VIDEO EXCLUSIV Zeci de vapoare așteaptă, zilnic, să intre în Sulina. Turiștii au auzit explozii

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.07.2022 - 19:44
VIDEO EXCLUSIV Zeci de vapoare așteaptă, zilnic, să intre în Sulina. Turiștii au auzit explozii - Foto: Newsweek România
VIDEO EXCLUSIV Zeci de vapoare așteaptă, zilnic, să intre în Sulina. Turiștii au auzit explozii / Newsweek România

Un număr mare de nave se pot zări, de mai multe zile, în dreptul Portului Sulina, potrivit relatărilor turiștilor și a imaginilor pe care le publică Newsweek. Autoritățile nu au comentat, dar probabil sunt nave ce vor să intre din Marea Neagră pe şenalul navigabil Sulina.

SHARE

Turiștii din Sulina au declarat, pentru Newsweek România, că au numărat peste 50 de vapoare în larg care, cel mai probabil, așteaptă să intre în danele portului Sulina.

Citește și: Dictatorul de la Minsk, prietenul lui Putin, amenință militar capitalele occidentale

Ei ne-au precizat că și în cursul zilei de ieri s-au auzit câteva explozii, cel mai probabil de pe Insula Șerpilor. „Ieri, am auzit două trei explozii. Dar, zilele trecute, înainte de retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor, se auzeau foarte multe explozii. Pe aici se vorbește că rușii au bombardat cu fosfor, dar asta nu vă pot confirma”, potrivit turiștilor.

Un proprietar de pensiune a declarat, pentru Newsweek, că foarte multe rezervări au fost anulate. „Oameni, care veneau an de an la noi, ne-au anunțat că anul acesta vor merge în altă parte din cauză că se tem că războiul e prea aproape. E o situație dramatică.”

Aceștia mai spun că, urmare a exploziilor care se auzeau de pe Insula Șerpilor înainte de retragerea rușilor, numărul turiștilor a fost mai mic anul acesta. Între Insula Șerpilor și Sulina sunt 44 de kilometri.

Newsweek România a cerut, de mai multe zile, în scris informații de la guvern și de la Ministerul Transporturilor în legătură cu navele care așteaptă sau intră în România venind din Ucraina. Nu am primit niciun răspuns. 

Citește și: VIDEO O turistă care făcea snorkeling, atacată mortal de un rechin în apropiere de Hurghada

Situația durează de mai multe săptămâni deja. Mai jos o hartă din 17 iunie cu nave așteptând să intre în portul Sulina.

Tulcea: Nou front de acostare la Sulina pentru navele maritime

Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina, Căpitănia Portului Sulina şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) din Galaţi au creat un nou front de acostare în oraşul Sulina pentru a veni în sprijinul navelor maritime care aşteaptă zile la rând să intre din Marea Neagră pe şenalul navigabil.

Noul front de acostare are o lungime de aproximativ 40 de metri, se află în administrarea regiei AZL Sulina din subordinea Consiliului Judeţean şi a fost creat prin ancorarea unui ponton la care pot acosta navele maritime, în condiţiile în care la mal nu există adâncimile necesare pentru acostare în condiţii de siguranţă.

"Oraşul nu are decât cinci dane maritime utilizabile, iar noi am suplimentat această capacitate, iar acum în Portul Sulina mai poate intra o navă maritimă pentru formalităţile vamale, aprovizionare, alimentare cu apă, predarea deşeurilor", a menţionat, pentru Agerpres, directorul general al AZL, Dragoş Ioniţă pe data de 25 mai.

Rusia s-a retras de pe Insula Șerpilor

Rusia a confirmat joi retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor în ceea ce Moscova consideră a fi „un gest de bunăvoință”, informează TASS.

„Pe 30 iunie, într-un gest de bunăvoință, forțele armate ale Federației Ruse și-au îndeplinit misiunea pe Insula Șerpior și s-au retras din garnizoana unde se aflau staționate aici. Astfel, Federația Rusă demonstrează întregii comunități internaționale că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar destinat exporturilor produselor agricole din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov.

Insula Șerpilor, la 44 de km de Sulina

Insula Șerpilor este o insulă din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.

Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate din 1947 a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.

Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic. Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari. Se remarcă a fi prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918.

Insula Șerpilor este partea emersă a unei formațiuni de roci localizată la circa 45 km la est de Delta Dunării (44.814 m de orașul Sulina ), pe coordonatele 45°15'15" latitudine nordică și 30°12'12" longitudine estică. Adâncimea mării în jurul insulei este redusă: în Nord este de 5–6 m, în Sud de 13–23 m, în Est de 9–19 m, iar în Vest de 10–16 m (wikipedia).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te