Grindeanu: Contract de finanțare de 212,84 milioane lei pentru Aeroportul Internaţional Oradea

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.12.2022 - 16:00
Sorin Grindeanu- Foto: FACEBOOK

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă joi că Aeroportul Internaţional Oradea dispune de acum de banii necesari pentru extinderea terminalului de pasageri după ce contractul de finanţare are o valoare de 212,84 milioane lei cu TVA (POIM) a fost semnat astăzi.

SHARE

Contractul va permite acestui aeroport să aducă o serie de modernizări până la sfârşitul anului viitor. Potrivit Consiliului Judeţean Bihor, prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Directorul general al Aeroportului Internaţional Oradea, Răzvan Horga, a semnat astăzi, 29 decembrie, contractul de finanţare cu fonduri europene pentru proiectul de extindere a terminalului. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Transporturilor, cu secretarul de stat Bogdan Mândrescu, se precizează într-un comunicat al CJ Bihor. 

Citește și: VIDEO O rachetă de apărare de tipul S-300 trasă din Ucraina a căzut pe teritoriul Belarusului

Valoarea totală a proiectului „Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA. Finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient.

Citește și: VIDEO Pompierii din cadrul ISU Bihor au reușit să salveze un pui de câine dintr-un canal de 3 metri

Valoarea totală eligibilă este de 166.511.188, 20 lei, din care:

163.180.964,44 lei – valoarea totală nerambursabilă din contribuiţia CE (85% FEDR) şi contribuţia publică eligibilă asigurată prin Bugetul de Stat (13%);
3.330.223,96 lei – valoarea contribuţiei publice asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Bihor (2%).
Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de Consiliul Judeţean Bihor.

Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţia lucrărilor.

Terminalul T1 se va extinde ţinând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen şi plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura şi fluxuri secundare dedicate pentru plecări şi sosiri VIP. Vor putea fi procesaţi 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri internaţionale.

Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări  de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

”Aeroportul Internaţional Oradea dispune de acum de banii necesari pentru extinderea terminalului de pasageri! Contractul de finanţare are o valoare de 212,84 milioane lei cu TVA (POIM) care a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor va permite acestui aeroport să aducă o serie de modernizări până la sfârşitul anului viitor”, anunţă ministrul pe Facebook.

Sorin Grindeanu arată că modernizările prevăd construcţia unui corp adiacent pentru plecări Schengen şi non-Schengen, extinderea drumurilor de acces, extinderea parcării de scurtă durată şi achiziţionarea unor echipamente pentru degivrarea aeronavelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te