UE: 45% din componentele unei mașini electrice să fie din Europa. Scumpiri de 4.000 € de mașină

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.11.2023 - 19:31
Directivă: 45% din componentele unei mașini electrice să fie din Europa. - Foto: Profimedia Images

O directivă, care se discută în UE, prevede că 45% din componentele unei mașini electrice să fie din Europa. Prețurile vor exploda pentru că majoritatea componentelor sunt, azi, aduse din China. Guvernul german estimează o creștere a prețului mașinilor electrice cu 4.000 euro.

SHARE

O directivă, care se discută în UE, prevede că 45% din componentele unei mașini electrice trebuie să fie din Europa. Prețurile vor exploda, pentru că majoritatea componentelor sunt, azi, aduse din China. 

UE scumpește mașinile electrice cu noi reguli pe care le va impune de la începutul anului. Bruxelles-ul vrea să impună tarife pentru mașinile electrice, scrie exxpress

Citește și: Care sunt cele 3 mașini electrice pe care le mai poți lua cu vouchere. Tesla, exclusă de Ciolacu

Directivă: 45% din componentele unei mașini electrice să fie din Europa

Uniunea Europeană plănuiește să ne ofere un șoc costisitor pentru mașinile electrice. Din 2024, se va impune o taxă de 1% percepută pentru vehiculele electrice importate din Marea Britanie sau care conțin mai multe componente britanice, scriu jurnliștii.

Aceștia opinează că cei care vor să cumpere mașini electrice trebuie să fie îngrijorați. Este probabil ca producătorii să transfere taxele în creșterea prețurilor de vânzare.

Dar asta nu este tot: un alt regulament de la Bruxelles prevede că, începând cu 2024, cel puțin 45% din componentele unei mașini electrice trebuie să provină din UE sau din Regatul Unit. Această măsură este menită să facă UE mai puțin dependentă de furnizorii asiatici, în special de China.

Fiecare mașină mai scumpă cu 4.000 €

Experții avertizează că acest lucru ar putea crește prețul mașinilor electrice.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a tras un semnal de alarmă. Potrivit cotidianului FAZ, el a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită ca introducerea măsurilor să fie amânată cu trei ani. După cum a relatat "BILD", asociația britanică a industriei auto SMMT estimează că vehiculele electrice europene ar putea deveni cu aproximativ 4.000 de euro mai scumpe.

Încă un „necaz”

Mașinile electrice vor fi impozitate ca cele pe benzină de la 1 ianuarie 2024. Autoritățile din Elveția au luat această decizie după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani și cota de piață estimată pentru 2023 e de 25%.

Taxă unică care va fi percepută pentru vehiculele electrice importate sau produse în Elveția de la 1 ianuarie 2024 se ridică la 4%, la fel cum este în cazul tuturor celorlalte tipuri de automobile.

Citește și: Adio, scutiri de taxe! Mașinile electrice, impozitate ca cele pe benzină de la 1 ianuarie 2024

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te