa Secției de Chimie a AOSR. PS Teodosie este membru fondator și este anchetat în mai multe dosare penale printre care și luare de mită.

Au vrut să îl racoleze pe Băsescu

„Președinte AOSR era atunci reputatul medic Vasile Cândea. A zis că, dacă Iliescu este membru, să îl facem și pe Băsescu membru onorific. Băsescu era președinte în funcție. S-a votat această propunere. În acea Adunare Generală, în care s-a votat propunerea, a fost singura dată când a fost prezent maestrul Ion Cristoiu. Și Cristoiu a zis: Iată o știre. S-a dus și a scris-o: Băsescu devine academician. În primul rând, titulatura de academician este doar pentru membrii titulari ai Academiei Române. -Membrii AOSR nu sunt academicieni. Propunerea, probabil, a ajuns doar la consilierii lui Băsescu. În final, a -căzut”, mi-a precizat Alexandru Badea.  

În 2010, Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române (care nu are nicio legătură cu AOSR), susținea că „a apărut o Academie a Oamenilor de Știință care este o construcție strict politică, pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori“.

Citește și Ponta: Dragnea ia banii de la servicii și îi dă cu dedicație unei firme cu legături israeliene

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.