Criză în imobiliare. Chinezii de la Evergrande au probleme în a evita colapsul financiar

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.10.2023 - 15:26
Criză în imobiliare - Foto: Profimedia Images

Planul Evergrande de a-și restructura datoriile masive este în dificultate din cauza unei anchete de reglementare, în principala sa subsidiară, a declarat dezvoltatorul chinez, aflat într-o situaţia-limită.

SHARE

Compania a declarat într-un comunicat că „nu poate îndeplini calificările” pentru emiterea de noi note, care se referă la titluri de valoare pe termen scurt sau mediu, deoarece Hengda Real Estate Group era investigat.

Luna trecută, Hengda – unitatea emblematică a Evergrande din China Continentală – a declarat că este investigată de autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare, din cauza suspiciunilor de încălcare a cerințelor de a divulga informații investitorilor.

Criză în imobiliare

Dacă restructurarea eșuează și Evergrande nu poate ajunge la o nouă înțelegere cu creditorii săi, s-ar putea confrunta cu lichidarea afacerilor, unde activele sale sunt vândute și oprește toate operațiunile.

Acțiunile Evergrande au scăzut, închizând cu peste 21% mai puțin în Hong Kong și depreciind acțiunile altor dezvoltatori imobiliari chinezi.

Anterior, a doua cea mai mare companie imobiliară din China, Evergrande, și-a îndeplinit obligațiile financiare față de creditori, la sfârșitul anului 2021, declanșând o criză în sectorul imobiliar, care continuă să afecteze economia, în general, conform CNN.

Citeşte şi: Economia Chinei este în dificultate. Lucrurile ar putea să o ia razna. Vom suferi cu toţii

Un fost oficial chinez a declarat recent că China are suficiente proprietăți libere pentru a găzdui mai mult decât întreaga sa populație, de 1,4 miliarde de locuitori.

De când a intrat în criză, Evergrande a încercat să implementeze o restructurare a datoriei, supravegheată de guvern.

În martie, compania – care avea datorii totale de 328 de miliarde de dolari, la sfârșitul lunii iunie – a dezvăluit un plan de mai multe miliarde de dolari, pentru a face pace cu creditorii săi internaționali, și a depus recent o cerere de protecție în caz de faliment, în Statele Unite, ca parte a procesului.

Citeşte şi: Noua criză imobiliară poate începe în China. Un dezvoltator şi-a aruncat în aer apartamentele

Anunțul de la Evergrande a venit la doar câteva zile după ce compania a anulat întâlnirile-cheie cu creditorii, pentru a-și restructura datoria offshore, invocând vânzările dezamăgitoare de proprietăți, în ultimele luni.

Oficialii și investitorii chinezi speră că restructurarea mult așteptată va contribui la restabilirea încrederii în industria imobiliară din China, care a reprezentat cândva până la o treime din PIB.

Emiterea de noi titluri este o parte cheie a acestui plan de restructurare, care implică datorii de peste 19 miliarde de dolari, deținute de investitorii de peste mări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te