Salariu minim de 5.800 lei net, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero. În România

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.09.2024 - 11:03
Salariu minim fabulos, de 5.800lei, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero. În România - Foto: Nokian
Salariu minim fabulos, de 5.800lei, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero. În România - Foto: Nokian

Salariu minim de 5.800 lei net, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero de CO2. A fost construită în mai puțin de un an și jumătate în România, la Oradea, și începe astăzi, 19 septembrie 2024, producția de serie. Investiția se ridică la 650 milioane de euro.

SHARE

Unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, Nokian, și-a „mutat” fabrica de cauciucuri din Rusia la Oradea, din cauza războiului din Ucraina.

Investiția de 650 milioane de euro se bazează atât pe un credit de 150 milioane de euro obținut de la Banca Europeană de investiții, cât și pe un ajutor de la statul român de 99,5 milioane de euro. 

Salariu minim de 5.800 lei net, la prima fabrica de anvelope din lume cu emisii zero. În România

Lucrările la fabrica Nokian Oradea, prima fabrică de cauciucuri cu zero emisii de CO2 din lume, au început în mai 2023, iar primul cauciuc de test a fost produs pe 1 iulie 2024. 

Astăzi, 19 septembrie 2024, Nokian Tyres deschide oficial noua sa facilitate de la Oradea, iar startul producției comerciale de volum este programat la începutul anului 2025.

Citește și: România, noul pol Michelin pentru anvelopele de camioane. Producția din Polonia, mutată la Zalău

Nokian Oradea va avea aproximativ 500 de angajaţi și o capacitate de 6 milioane de anvelope pe an. 

În 2023 şi 2024 au fost selectaţi atât candidaţi pentru zona de producţie, cât şi pentru roluri administrative şi de conducere. Echipa de lansare, formată din 60 de specialişti, coordonează creşterea etapizată a capacităţii de producţie şi a beneficiat de un stagiu de formare la fabrica Nokian Tyres din Finlanda în primăvară.

Potrivit presei locale, salariul minim la Nokian Oradea este de 5.800 lei net, aproape dublu față de media salariilor din zonă. 

La nivel mondial, compania Nokian, care a inventat anvelopa de iarnă în 1934, are circa 4.900 de angajați și facilități de producție în Finlanda, SUA și, de acum, și în România. 

Citește și: Unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din industria auto din Europa, deschis în România

CE a aprobat o măsură de ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane euro pentru sprijinirea fabricii de anvelope cu zero emisii de CO2 Nokian Oradea

”Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură de ajutor în valoare de 99,5 milioane EUR (495,2 milioane RON) notificată de România în favoarea Nokian Tyres.

Ajutorul va sprijini înfiinţarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producţiei de anvelope pentru autoturisme.

Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională şi tranziţia verde a economiei regionale”, a anunţat CE, pe 13 august 2024.

În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. 

Fabrica Nokian Oradea se află într-o o zonă eligibilă pentru ajutor regional în temeiul articolului 107alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcţionarea UE („TFUE”).

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE, care permite statelor membre să promoveze dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone ale UE, precum şi în temeiul Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale din 2021.

Comisia a constatat că măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică şi la competitivitatea unei zone defavorizate.

„În special, măsura va avea un impact pozitiv asupra ocupării forţei de muncă, creând aproximativ 500 de locuri de muncă directe, precum şi alte locuri de muncă indirecte”, a precizat CE.

De asemenea, CE a constatat că ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absenţa sprijinului public.

”Măsura are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE.

În special, măsura este necesară şi adecvată pentru înfiinţarea noii fabrici a Nokian Tyres, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea regională; ajutorul este proporţional şi limitat la minimul necesar pentru a atrage investiţia în Oradea.

Acesta nu va depăşi valoarea maximă permisă a ajutorului pentru proiect, calculată pe baza hărţii ajutoarelor regionale a României. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, conform Comisiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te