România nu poate dezvolta o reţea de distribuţie de hidrogen din cauza unui vid legislativ din 2008

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.03.2023 - 20:23
România nu aprobă producerea de vehicule pe hidrogen din cauza unui regulament ANRE din anul 2008 - Foto: Flickr/Marco Verch

În România, se pot tranzacționa numai acele gaze naturale combustibile care îndeplinesc cerințele legale cuprinse în Regulamentul de măsurare a gazelor naturale. Actul normativ a fost aprobat de ANRE, în anul 2008, şi tratează cantitatea permisă de componente.

SHARE

Hidrogenul este una dintre puținele soluții viabile astăzi, care poate reprezenta o alternativă la hidrocarburi, care generează dependenţă de Rusia.

Nu producem maşini pe hidrogen din cauza unui regulament

Şi, chiar dacă ai resurse de hidrocarburi independente de Federaţia Rusă, cărbunele, derivatele de petrol şi gazul metan sunt produse energetice care vor fi interzise, la orizontul anilor 2030 - 2050.

Aşadar, oricum ele trebuie înlocuite. Întrebarea este cu ce anume, pentru că regenerabilele sunt volatile. Aceasta înseamnă că, dacă nu e lumină, nu bate vântul şi e secetă, nu ai energie, ori ai mai puţină sau foarte puţină.

Citeşte şi: Maşina cu hidrogen, creată de români. Costa 50 de lei să parcurgi 100 kilometri şi nu polua deloc

Hidrogenul este unul dintre produsele ce pot stopa creșterea prețului energiei electrice produse în România, într-un viitor dominat de energia regenerabilă. Volatilă, cum am spus.

Legalitate şi absurd

În România se pot tranzacționa gaze naturale combustibile ce îndeplinesc cerințele legale, cuprinse în Regulamentul de măsurare a gazelor naturale.

Regulamentul acesta a fost aprobat de ANRE, în anul 2008. Actul normativ tratează cantitatea minimă ori maximă de componenți permiși în compoziția gazelor naturale, care se comercializează, explică expertul în Energetică Dumitru Chisăliţă.

"În ceea ce privește hidrogenul, nu există nici o prevedere, la nici un nivel. Conform principiului «tot ce nu este interzis, este permis», există posibilitatea să se înceapă activități de construcție și utilizare, chiar dacă nu există nici o restricție, din perspectiva comercializării amestecului de gaze naturale cu hidrogenul", explică Chisăliţă.

Fragilizează oţelul

Sunt cunoscute problemele create de prezența hidrogenului privind fragilizarea unoor tipuri de oțeluri, din care sunt realizate conductele și alte elemente de sistemele.

Se recomandă, înaintea dezvoltării oricărei activități de injecție de hidrogen, redactarea unui act normativ, care să stabilească permisivitatea injecției de hidrogen și procentul admis, în amestecul cu metanul.

Categorii de utilizatori permise

Lucrurile sunt complicate. Accesul la sistemele de distribuție se face în conformitate cu art, 148, din Legea 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, care stabileşte categoriile de solicitanţi cărora le este permisă "racordarea la conductele de alimentare din amonte şi la sistemul de transport".

Conform acestuia, racordarea este permisă "titularilor contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, "operatorilor terminalului GNL", "operatorilor depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale", "clienţilor industriali noi", "operatorilor economici titulari ai licenţei de distribuţie", "producătorilor de gaze naturale" şi "altor categorii de clienţi.

Citeşte şi: Rolls-Royce a testat cu succes un motor de avion de linie alimentat cu hidrogen în loc de kerosen

Cum se observă, explică specialistul, acum "nu există posibilitatea legală a operatorului SNT și operatorii sistemului de distribuție pentru a racorda un producător concret de hidrogen".

"Astăzi, un poducător de hidrogen care ar dori să injecteze gazul acesta în rețele de gaze nu poate să o facă", subliniază Dumitru Chisăliţă.

Noul model al viitorului sistem energetic

Iar aici, Chisăliţă spune un lucru foarte important:

"Consider că, înainte să pui amenzi și ținte false, este necesar să: stabilim noul model al viitorului sistem energetic (...), să dezbatem și să se înțeleagă în societate importanța hidrogenului în viitorul mix energetic al României".

Sunt ani de zile de când audiem diferiţi interlocutori experţi, care ne spun toţi acelaşi lucru: România trebuie să ştie care va fi mixul ei energetic la orizontul anului 2030 şi nu ştie acest lucru.

Ce spune expertul rimează cu aceste opinii, care vin din întreg mediul de business. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te