EXCLUSIV Fostul minister al Economiei dorea să cheltuie 90 de milioane de lei pe târguri externe

DE Mircea Marian | Actualizat: 22.02.2021 - 19:26
90 de milioane de lei, târgurile externe din 2021, inclusiv Târgul de mirese de la Abu Dhabi Foto: Thebrideshow.com

În ultima zi de funcționare a fostului Minister al Economiei și Energei, la 23 decembrie 2020, s-a aprobat uriașa sumă de 90 de milioane de lei pentru subvenționarea participării unor firme românești la nu mai puțin de 88 de târguri externe.

SHARE

Potrivit unui document obținut de Newsweek România, în 2021, Ministerul Economiei urma să subvenționeze participări la 88 de târguri, costurile totale fiind estimate la exact 90,247 milioane de lei.

Documentul a fost semnat la 23 decembrie, adică exact în ziua în care guvernul Cîțu și-a început mandatul. 

Cea mai scumpă participare planificată la un târg de alimente din Koln: 6,5 milioane de lei. Ea urma să fie gestionată de Romalimenta, federația din industria alimentară condusă de Sorin Minea.

Ca și în 2020, Ministerul Economiei se pregătea să cheltuie în total 4,8 milioane de lei pentru participările la Fashion Week Paris, ediția de primăvară și ediția de toamnă. 

Statul urma să plătească deplasări în diferite destinații îndepărtate: Tokyo, Singapore, Nashville sau San Diego. 

La Nashville, de exemplu, ministerul sponsoriza participarea la Summer NAMM (National Association of Music Merchants), un târg de muzică. Evenimentul era gestionat de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, iar ministerul urma să achite 660.000 de lei. 

Participarea la Sourcing at Magic Show din Las Vegas urma să coste 650.000 de lei. 

Creative Romanian Film Makers (CRFM) urma să gestioneze participarea la mai multe târguri, precum: TIFFCOM Tokyo, Marche du Film Cannes sau la American Film Market Santa Monica. 

Peste 630.000 urmau să se plătească pentru un târg la Havana, în Cuba. 

Prima participare externă era palnificată pentru februarie, iar în martie urmau să fie finanțate nu mai puțin de cinci târguri. 

Târguri externe, 2020: 16 milioane de lei

În anul 2020, cele mai scumpe contracte încheiate de Ministerul Economiei au fost cele prin care finanța participarea unor firme la târguri internaționale.

Potrivit datelor publicate pe site-ul acestui minister, s-au cheltuit în total circa 16 milioane de lei pentru a subvenționa participarea unor companii private la târguri internaționale. 

De exemplu, acest minister a finanțat nu mai puțin de două participări la Târgul internațional Paris Fashion Week, atât la ediția de primăvară, cât și la cea de toamnă. În primăvară, a plătit 2,5 milioane de lei, iar contractul din toamnă era de doar două milioane de lei. Ambele au ajuns, prin licitație deschisă accelerată, la XTRA EXPO. În contract este prevăzut “comisionul“, de 245.000 de lei, cu TVA, pentru fiecare contract. 

Cea mai scumpă participare la un târg a fost cea de la Koln, în Germania, la începutul anului 2020, și care i-a costat pe contribuabili 2,9 milioane de lei. 

“Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României“, a arătat, la 3 februarie, ministrul Economiei, Claudiu Năsui. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te