După 5 ani de lucrări, bulgarii au inaugurat, pe 20 februarie 2024, tunelul Zheleznitsa, dintre Blagoevgrad și Simitli, de pe Autostrada Struma (E79).
Lucrarea de artă are peste 2 kilometri lungime, fiind cel mai lung tunel de autostradă din Bulgaria, a costat 120 de milioane de euro, bani europeni, și scurtează considerabil drumul Sofia - Grecia sau Sofia - Bansko, pentru pasionații români de schi, „scurtcircuitând” o zonă în care se forma mereu ambuteiaje.
Lucrările au început în octombrie 2019 și ar fi trebuit să fie gata în 2022.
Citește și: România, Bulgaria și Grecia dezvoltă împreună un proiect de autostradă. Traseul va fi scurtat
Veste bună pentru șoferii și turiștii români! Drumul spre Grecia, mai scurt cu peste 30 minute
Tunelul Zheleznitsa, inaugurat la 20 februarie, marchează o nouă eră a transportului rutier în Bulgaria. Cu o lungime de circa 2 kilometri, acesta este cel mai lung tunel rutier din țară, îmbunătățind conectivitatea de la Sofia până la punctul de control de la granița Kulata - Promachonas cu Grecia.
Noua infrastructură nu se rezumă doar la tunel, ci la un proiect cuprinzător, care include un tronson de autostradă de 5 kilometri, o șosea de serviciu, o platformă pentru elicoptere, două poduri și un zid de sprijin robust, cu scopul de a îmbunătăți experiența de călătorie de la Sofia până la punctul de control de la granița cu Grecia de la Kulata.
Tunelul Zheleznitsa a fost realizat folosind „Noua metodă austriacă de excavare a tunelurilor” -NATM, cunoscută și sub numele de metoda de excavare secvențială (SEM) sau metoda de căptușire cu beton pulverizat (SCL).
Este o metodă de proiectare și construcție modernă a tunelurilor care utilizează o monitorizare sofisticată pentru a optimiza diferite tehnici de consolidare a pereților în funcție de tipul de rocă întâlnit pe măsură ce se avansează în tunel.
Citește și: De ce renunță Bulgaria la all-inclusive. Turiștii români preferau serviciile hoteliere de aici
Tunelul Zheleznitsa face parte din proiectul Autostrada Struma care leagă Sofia, Bulgaria, de Salonic, Grecia, parte a coridorului Orient/Est-Mediteranean al rețelei TEN-T de bază.
În contextul mai larg al UE, autostrada leagă Hamburg, Germania, de Salonic.
În plus, axa Bulgaria-Grecia este, de asemenea, semnificativă din punct de vedere strategic, deoarece poate face parte din benzile de solidaritate necesare pentru ca Ucraina să exporte bunuri după agresiunea Rusiei.
Datorită finanțării UE în valoare de peste 580 de milioane de euro în cele două perioade de programare 2007-2013 și 2014-2020, cea mai mare parte a autostrăzii Struma a fost finalizată.
Din 2007, politica de coeziune a finanțat în Bulgaria:
- construirea a 374 km de infrastructură rutieră
- renovarea a 1 745 km de drumuri
- modernizarea a 375 km de infrastructură feroviară
Tunelul Zheleznitsa "a supravieţuit în şapte guverne - trei guverne obişnuite şi patru guverne interimare"
Lansarea traficului prin tunelul Zheleznitsa al autostrăzii Struma marchează un pas înainte în conectivitatea completă de transport a Bulgariei cu ţările vecine, în special cu Grecia, şi, într-o perspectivă uşor mai îndepărtată, odată cu finalizarea primului coridor de transport al ţării care leagă graniţele acesteia din sud şi nord, a declarat marţi ministrul Dezvoltării Regionale, Andrey Tsekov, la ceremonia simbolică de lansare din faţa facilităţii de doi kilometri.
Tsekov a subliniat că actualul proiect, care face parte din lotul 3.1 al autostrăzii Struma, are o istorie lungă. A început în 2019 şi "a supravieţuit în şapte guverne - trei guverne obişnuite şi patru guverne interimare". Potrivit acestuia, este un exemplu de continuitate şi sustenabilitate în politica regională, unde fiecare dintre aceste şapte Cabinete a contribuit la implementarea unui proiect strategic pentru ţară.
Secţiunea are 4,4 kilometri, dar este extrem de complexă în ceea ce priveşte soluţiile inginereşti şi arată capacităţile ingineriei şi gândirii tehnice bulgare şi capacitatea proiectanţilor, constructorilor şi supraveghetorilor bulgari.
Referindu-se la porţiunea de autostradă prin Cheile Kresnei, Ţekov a spus că "azi suntem mai avansaţi decât am fost ieri". În opinia sa, în următoarele două săptămâni, este aşteptată o decizie privind secţiunea rămasă din autostrada Struma, între Simitli şi Kresna.
"Sper sincer că până în 2027 - 2028 vom avea o conexiune completă pe autostradă între Sofia şi Grecia", a adăugat Tsekov, potrivit Agerpres.