Românii ar putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie. Condițiile

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.09.2023 - 12:50
Românii ar putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie. Condițiile - Foto: Pexels/Los Muertos Crew

Românii ar putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie, dacă noul capitol REPowerEU introdus de MIPE în propunerea de ajustare a PNRR trimisă Comisiei Europene va fi aprobat. Programul e, teoretic, complementar cu Casa Verde Fotovoltaice.

SHARE

România a transmis Comisiei Europene propunerea de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe 8 septembrie. Dacă aceasta va fi aprobată în totalitate, potrivit noului capitol privind implementarea în România a REPowerEU, a planului dezvoltat de Uniunea Europeană pentru economisirea energiei și producția de energie curată, persoanele fizice din România vor putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie, respectiv 25.000 de lei (5.000 €) pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kWh și 25.000 de lei (5.000 €) pentru o baterie cu o capacitate de 5 kWh pentru energia produsă. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de coordonator național pentru elaborarea, negocierea, aprobarea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a transmis Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit.

Citește și: Ce greșeală majoră îi poate lăsa pe cei cu panouri fotovoltaice fără 20.000 de lei de la stat

Documentul include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant 2,11 mld. euro.

De asemenea, sunt incluse modificări generate de situația geo-politică actuală care a dus la creșterea prețurilor la materiale de construcții și  întreruperea lanțurilor de aprovizionare, motiv pentru care unele măsuri incluse inițial în PNRR nu mai pot fi îndeplinite (în totalitate sau parțial).

O altă modificare vizează introducerea noului capitol REPowerEU, prin care România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro, afirmă MIPE.

Citește și: Securitatea energetică a României, asigurată de românii cu panouri solare. Cum s-a ajuns aici

„1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor!

Noul plan „REPowerEu”, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care îl vom trimite la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor!

Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat.

În paralel, alţii 500 de milioane de euro vor merge pentru amenajarea locuinţelor în vederea reducerii consumului de energie şi implicit a facturilor cu până la 30%.

Iar o pondere semnificativă dintre aceşti bani va fi alocată ţintit către populaţia vulnerabilă şi cei din mediul rural”, a explicat premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Producători de panouri fotovoltaice, prinși în SUA cu „chinezisme” finalizate în Asia. Ce pățesc

Românii ar putea primi 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie, dacă nu se declară prosumatori

Conform proiectului „REPowerEu” trimis Comisiei Europene de MIPE, în 2024, persoanele fizice din România vor putea aplica la noul program, un fel de „Casa Verde Fotovoltaice cu Baterie”, pentru a obține 25.000 de lei pentru un sistem de panouri fotovoltaice de minimum 3 kW și 25.000 de lei pentru a instala o baterie cu capacitatea de cel puțin 5 kWh.

La cele două componente se va putea aplica și separat. Adică, de exemplu, românii care au deja panouri fotovoltaice vor putea aplica doar pentru cei 25.000 de lei pentru baterie. Cu o condiție importantă, însă: beneficiarul să nu fie prosumator. 

MIPE menționează că noul program pe care l-am botezat generic „Casa Verde Fotovoltaice cu Baterie” va dispune de fonduri de 608,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 120.000 de vouchere de 25.000 de lei (5.000 €). 

Citește și: Puterea panourilor fotovoltaice a bubuit în 2022 la nivel global. Ungaria în Top 25, România nu

Cine poate lua 10.000 € de la UE pentru panouri fotovoltaice și baterie

Potrivit proiectului MIPE, la „Casa Verde Fotovoltaice cu Baterie” poate aplica orice persoană fizică care deține o locuință, dar, ca și în cazul „Casa Verde Fotovoltaice”, numai pentru proprietatea la care are adresa de reședință.

Nu vor putea aplica, însă, proprietarii din județele Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, pentru că cele șase județe sunt incluse în Programul Tranziție Justă. 

Regulamentul de aplicare al noului program va fi gata, potrivit MIPE, până în decembrie 2023, pentru ca prima fază să se poată desfășura în intervalul ianuarie - mai 2024.

În mare, procedura va fi similară cu cea pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care se acordă un voucher de 20.000 de lei (4.000 €) pentru montarea de panouri fotovoltaice, desfășurat cu fonduri de la AFM. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te