VIDEO Statul suportă șomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgență

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.03.2020 - 14:14

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, și șeful cancelariei, Ionel Dancă, au prezentat măsurile adoptate de Guvern pentru acordarea șomajului tehnic. Precedenta ordonanța de urgență a fost completată astfel încât unele proceduri să fie simplifcate.

SHARE

Ministrul muncii a precizat că toate companiile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale vor beneficia de șomajul tehnic. Valoarea pe care o acoperă statul este 75% din salariul mediu brut, adică nu mai mult de 2.300 de lei. De asemenea, suma este acordată doar pentru perioada stării de urgență.

„Am simplificat procedura prin care companiile pot sa acorde angajaților somajul tehnic. Somajul tehnic se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților. Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Procedură a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile. În maxim 15 zile fața de 30 cât era inițial în ordonanță, agențiile județene vor livra banii (...) Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Ele se vor face direct de către AJOFM”, a declarat Violeta Alexandru.

De asemenea, ministrul muncii a precizat că cererile pentru perioada aferentă lunii martie, vor fi depuse la începutul lunii aprilie.

„La începutul lunii aprilie vor fi depuse cererile pentru perioada 16-31 martie. Companiile să aibă documentele gata și să le depună la agențiile județene. Pentru alte categori, pentru alți angajatori, prevederile privind șomajul tehnic li se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm agenții economici, ONG-urile să își pregătească documentele.

Pentru alți profesioniști, pentru PFA, procedura pe care guvernulul a stabilit-o prevede că pe baza aceleași proceduri, o declarație pe proprie răspundere, să se depună la angențiile județene pentru a se face plățile în cuantum de 75% pentru fiecare solicitare. Cererile pot fi depuse online astfel încât să putem comunica cât mai eficient (...)

Ordonanța clarifică situația în care o persoană are mai multe contracte suspendate. Aceasta poate opta pentru acel contract pe care vrea să îl includă în șomajul tehnic care îl avantajează cel mai mult. Dacă un contract e însă activ, nu poate beneficia de șomajul tehnic.”, a declarat ministrul muncii.

De șomaj tehnic vor beneficia și sportivii, a precizat ministrul Muncii.

„Având în vedere că activitatea este afectată, fiecare club spotiv care are dificultăți se va prezenta la sediul AJOFM, iar dacă sportivi sunt încadrați prin contracte sportive, clubul se va adresa Asociației Sportive, unde va atașa cererii și o listă cu sportivii pe care trebuie să îi plătească”, a mai declarat Violet Alexandru.

De asemenea, procedura a fost simplificată și pentru obținerea ajutorului de deces.

„Ne-am gândit inclusiv la situațiile limită, cum ar fi membrii familiei care au nevoie de acte pentru ajutorul de deces, și acest ajutor se poate solicita online”, a precizat Alexandru.

Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență, începând cu 16 martie. Ajutorul se acordă pe perioada stării pentru zilele aferente stării de urgență.

Contractele suspendate în martie, vor fi plătite aferente stării de urgență din luna martie, adică pentru perioada 16-31 martie. Angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar diferența până la 75% din salariul de bază”, a explicat Dancă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.