Producători de panouri fotovoltaice, prinși în SUA cu „chinezisme” finalizate în Asia. Ce pățesc

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.08.2023 - 09:59
Producători de panouri fotovoltaice, prinși în SUA cu „chinezisme” finalizate în Asia. Ce pățesc - Foto: Pexels - Imagine cu rol ilustrativ

Statele Unite au prins mai mulți mari producători de panouri fotovoltaice că, pentru a evita tarifele aplicate produselor importate din China, și-au finalizat marfa făcută cu componente chinezești în țări din Asia de Sud-Est. Rezultatul: le impun taxe de import.

SHARE

SUA au decis să impună taxe de import producătorilor de panouri solare care şi-au terminat produsele în ţările din Asia de Sud-Est, pentru a evita tarifele la mărfurile fabricate din China, potrivit unui oficial înalt al Departamentului pentru Comerţ, transmite News.ro, citând Reuters.

Decizia, care reflectă în mare măsură o constatare preliminară făcută de agenţie în decembrie, a fost criticată de cumpărătorii de panouri solare care se bazează pe produse ieftine fabricate în străinătate pentru a-şi face proiectele competitive.

Citește și: Puterea panourilor fotovoltaice a bubuit în 2022 la nivel global. Ungaria în Top 25, România nu

Dar este o veste bună pentru mica industrie de producţie solară din SUA, care de ani de zile s-a luptat să concureze cu bunurile chinezeşti şi se bucură de investiţii reînnoite datorită subvenţiilor disponibile prin legea emblematică a preşedintelui american Joe Biden privind schimbările climatice.

BYD, Trina Solar, Longi Green Energy şi Canadian Solar evitau tarifele americane panourile solare din China prin efectuarea de procesări minore în Asia

O anchetă a Departamentului pentru Comerţ a constatat că filiale ale companiilor chineze BYD, Trina Solar, Longi Green Energy şi Canadian Solar evitau tarifele americane pentru celulele şi panourile solare din China prin efectuarea de procesări minore pentru a-şi termina produsele în Cambodgia, Malaezia, Thailanda şi Vietnam, înainte de a le expedia pe piaţa din SUA.

Aceste ţări furnizează aproximativ 80% din panourile importate de SUA. 

De asemenea, agenţia va impune taxe companiei New East Solar, deoarece a refuzat să coopereze cu un audit la faţa locului al operaţiunilor sale din Cambodgia, a spus oficialul.

Alte companii care operează în acele ţări au capacitatea de a urma un proces de certificare pentru a demonstra că nu eludează tarifele.

Pentru a deveni certificate, celulele şi panourile solare trebuie să conţină componente non-chineze.

Citește și: Cât costă să-ți pui stație de încărcare pentru mașina electrică acasă și de ce putere ai nevoie

Statele Unite au instituit taxe antidumping timp de un deceniu pentru produsele solare fabricate în China, după ce o anchetă a Departamentului pentru Comerţ a descoperit că producătorii chinezi primeau subvenţii guvernamentale neloiale, care le-au menţinut preţurile artificial de scăzute.

Companiile şi altele se vor confrunta cu aceleaşi niveluri ale taxelor pe care Statele Unite le evaluează deja pentru produsele lor fabricate în China. Cu toate acestea, nu vor fi aplicate până în iunie 2024, datorită unei derogări de doi ani din partea administraţiei Biden, care a fost menită să asigure aprovizionarea  cu panouri în timp ce producţia internă creşte.

Trina Solar, care spune că a investit sute de milioane de dolari în producţia de celule şi module în Thailanda şi Vietnam, a criticat vineri decizia Comerţului, spunând că ”va creşte costurile totale ale aproape tuturor produselor solare destinate SUA, deoarece va limita aprovizionarea, într-un moment în care cererea de energie solară creşte puternic”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te