Criza bancară din Statele Unite ale Americii a trimis Rezerva Federală în criză

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.03.2023 - 20:07
Criza bancară din Statele Unite ale Americii a trimis Rezerva Federală în criză - Foto: Flickr/Brookings Institution

Cu doar câteva zile înainte de următoarea decizie a Rezervei Federale, privind rata dobânzii de referinţă, factorii de decizie din Statele Unite ale Americii se află într-o situaţie care poate fi comparată cu poziţionarea între două pietre de moară.

SHARE

Recenta prăbușire a sectorului bancar, declanșată parțial de prăbușirea băncii din Silicon Valley, sub greutatea ratelor mai mari ale dobânzilor, i-a determinat pe unii economiști și analiști să solicite un moratoriu asupra majorărilor ratelor, până când industria rezolvă problema.

Criza bancară a adus Rezerva Federală în criză

În același timp, inflația rămâne cu mult peste obiectivul Fed, de 2%. Datele economice continuă să arate puterea pieței muncii și rezistența la cheltuielile de consum.

Oficialii Fed și-au semnalat intenția de a înăspri politica monetară în mod agresiv, până când creșterile prețurilor se vor atenua.

„Contextul ridicat al inflației înseamnă că [Fed] se află într-o situație foarte delicată în comparație cu ultimii 40 de ani”, a scris Gregory Daco, economist șef la EY, conform CNN.

Citeşte şi: Falimentul Silicon Valley Bank: Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară

În anii precedenți, Fed a reușit să răspundă fără probleme la riscurile financiare, prin slăbirea politicii monetare, fără a-și face griji cu privire la stabilitatea prețurilor, a spus Daco.

Dar condițiile de astăzi sunt „foarte diferite, cu inflația încă prea mare”. Deci, ce ar trebui să facă factorii de decizie politică, la întâlnirea lor din 21-22 martie?

Citeşte şi: Joseph Stiglitz: Prăbuşirea Silicon Valley Bank, eșec al politicii Rezervei Federale Americane

E o chestiunede tip "jocul reputației": întrebarea nu este despre ce ar trebui să facă Fed, ci despre ce va face Fed, a spus Daco. „Și moștenirea poate fi factorul definitoriu”, a adăugat el.

„[Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell,] și majoritatea factorilor de decizie politică nu doresc ca moștenirea lor să fie un eșec în a reduce inflația la ținta de 2%.

Citeşte şi: fgh

Aceasta a fost opinia Băncii Centrale Europene când președintele Christine Lagarde a anunțat o creștere agresivă a ratei dobânzii, de jumătate de punct, la doar câteva ore după ce Credit Suisse a acceptat un împrumut de 53,7 miliarde de dolari, pentru a se menține pe linia de plutire.

Răspunsul la criză

Lagarde a optat pentru a prezenta această creștere a ratei ca un semnal că sistemul financiar rămâne puternic. Banca centrală are instrumentele, dacă sunt necesare, pentru a răspunde unei crize de lichiditate, dar nu este ceea ce vedem, a spus ea.

Lagarde a subliniat că băncile europene sunt mult mai rezistente decât înainte de criza financiară globală, cu poziții puternice de capital și lichiditate și fără o concentrare a expunerii la Credit Suisse.

Majoritatea băncilor mari au un anumit nivel de conexiune financiară sau relație cu alte bănci, fie pentru că au împrumutat bani acelor bănci, au investit în ele sau au încheiat alte acorduri financiare.

Maşini cu mişcare lentă

Dar în cazul Credit Suisse, care de ani de zile a fost o "epavă de mașini cu mișcare lentă", multe instituții mari s-au distanțat deja. Poziția BCE deschide ușa unor creșteri mai mari de la Fed, săptămâna viitoare.

„Implicații [ale creșterii BCE asupra] reuniunii Fed, de săptămâna viitoare, sugerează că Fed va crește ratele [un sfert de punct], pe baza probabilitățilori cotaţiilor futures, dar va clarifica faptul că stabilitatea sistemului bancar rămâne puternică”, a spus Quincy Krosby, strateg șef global la LPL Financial.

Abordarea va fi dublă: Fed va împrumuta probabil o altă tactică de la BCE - să distingă cu atenție campania de combatere a inflației, de munca sa, de a controla problemele sistemului financiar.

Gradual

Prin implementarea acestei abordări cu două căi, „Fed-ul va putea continua să înăsprească politica monetară treptat, în timp ce monitorizează îndeaproape evoluțiile pieței financiare”, a spus Daco.

Conform acestui plan, Powell va folosi conferința de presă de miercuri, pentru a sublinia separarea dintre politica monetară și activitatea Fed, pentru a atenua riscul de eșecuri în cascadă în lumea financiară.

Predicțiile spun că majoritatea investitorilor pariază că Fed va crește ratele cu un sfert de punct, săptămâna viitoare, deși o minoritate semnificativă stabilește prețul la o pauză a creșterilor, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Cât creşte dobânda de referinţă

Înainte de stresul actual din sectorul bancar, oficialii Fed sugerau că vor majora ratele cu jumătate de punct. Investitorii cred acum că există o șansă de 0% ca acest lucru să se întâmple.

Dar Wall Street ar putea aduce o surpriză miercuri, spun unii economiști.

„Piețele și-au redus așteptările, cu privire la traiectoria ratelor dobânzilor, așteptându-se ca băncile centrale să vină în salvarea economiei, reducând ratele, așa cum făceau înainte, în episoadele de stres financiar”, au scris analiștii BlackRock, adăugând:

„Credem că acest lucru este greșit și ne așteptăm ca băncile centrale majore să mențină creșterea ratelor dobânzilor, în întâlnirile lor din următoarele zile, pentru a încerca să controleze inflația persistentă.”

Tensiuni financiare

La fel ca până acum: deși este supărătoare, situația cu care se confruntă Powell acum nu este fără precedent, a declarat Seema Shah, strateg șef global la Principal Asset Management.

„Fiecare ciclu de înăsprire a băncii centrale din istorie a indus un fel de tensiuni financiare”, a scris ea joi, continuând:

„Până în această săptămână, piețele au ignorat în mare măsură amenințările pe care politica de înăsprire începea să le descopere. Cu toate acestea, cele mai recente tulburări le-au reamintit rapid investitorilor că activele de risc pur și simplu nu pot scăpa de presiunea înăspririi monetare.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te