Smart City - deșteptarea digitală a orașelor. Cluj-Napoca, un oraş deschis către soluţii digitale

DE Newsweek România | Actualizat: 30.10.2018 - 16:49

Cluj-Napoca, un oraş deschis către soluţii digitale care pot îmbunătăţi stilul de viaţă al cetăţenilor

SHARE

Cu 1.235 de  companii în domeniul IT, care generează un venit anual de aproximativ 3 mld. de euro, oraşul Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România şi un motor important pentru procesul de digitalizare a economiei româneşti. Conceptul Smart City, în plină dezvoltare în câteva dintre marile oraşe din România, este reprezentat puternic în sistemul administrativ al acestui oraş şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.  

Astfel, Cluj-Napoca, al 4-lea oraș al României, în funcţie de suprafață și populație, face pași importanți spre dezvoltarea inteligentă. 

Şoferii pot găsi locuri de parcare mai uşor cu ajutorul unei soluţii de parcare inteligentă

Cluj-Napoca nu este doar unul din oraşele mari ale Romaniei, ci este şi primul oraş din România care a introdus autobuzele electrice, care contribuie la reducerea poluării urbane. Deşi traficul intens rămâne în continuare o provocare, fapt confirmat şi de raportul om-maşina, care se apropie de egalitate- 325.000 de șoferi versus 310.000 de șasiuri înmatriculate, plus automobilele în tranzit și motocicletele, există soluţii pentru gestinarea locurilor de parcare. 

Cu o experienţă solidă în integrarea de soluţii Smart City, reflectată în proiectele implementate în România si in Europa, Telekom Romania, parte a grupului Deutsche Telekom, are in portofoliu  o soluţie de parcare inteligentă care îi ajută pe şoferi să găsească locuri de parcare mai repede şi să evite amenzile pentru parcarea neregulamentară, contribuind în acelaşi timp la reducerea poluării. “Din punct de vedere statistic se estimează că până la 30 la sută din aglomeraţia din trafic este cauzată de şoferi în căutarea unui loc de parcare. Soluţia de parcare inteligentă oferită de Telekom ajută şoferii să economisească timp în trafic, reducând totodată poluarea şi riscurile ca şoferii să nu respecte reglementările privind parcarea publică. Soluţia poate urmări gradul de ocupare a parcărilor publice şi poate oferi informaţii despre acest aspect în timp real pe panouri de avertizare amplasate strategic sau prin intermediul unei aplicaţii mobile. Această soluţie rezolvă şi problema locurilor de parcare cu autorizaţie cum ar fi cele din zonele rezidenţiale, cele destinate persoanelor cu dizabilităţi, taxiuri, autocare, vehicule pentru livrări. De asemenea, soluţia permite integrarea cu diverse mijloace de plată cum ar fi: cash, prin aplicaţia mobilă şi card.” spune Otilia Molnar, manager regional vânzări B2B, Telekom Romania.

Mai puţin timp petrecut în trafic şi mai puţine accidente rutiere

Pentru a reduce aglomeraţia, orașul Cluj-Napoca are corelate mai multe semafoare în linie, însă nu există încă un sistem de management al traficului implementat. O soluţie ar putea fi implementarea unui astfel de sistem, cu senzori în asfalt, care poate contribui la reducerea timpului petrecut în trafic, creşterea siguranţei cetăţenilor şi scăderea numărului de accidente rutiere. O astfel de soluţie, care răspunde tuturor acestor cerinţe, este disponibilă şi în portofoliul Telekom Romania: “Această soluție are mai multe componente, cum ar fi: partea de software, serviciile de comunicații pe tehnologii diverse, camere de supraveghere în trafic, detectoare radar, senzori de mediu și așa mai departe.  Poate fi interconectată și cu alte soluții smart city din alte categorii cum ar fi, spre exemplu, siguranța publică. Și aici mă refer la soluțiile de iluminat inteligent, supraveghere video inteligentă.” a precizat Otilia Molnar.

Soluţia de parcare inteligentă şi cea de management al traficului, incluse în portofoliul vast de soluţii Smart City al Telekom Romania, sunt opţiuni valide pentru un oraş digitalizat, ale cărui beneficii principale  sunt eficientizarea activitatii administraţiilor locale şi îmbunătăţirea stilului de viaţă al cetăţenilor.

_______________________

VIDEO: emisiunea Smart City realizată la Cluj Napoca 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te