Afaceristul sinucigaș băgase 100.000€ într-o afacere imobiliară cu Șucu, oficiali din BNR și Finanțe

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 14.02.2024 - 14:03
Afaceristul sinucigaș băgase 100.000€ într-o afacere imobiliară cu Șucu, oficiali din BNR și Finanțe - Foto: Arhiva

Omul de afaceri Chirică Virgil Mihail intrase de un an de zile într-o afacere imobiliară alături de nume grele din lumea afacerilor, politică, finanțe, consultanță. Investise jumătate de milion de lei într-un pachet de acțiuni într-un fond de investiții din imobiliare.

SHARE

Milionarul Mihail Chirică s-a sinucis, ieri, intoxicat cu fum. 

El s-ar fi închis în baie, unde a aprins grătarul, iar monoxidul de carbon emanat de cărbunii care ardeau l-a ucis.

Chirică dezvoltase o afacere cu nume grele din lumea afacerilor. Encore Capital Trust SA este un fond de investiții din imobiliare care promite un profit de 20% tuturor celor care investesc. 

Afaceristul sinucigaș băgase 100.000€ într-o afacere imobiliară cu Șucu, oficiali din BNR și Finanțe

În total 27 de nume sonore au ales să cumpere acțiuni într-o afacere care țintea să aducă fonduri de sute de milioane de euro în imobiliare. 

Citește și: La ce sumă au ajuns rezervele valutare ale BNR? Averea câtor miliardari le întrece?

Cel mai important și cel mai mare asociat al afacerii este omul de afaceri Dan Șucu, patronul Mobexpert și al echipei Rapid București însă numele celor implicați în această afacere sunt din domenii diverse de la avocatură la directori din BNR, consultanți fiscali și fii ai unor foșți lideri politici PSD. 

Citește și: Rapid Bucureşti are un nou acţionar majoritar în topul afaceriştilor. Investeşte 25 de milioane €

A mai avut o tentativă de suicid

Anchetatorii nu au făcut încă publice motivele pentru care omul de afaceri Chirică Virgil Mihail s-a sinucis prin asfixiere după ce pornise un grătar într-o baie unde se închisese. 

Conform unor surse apropiate anchetei, acesta mai avusese o tentativă de suicid în urmă cu șase ani însă atunci fusese salvat de fosta soție. 

“De atunci a fost diagnosticat cu depresie ,mergea la psihiatru. Dupa ce a divortat avea obsesie să nu rămână singur în casă ,iar părinții lui ,care sunt divortati la rândul lor, stăteau pe rând cu el la în casa acestuia. 

Anterior părinții au stat alternativ cu el în casă iar în ziua sinuciderii a fost sunat de tatăl său însă nu a răspuns. Atunci acesta l -a sunat pe fostul cumnat ,fratele fostei soții ,care stătea aproape ,și l-a rugat să se ducă să vadă ce s -a întâmplat.

Fostul cumnat a sărit gardul, a găsit un geam rabatat și l-a găsit pe acesta decedat“, susțin sursele citate. 

Sinucigașul cumpărase acțiuni de jumătate de milion de lei

Fondul de investiții din imobiliare a fost înființat în urmă cu doi ani reușind să își treacă în portofoliu o serie de proiecte imobiliare scumpe din nordul Bucureștiului. 

În martie 2022, companie e înființată având unic asociat Sasa Equity SRL iar administrator Encore Capital Management SRL. 

Prima fusese înființată în urmă cu o lună de doi oameni din imobiliare: Gubandru Bogdan Nicolae și Andrei Sârbu. 

Primul parter al Redpoint Capital, al doilea un broker din zona de proiecte rezidențiale. 

Cea de-a doua companie fusese înființată tot cu o lună înainte și tot de către cei doi asociați. În plus apare Butoi Robert Mihai, un alt nume din imobiliare.

În compania mamă, Encore Capital Trust SA, încep să intre numele mari pentru ca, în noiembrie 2022, să apară și Chirică Virgil Mihail.

Acesta cumpără cu jumătate de milion de lei 500.000 de acțiuni urmând să dețină 1,99% din afacere.

Șucu, afaceriști din IT, director din BNR și alte nume pestrițe

Cel mai mare investitor al vehiculului de investiții devine omul de afaceri Dan Șucu care a ajuns la o participație de 27,4% pe care și-a diminuat-o la 19.9%. 

Următorii asociați sunt Constantinescu Victor Gabriel,fost partener de afaceri în compania de consultanță fiscală a lui Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Tarâță Culiță, fiului fostului senator PSD cu același nume. Ambii cu pachete de 10%, respectiv 9,3%.

Compania a atras și nume din IT, Szavuj Iosif, unul din primii dezvoltatori ai internetului din România, și Marius Hanganu, fost proprietar al unei firme de profil, Gădoiu Corneliu George, fost director Rompetrol și partener de afaceri al lui Cristian Borcea, fostul patron al echipei de fotbal Dinamo București, Silvana Berciu, soția omului de afaceri Pepe Berciu, patronul unui importator de băuturi alcoolice. 

Acești au pachete de acțiuni de 3-5%. 

Pachete similare cu ale omului de afaceri care s-a sinucis mai au o serie întreagă de SRL-uri sau chiar oficiali ai BNR. 

Printre aceștia se numără omul de afaceri Becheanu Dorel Cristinel, patronul unul lanț de farmacii, dar și Vonvea Tiberiu Emil, un director din cadrul Băncii Naționale a României (BNR) sau Gabriel Biriș, consultant fiscal și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice. 

Pe portalul instanțelor de judecată nu există procese care să implica compania Encore Capital Trust SA însă surse din piața imobiliară susțin că piața se află într-o stagnare, motiv de îngrijorare pentru cei care și-au investit banii în astfel de afaceri. 

Proiecte mega scumpe în nordul Bucureștiului

Conform propriului site de prezentare, compania avea investiții în apartamente din diverse proiecte imobiliare din București și împrejurimi: Cosmopolis, Art City, Avrig Park, First Estates, Arbo Residence și Pine Residence.

Vezi mai multe detalii aici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te