Falimentul Silicon Valley Bank: Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.03.2023 - 10:07
Falimentul Silicon Valley Bank: Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară - Foto: Profimedia Images

După falimentul Silicon Valley Bank, Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară. Autoritățile se asigură că toți deponenții instituției bancare că își pot accesa toți banii rapid, scrie Associated Press.

SHARE

După falimentul Silicon Valley Bank (SVB), Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară. Autoritățile se asigură că toți deponenții instituției bancare că își pot accesa toți banii rapid, scrie Associated Press.

Guvernul SUA a luat duminică măsuri extraordinare pentru a opri o potențială criză bancară după eșecul istoric al Silicon Valley Bank, asigurând toți deponenții instituției eșuate că își pot accesa toți banii rapid. 

Falimentul Silicon Valley Bank: Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară

Anunțul a venit pe fondul temerilor că factorii care au determinat falimentul băncii din Santa Clara, California, s-ar putea răspândi. Autoritățile de reglementare au lucrat tot weekendul pentru a încerca să găsească un cumpărător pentru bancă, al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. Aceste eforturi păreau să fi eșuat duminică.

După SVB, autoritățile de reglementare au anunțat că Signature Bank, cu sediul în New York, a intrat în faliment duminică. Cu active de peste 110 miliarde de dolari, Signature Bank este al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

Criza financiară din SUA a lăsat piețele asiatice nervoase pe măsură ce tranzacțiile au început luni. Indicele de referință al Japoniei, Nikkei 225, a scăzut cu 1,6% în tranzacțiile de dimineață, S&P/ASX 200 din Australia a pierdut 0,3% și Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 0,4%. Dar Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 1,4%, iar Shanghai Composite a crescut cu 0,3%.

În efortul de a consolida încrederea în sistemul bancar, Departamentul de Trezorerie, Rezerva Federală și FDIC au declarat duminică că toți clienții Silicon Valley Bank vor fi protejați și vor putea accesa banii lor. Ei au anunțat, de asemenea, măsuri menite să protejeze clienții băncii și să prevină rulări suplimentare ale băncii.

„Acest pas va asigura că sistemul bancar al SUA continuă să-și îndeplinească rolurile vitale de a proteja depozitele și de a oferi acces la credit gospodăriilor și întreprinderilor într-un mod care promovează o creștere economică puternică și durabilă”, au spus agențiile într-o declarație comună.

Conform planului, deponenții de la Silicon Valley Bank și Signature Bank, inclusiv cei ale căror dețineri depășesc limita de asigurare de 250.000 USD, își vor putea accesa banii luni.

Tot duminică, o altă bancă aflată în dificultate, First Republic Bank, a anunțat că și-a întărit sănătatea financiară prin obținerea accesului la finanțare de la Fed și JPMorgan Chase.

Într-un anunț separat, Fed a anunțat duminică seara un program expansiv de creditare de urgență, care are scopul de a preveni un val de dificultăți bancare care ar amenința stabilitatea sistemului bancar și a economiei în ansamblu.

Oficialii Fed au caracterizat programul ca fiind asemănător cu ceea ce au făcut băncile centrale timp de decenii: împrumuți gratuit sistemului bancar, astfel încât clienții să aibă încredere că își pot accesa conturile ori de câte ori este nevoie.

Facilitatea de creditare va permite băncilor, care trebuie să strângă numerar pentru a plăti deponenților, să împrumute acești bani de la Fed, în loc să fie nevoite să vândă Trezorerie titluri de valoare pentru a strânge banii. 

Silicon Valley Bank a fost forțată să-și vândă o parte din titlurile de Trezorerie pentru a finanța retragerile clienților săi. În cadrul noului program al Fed, băncile pot publica acele titluri ca garanție și pot împrumuta de la facilitatea de urgență.

Trezoreria a alocat 25 de miliarde de dolari pentru a compensa orice pierderi suportate în cadrul mecanismului de creditare de urgență a Fed. Oficialii Fed au spus, însă, că nu se așteaptă să folosească acești bani, având în vedere că titlurile de valoare depuse ca garanții au un risc foarte scăzut de neplată.

Calmarea piețelor financiare

Analiştii au spus că programul Fed ar trebui să fie suficient pentru a calma pieţele financiare luni.

„Luni va fi cu siguranță o zi stresantă pentru mulți din sectorul bancar regional, dar acțiunea de astăzi reduce dramatic riscul de contagiune suplimentară”, au declarat economiștii de la Jefferies, o bancă de investiții, într-o notă de cercetare.

Deși duminică a avut loc cea mai extinsă intervenție guvernamentală în sistemul bancar de la criza financiară din 2008, acțiunile sale sunt relativ limitate în comparație cu ceea ce s-a făcut acum 15 ani. Cele două bănci în faliment nu au fost salvate, iar banii contribuabililor nu au fost furnizați băncilor.

Președintele Joe Biden a declarat duminică seara, în timp ce se îmbarca la Air Force One înapoi la Washington, că va vorbi luni despre situația băncii.

Într-o declarație, Biden a mai spus că s-a angajat ferm să-i tragă pe cei responsabili pentru această mizerie pe deplin răspunzători și să ne continuăm eforturile de a consolida supravegherea și reglementarea băncilor mai mari, astfel încât să nu fim din nou în această poziție.

Dificultăți financiare

Autoritățile de reglementare au fost nevoite vineri să închidă Silicon Valley Bank, o instituție financiară cu active de peste 200 de miliarde de dolari, pe fondul asaltului deponenților, care s-au grăbit să-și retragă fondurile în număr mare. Este al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, după cel din 2008 al Washington Mutual.

Unii directori proeminenți din Silicon Valley s-au temut că, dacă Washingtonul nu salvează banca aflată în faliment, clienții se vor îndrepta către alte instituții financiare în zilele următoare. Prețurile acțiunilor au scăzut în ultimele zile în cazul altor bănci care finanțează companii de tehnologie, inclusiv First Republic Bank și PacWest Bank.

Printre clienții băncii se numără o serie de companii din industria vinului din California, unde multe crame se bazează pe Silicon Valley Bank pentru împrumuturi, și startup-uri tehnologice dedicate combaterii schimbărilor climatice.

Sunrun, care vinde și închiriază sisteme de energie solară, avea mai puțin de 80 de milioane de dolari în depozite în numerar la Silicon Valley. Stitchfix, site-ul de vânzare cu amănuntul de îmbrăcăminte, a dezvăluit recent că are o linie de credit de până la 100 de milioane de dolari la Silicon Valley Bank și alți creditori.

Citește și: Falimentul băncii Silicon Valley poate provoca un tsunami pe bursele asiatice. Miliarde $, blocate

Tiffany Dufu, fondatorul și CEO-ul The Cru, o platformă de coaching de carieră și o comunitate pentru femei din New York, a postat duminică un videoclip pe LinkedIn, spunând că criza bancară îi testează rezistența.

Având în vedere că banii ei erau legați la Silicon Valley Bank, ea a trebuit să-și plătească angajații din contul ei personal. Ea a spus că a fost ușurată să audă că intenția guvernului este să-i integreze pe deponenți.

Silicon Valley Bank a intrat în insolvență atunci când clienții săi, în mare parte companii de tehnologie care aveau nevoie de numerar în timp ce se luptau să obțină finanțare, au început să-și retragă depozitele. Banca a fost nevoită să vândă obligațiuni în pierdere pentru a acoperi retragerile, ceea ce a dus la cel mai mare eșec al unei instituții financiare din SUA de la apogeul crizei financiare.

Citește și: VIDEO Pentagonul investighează prima înregistrare cu o dronă a unui OZN într-o zonă de conflict

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a indicat creșterea ratelor dobânzilor, care au fost majorate de Rezerva Federală pentru a combate inflația, ca fiind problema centrală pentru colapsul Silicon Valley Bank. Multe dintre activele sale, cum ar fi obligațiunile sau titlurile garantate cu ipoteci, și-au pierdut valoarea de piață pe măsură ce ratele au crescut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te