Guvernul se ceartă cu patronii HoReCa. Dancă: „Niciun alt sector n-a primit atâta sprijin”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 10.06.2020 - 14:42
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului// Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, le-a dat o replică acidă patronatelor din turism care au anunțat că dau în judecată Guvernul, dacă în 15 iunie nu se deschid restaurantele din hoteluri.

SHARE

"Nu e niciun fel de contradicție între ce le-am comunicat la discuții și deciziile anunțate. Sunt reguli stabilite în baza cărora se iau aceste decizii.

Am spus că vom face relaxarea graduală în funcție de criterii epidemiologice.

Acum, pentru 15 iunie, restaurantele în spații închise rămân cu risc ridicat din punct de vedere al răspândirii infecției.

După 15 iunie nu se vor deschide restaurantele, e o chestiune legată de sănătatea oamenilor.

N-aș vreau să fiu în situația lor, să îmi expun reputația deschizând un spațiu închis aflat în proprietate și să apară un caz de infectare acolo", a declarat Ionel Dancă la Digi24.

El a enumerat toate facilitățile primite de sectorul HoReCa printre care anularea impozitului specific pentru primul semestru și posibilitatea prelungirii acestei măsuri, măsuri în baza Certificatului pentru Situații de Urgență, amânarea platelor ratelor și a cheltuielilor la utilități, chirii, scutiri de la popriri și executări, amânarea de taxe și impozite, șomajul tehnic, programul IMM Invest. El a făcut referire și la schemele de granturi, bani nerambursabili, aflate în pregătire pentru acest sector.

"Mai mult de atât nu cred că a putut face vreun guvern în această perioadă pentru vreun sector economic. Nu cred că a existat sector economic în România în ultimii ani care să fi beneficiat de atâtea măsuri de sprijin și facilități cum a fost HoReCa în această perioadă", a conchis Dancă.

Patronatele din turism au anunțat că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

„Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.