FOTO&VIDEO Vom scăpa, în 2022, de aglomerația de pe Centura București? Care este stadiul lucrărilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.01.2022 - 13:31
VIDEO Scăpăm, în 2022, de aglomerația de pe Centura București? Care este stadiul lucrărilor / CANIR

Centura București ar trebui să fie mai fluidă din punct de vedere al traficului dacă, anul acesta, s-ar inaugura celelalte trei pasaje promise de autorități. În proiect mai este modernizarea a 11 kilometri de pe Centură.

SHARE

Centura București are 72 de kilometri, iar traficul este înfiorător aproape la orice oră din zi. Ea a fost mondernizată pe o treime din lungimea ei și este plină de „dopuri” la interecțiile cu drumurile care intră în București.

Șoferii știu că, la intersecția șoselei de Centură cu ieșirea spre Domnești, unde avem și cale ferată, se poate aștepta în coloană și câteva ore.

Scăpăm în 2022 de aglomerația de pe Centura București? Care este stadiul lucrărilor

Șoseaua de Centură București este parțial modernizată în zona de nord (25 km) care are două benzi pe sens. În sud, Centura București arată foarte prost, găurită și cu o bandă pe sens.

Până la modernizarea completă a șoselei de centură, este vitală finalizarea pasajelor de pe Centura București (termene: 2022). Șoseaua de centură va scăpa de traficul greu în 2024 atunci când ar urma să fie inaugurată întreaga autostradă de centură a Capitalei, un proiect complet nou.

Mogoșoaia, primul pasaj inaugurat cu scandal politic

Primul pasaj inaugurat a fost cel de la Mogoșoaia. Traficul rutier pe pasajul Mogoşoaia, pe centura Bucureşti, peste DN1A s-a deschis, în toamna anului trecut, la 18 luni de la începerea lucrărilor. 

Citește și: Valul 5 de COVID depășește estimările lui Rafila: miercuri, 34.255 de cazuri noi și 94 decese

Execuţia lucrărilor a început în aprilie 2020, iar darea în trafic s-a făcut 30 septembrie 2021, înainte de termenul contractual, prevăzut în aprilie 2022. Potrivit CNAIR, finalizarea Pasajului Mogoşoaia asigură fluidizarea circulaţiei pe Centura Nord a Capitalei.

Cu toate că a fost un an modest pentru marile proiecte de infrastructură, USRPLUS și PNL își dispută deschiderea pasajului Mogoșoaia de pe Centura București. Pasajul Mogoșoaia a fost inaugurat de premierul Câțu și fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode.

Citește și: Al cui e meritul pentru Pasajul Mogoșoaia. Drulă și Bode, dispută pe un proiect de 800 metri

Pasaj Domnești: șansele de a fi deschis în 2022: 80%

Pasajul suprateran de 600 de metri cu sens giratoriu a ajuns la 51% stadiu al lucrărilor și la plăți de 49% efectuate. El costă 91 de milioane de lei fără TVA. Contractul de execuție a fost semnat în mai 2017, dar lucrările au trenat. Termenul de deschidere este toamna anului 2022.

Ce lucrări se fac:

Continuă realizarea grinzii de parapet de-a lungul rampei de urcare dinspre Chiajna.

 A început montarea predalelor la rampa de urcare/coborâre dinspre Domnești.

Continuă realizarea suprastructurii la rampa de coborâre spre #Bragadiru.

 Continuă montarea elementelor prefabricate la zidurile de sprijin la rampa de urcare dinspre Bragadiru și la rampa de urcare dinspre Chiajna.

Continuă relocarea rețelelor de utilități, precum și realizarea rețelei de canalizare pluvială și a rețelei de iluminat public.

Pasaj Berceni șansele de a fi deschis în 2022: 50%

Are 2,4 kilometri și nu este atât de avansat. Stadiul lucrăilor este de 42%, iar plăți s-au făcut pentru 30% din lucrare. Obiectivul este deschiderea în iunie 2022, dar – mai realist - este toamna acestui an.

A costat suma de 146 milioane de lei fără TVA

Pasaj Oltenița: șansele de a fi deschis în 2022: 40%

Pasajul a ajuns la un stadiu al lucrărilor de aproape 40%. Proiectarea a început în iulie 2019, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru luna septembrie a acestui an.

Un ciot care nu va fi gata în 2022

Se mai muncește doar la modernizarea a 11 km între ieșirea din Voluntari și Autostrada Soarelui. Lucrările se vor termina anul viitor.

Este vorba de modernizarea centurii între A1 și Drumul Național 2. Stadiul lucrărilor este de numai 11%, deși lucrările au început în luna mai a anului 2020. Lucrarea ar fi trebuit finalizată în acest an, lucru imposibil. Dacă se va mobiliza constructorul sunt șanse pentru toamna lui 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te