VIDEO. Autostrăzile la care se lucrează în acest moment înregistrează, deja, întârzieri de 16 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.05.2020 - 19:12

 Ministrul Transporturilor, Lucain Bode, a anunțat proiectele de infrastructură rutieră la care se lucrează la turație maximă. Dacă guvernele anterioare și-ar fi făcut treaba, ar fi trebuit să circulăm deja pe Autostrăzile Sibiu – Pitești, Transilvania sau Craiova – Pitești.

SHARE

„Nu numai că şantierele nu s-au oprit, dar au fost accelerate marile proiecte de investiţii în infrastructură. În acest moment, avem 164 de kilometri de şantiere deschise pentru autostrăzi şi drumuri expres. Dintre acestea, aproape 70 km au fost şantiere deschise în primele patru luni.

În perioadă de criză am reuşit să intrăm cu utilajele, pentru că lumea s-a săturat de anunţurile făcute de cei dinaintea noastră, care spuneau 'Am trimis la ANAP validarea proiectului X', 'Am finalizat proiectul tehnic pentru autostrada Y'.

A început Sibiu - Piteşti, tronsonul 1 Sibiu - Boiţa, a început Varianta Ocolitoare Timişoara Sud, a început DN2 A2, apoi drumul expres Craiova - Piteşti, tronsonul 1.

Până la sfârşitul anului, cred că putem să începem lucrările pe încă 80 de kilometri şi anume pe Centura Sud a Capitalei (52 km). De asemenea, Autostrada Transilvania care are cel puţin două tronsoane, Zimbor - Poarta Sălajului şi Nuşfalău - Suplacu de Barcău, unde vom anunţa câştigătorul în maxim 2- 3 săptămâni şi, dacă nu vin contestaţii, semnăm contractul pentru proiectare şi execuţie", a spus Bode, la B1 TV.  

Unde trebuia să fim

Contractul pentru Autostrada Transilvania a fost semnat în anul 2004. Contractul cu firma constructoare Bechtel a fost reziliat în anul 2013 după ce România a mai plătit o despăgubire de câteva zeci de milioane euro. La acea dată, era finalizată a cincea parte din autostrada care ar fi trebuit să măsoare peste 400 de kilometri.

Pentru doar 70 de kilometri finalizați s-au plătit în jur de 1,5 miliarde euro. Autostrada ar fi trebuit terminată, cel mai târziu, în anul 2012. Pe sute de kilometri nu se lucrează.

În acest moment, Autostrada Transilvania are o întârziere de 8 ani față de termenul inițial.

Pe autostrada Sibiu – Pitești este în lucru un singur sector, cel de către Sibiu. De curând, a fost desemnat un câștigător pe al doilea din cele cinci tronsoane.  Autostrada a fost promisă atât de guvernul Ponta, dar și de guvernele gestionate de Liviu Dragnea. Ea are 130 de kilometri și merge în paralel cu Valea Oltului, cea mai periculoasă și tranzitată șosea din țară.

Întârzierea, în acest moment, este de 4 ani.

Autostrada, devenită Drum Expes Craiova – Pitești a fost feblețea Olguței Vailsescu pe când era primar al Craiovei. Lucrările au început abia anul trecut, deși edilul (acum deputat) a promis că vor fi terminate în 2016. În acest moment se lucrează pe doar două tronsoane unde s-a ajuns la aproape 20%. Pe celelalte tronsoane nu se lucrează. Întârzierea este de 4 ani.  

Citește și: Promisiunile Olguței

Este imposibil de spus când vor fi date în folosință AutostradaTransilvania (sute de kilometri nelicitați) sau  Autostrada Sibiu – Pitești (mai multe tronsoane nu au constructor). Cel mai optimism răspuns ar fi după 2025. Drumul Expres Craiova - Pitești  ar trebui finalizat în 2022 pe jumătate din lungimea lui.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te