Al cui e meritul pentru Pasajul Mogoșoaia. Drulă și Bode, dispută pe un proiect de 800 metri

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.10.2021 - 22:11
Al cui e meritul pentru Pasajul Mogoșoaia. Drulă și Bode, dispută pe un proiect de 800 metri

Într-un an modest pentru marile proiecte de infrastructură, USRPLUS și PNL își dispută deschiderea pasajului Mogoșoaia de pe Centura București. Pasajul Mogoșoaia a fost inaugurat de premierul Câțu și fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode.

SHARE

Pasajul Mogoșoaia a fost inaugurat de premierul Câțu și fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode. USRPLUS a susținut că tăierea panglicii i-a fost furată lui Cătălin Drulă.

„În claxoane de protest, Florin Cîțu a inaugurat astăzi pasajul Mogoșoaia.  Pasajul Mogoșoaia a fost inaugurat cu 6 luni înainte de termen, ca urmare a discuțiilor fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, cu Compania de Drumuri și constructorul austriac”, a scris deputatul USRPLUS Ionuț Moșteanu.

Care este istoria Pasajului Mogoșoaia

Contractul pentru „Proiectatea și execuția la Pasajul Mogoșoaia” a fost semnat în 23 octombrie 2018.

Firma Strabag a fost desemnată câștigătoarea licitației și avea la dispoziție 6 luni să proiecteze și alte 24 să execute pasajul rutier suprateran lung de 800 de metri.

Citește și: Spitalul din Constanța avea în plan achiziția unui „sistem detecție incendiu“, dar nu au fost bani

Garanția lucrărilor este de 10 ani. Investiția este de aproape 32,3 milioane de lei (fără TVA).

Strabag nu a putut să se ocupe de proiect deoarece autoritățile nu au obținut toate avizele. Problematic a fost cel de mediu, dar și alte două avize de la furnizorii de utilități. Deși controla toate instituțiile (plus primăria Capitalei) între octombrie 2018 și octombrie 2019, PSD nu a deblocat proiectul.

Proiectul a fost deblocat după 20 de luni, pe data de 2 aprilie 2020 când a fost emis ordinul de începere al lucrărilor.

Lucian Bode a fost ministru al Transporturilor între 6 noiembrie 2019 și 23 decembrie 2020. Bode este cel care a deblocat proiectul. Când a plecat de la minister Pasajul era 30% realizat.

În decembrie la minister a venit Cătălin Drulă care a preluat proiectul. Când a plecat din funcție proiectul era terminat în jur de 95%.

Un merit important îl are și secretarul de stat Ionel Scrioșteanu (PNL) care a monitorizat proiectul fiind des văzut pe șantier.

Citește și: Pasajul Mogoșoaia de pe Centura București, deschis la 1 octombrie

Cum s-a ajuns la finalizarea Pasajul cu jumătate de an înainte de termen? Simplu. Termenul de doi ani pentru realizarea proiectului era oricum foarte mare.

Altfel, putem zice că Pasajul Mogoșoaia a fost început de Bode și terminat de Drulă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.