Revistă extremistă și anti-UE, distribuită la conferința de la TNB unde Puric a făcut 7.000 € profit

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.03.2022 - 20:56
Publicație extremistă și anti-UE, distribuită la conferința lui Dan Puric de la TNB.

Conducerea teatrului Naţional Bucureşti (TNB) va dispune o anchetă internă şi va depune plângere pentru distribuirea neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei, anunţă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

SHARE

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB.
Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.
Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, scrie ministrul Culturii Romașcanu pe FB.

Revistă extremistă și anti-UE, distribuită la conferința de la TNB unde Puric a făcut 7.000 € profit

La sala Studio a avuta, zi, o conferință Dan Puric, cunoscut pentru viziunile sale pro-Putin și discursul său violent anti-occidental.

Acum câteva zile ministrul Romașcanu a fost „fericit” că actorul Mircea Rusu este director interimar al TNB. Rusu este cel care a fost de acord ca Puric să vorbească la TNB despre obsesiile sale mistico-naționaliste, anti-occidentale și anti-UE.

Citește și: Romașcanu „e fericit” cu directorul TNB, unde Puric ține conferințe despre „răul UE”. 7000 €, profit 

Ce publicație a fost distribuită

În „colegiul de redactie” al revistei „Certitudinea”, distribuită la TNB, care îl are drept „coordonator moral și spiritual” pe Mihai Eminescu, sunt trecute nume consacrate din clasicii literaturii române (Caragiale, Alecsandri, Coșbuc etc.), iar printre „colaboratori” se numără Dan Puric, Dorel Vişan, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru.

Tot într-o postare pe Facebook, actrița Ada Galeș îl interpelează pe ministrul Lucian Romașcanu: „Cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară”? Ministrul Lucian Romașcanu îi răspunde într-un comentariu: „Mâine se va face anchetă internă și plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers”, scrie digi24.ro

Un spectacol, girat de Mircea Rusu, director TNB

Newsweek România a atras atenția că spectacolul de azi a lui Dan Puric de la Sala Studio a TNB nu face cinste instituției de cultură. Mai mult, Puric câștigă mii de euro, iar TNB se alege cu câteva sute și reputația pătată.

Teatrul Național București i-a închiriat lui Dan Puric o sală de spectacol pentru ca acesta să țină o conferință. Suma de închiriere este infimă față de câștigul pe care Puric îl poate avea perorând despre „răul UE” și despre cum în Ucraina sunt interese „peste capul nostru”. 

Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat - M-am întors -, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00”, se arată într-un comunicat al Teatrului Național.

Prețul biletelor variază între 60 și 80 de lei. Newsweek România a scris că, la un preț mediu de 70 de lei pe bilet, Puric și organizatorii ar urma să câștige 37.800 de lei.

Citește și: EXCLUSIV TNB îi închiriază lui Puric sala de spectacole cu 700 €. Va câștiga de zece ori mai mult

Newsweek a arătat că în timp ce numeroși artiști cu simpatii putinisite sunt ostracizați peste tot în lume, în România, lui Dan Puric i se oferă posibilitatea de a juca pe prima scenă a teatrului românesc.

Citește și: Simpatizant al Rusiei, Dan Puric are spectacol la Teatrul Național din care poate strânge 7.000 euro

500 de spectatori au primit revista la spetacolul lui Puric

„Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda. Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei «Certitudinea». Care să «acompanieze» monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului.

La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă. Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic. Aștept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai într-o postare pe Facebook.

Simpatizant al Rusiei, Dan Puric are spectacol la Teatrul Național din care poate strânge 7.000 euro

Retorica lui Dan Puric despre viață este, de acum, bine cunoscută: România a fost, de-a lungul vremii, năpăstuită de alte popoare și comunități, Uniunea Europeană este o „șandrama care se dezintegrează”, trebuie să fim alături de statele creștine, mai ales de Rusia, străinii și Occidentul ne vor răul.

Citește și: Vila fiicei lui Vladimir Putin din Biarritz a fost confiscată de un activist francez

Câteva declarații marca Dan Puric.

Dan Puric nu mai are nicio busolă atunci când vede rădăcini creștine comune. El ignoră crime, dezastre umanitare dacă acestea sunt comise de „frații” ortodocși.

 „Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină... Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice”, a spus Puric, potrivit portalului katehon.com.

Citește și: Directorul TNB refuză să proiecteze steagul Ucrainei pe clădire. „Mergeți la război dacă vă cheamă?”

„Şandramaua asta de Comunitate Europeană se va face praf şi pulbere!"

„Cel mai mare efort care se face astăzi esta ca poporul român să fie scos din matca lui sufletească.”

„România este ultimul bastion ortodox puternic și vor să-l distrugă.”

„Toate acestea se fac cu un dublu virus. Este vorba despre virusul Covid-19, care va trece sau nu, și unul mult mai periculos, care va ucide o lume și o umanitate. Este virusul ideologic, care merge paralel cu acesta”, mai zice Puric Dan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te