Turismul îşi revine, pieţele dominate de turismul intern se vor recupera mai rapid

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.06.2021 - 21:21
Turismul îşi revine, pieţele dominate de turismul intern se vor recupera mai rapid. / Foto: scan-travel.net

Turismul, o industrie cu o valoare de nouă trilioane de dolari (adică 10,4% din PIB-ul mondial de dinainte de criză), îşi revine, iar pieţele dominate de turiştii care călătoresc intern, precum China şi SUA, se vor recupera mai rapid, arată o analiză eToro.

SHARE

”SUA ne arată calea revenirii, cu rate de vaccinare ridicate şi lockdown-uri mai relaxate. Cheltuielile consumatorilor americani raportate la anul trecut sunt conduse de companiile aeriene (+1.300%), închirieri auto (+390%), hoteluri (+340%) şi croaziere (+51%), depăşind recuperarea provenită din cheltuielile de consum per ansamblu, de 34%.

Pieţele dominate de turiştii care călătoresc intern, precum China şi SUA, se vor recupera mai rapid, în timp ce pieţele cu turism internaţional ridicat şi rate scăzute de vaccinare, cum ar fi Coreea şi Africa de Sud, vor rămâne probabil în urmă”, spune Ben Laidler, analist eToro pentru pieţe globale, informează news.ro.

Citește și: Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov: Putin nu e președinte, e „dictatorul din Rusia”

Turismul este una dintre cele mai mari industrii la nivel global, cu o valoare de nouă trilioane de dolari, adică 10,4% din PIB-ul mondial de dinainte de criză. Este un sector decimat de criza Covid şi care a scăzut cu -49% anul trecut, având o scădere de -3,7% din PIB-ul global.

Revenirea turismului, în pas cu rata de vaccinare anti-COVID

”Revenirea este determinată de călătoriile interne în ţările cu o mare parte din populaţie vaccinată. Acest trend se va răspândi treptat la nivel global şi, în cele din urmă, va include turismul internaţional, ultimul care îşi va reveni. Revenirea abia începe, cu rate de vaccinare de 10% la nivel global şi indicii de lockdown la peste 50 (faţă de nivelul pre-criză 0). Exemplul din SUA ne arată care sunt sectoarele care conduc: companiile aeriene, închirierile auto şi hotelurile”, spune el.

Citește și: PNRR final: 29,2 miliarde euro. Toate proiectele pe care România trebuie să le aplice în cinci ani

Cheltuielile pentru petrecerea timpului liber reprezintă 80% din totalul cheltuielilor pentru turism, restul fiind reprezentate de călătoriile de afaceri. În timp ce turismul intern reprezintă 70% din cheltuieli, restul este adus de turismul internaţional. Acesta din urmă a fost afectat în special, cu scăderi de -70% anul trecut faţă de „numai” -45% în turismul intern.

Cele mai expuse ţări la o revenire lentă în ce priveşte călătoriile internaţionale sunt Spania, Turcia, Franţa şi Africa de Sud

Ţările mari cu expunere turistică sunt Mexic, Spania, Italia şi China. Unele pieţe mai mici au expunere şi mai mare, turismul din Macao, Aruba şi Maldive reprezentând peste 70% din PIB. Cele mai expuse ţări la o revenire lentă în ce priveşte călătoriile internaţionale sunt Spania, Turcia, Franţa şi Africa de Sud.

Ben Laidler, strategul eToro's pentru pieţele globale, are peste 25 de ani de experienţă în investiţii pe pieţele de capital la nivel global, deţinând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan şi HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) şi al Universităţii Cambridge, asociat al Institutului de Management şi Cercetare a Investiţiilor (IIMR) şi un comentator obişnuit al pieţelor financiare globale.

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto. Este o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistraţi, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te