Fermier: Dacă războiul nu e oprit până în martie, pâinea devine un lux în multe zone ale lumii

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.03.2022 - 16:03
Fermier ucrainean : Dacă războiul nu e oprit până în martie, pâinea devine un lux în zone ale lumii / Dairy Global

De la începutul războiului, un fermier olandez care are o fermă în Ucraina vorbește și în Olanda, dar și la BBC, Reuters. El atrage atenția asupra cosecințelor grave pe care le va avea conflictul asupra siguranței alimentare în lume.

SHARE

Articolul a apărut AICI

Traducerea a fost realizată de Ruxandra Tăleanu.

Numele lui e Kees Huizinga și până la urmă a plecat din Ucraina, zice el, trimis de asociația agricultorilor ucraineni (3,5 milioane de hectare au în gestiune) sa vorbească despre ce li se întâmplă și ce consecințe grave va avea conflictul asupra siguranței alimentare în lume:

Citește și: Mihai Călin, interzis să vorbească despre invazia rusă la TNB, unde Dan Puric joacă cu 70 lei/bilet


"Dacă războiul nu este oprit înainte de sfârșitul lunii martie, nici un export nu poate pleca din Ucraina după vara acestui an. Acest lucru va afecta în mare parte țările deja instabile din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Prețurile alimentelor s-ar putea dubla cu ușurință în comparație cu prețurile din ianuarie 2022, ceea ce va face ca pâinea să fie inaccesibilă pentru oamenii din aceste regiuni.
Rusia și-a închis deja granițele pentru exportul de grâu, iar exportul Ucrainei este efectiv închis din cauza ocupării porturilor ucrainene de către navele de război rusești. Prețurile grâului din China cresc deja vertiginos, iar recolta actuală de grâu din China este într-o stare jalnică. Dacă nu va fi recoltă în această vară în Ucraina, pe piața mondială va fi un deficit uriaș de grâu și alte cereale.
Acest război este un ucigaș tăcut cu uriașe consecințe globale incalculabile. Dacă oamenii din Africa de Nord și Orientul Mijlociu nu vor mai putea cumpăra pâine, nu vor aștepta și nu vor sta până când vor muri.
Da, există multe motive pentru a opri acest război cât mai curând posibil, dar dacă pierdem fereastra de oportunitate pentru plantarea în Ucraina, criza umanitară nu se va limita la Kiev, Harkov, Odesa și Mariupol.
Oamenii din Ucraina nu luptă doar pentru libertatea lor, ci și pentru securitatea alimentară mondială și, cu aceasta, pentru stabilitatea lumii întregi. Abia așteptăm o soluție diplomatică la război, trebuie să luăm decizii grele și trebuie să le luăm acum. Sau nu vom avea nicio șansă să evităm catastrofa care vine asupra noastră, încet, dar sigur", arată Articolul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.