Florin Zamfirescu, actorul care a făcut infarct după divorț. A avut 4 neveste. De ce nu mai joacă

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.04.2023 - 07:32
Florin Zamfirescu - Foto: Facebook / Arhive

Florin Zamfirescu împlinește 74 de ani. A fost profesorul mai multor generații de tineri actori, a jucat la rândul lui rolul mari, a iubit și a plătit pentru iubirile lui. De curând, și-a cumpărat un Suzuki 4X4 cu care gonește prin oraș.

SHARE

Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, în Călimăneşti. A urcat pe scenă de mic și a obţinut prima diplomă de recitare la numai 6 ani, iar la 16, era premiat pentru interpretarea "Legendei Meşterului Manole".

Peste ani, avea să spună că nu a putut evita să recite poezii comuniste, dar le-a dat o altă interpretare.

Florin Zamfirescu, actorul care după divorț a făcut infarct. 

„N-am recitat versuri patriotice, n-am jucat roluri de activist de partid. M-am lansat ca recitator la cinci ani, într-un spectacol mult gustat pe atunci, numit „Dialog la distanţă” unde am recitat “Legenda Mănăstirii Argeşului”.

Citește și: Gheorghe Zamfir, divorț de femeia care îl șantaja că se sinucide. Falit, este salvat de un înger

Apoi m-am retras din recitare. Era în vremea lui Ceauşescu. Ţin minte că mi-au dat o poezie patriotică. Era o vizionare… mai spre seară venea tovarăşul… Am ieşit pe scenă şi am recitat-o în aşa fel încât lumea să râdă.

În felul acesta m-am scos şi am scăpat. M-au interzis pe un an, pe motiv că nu îndeplinesc sarcinile de partid, aşa a spus Suzana Gâdea. Nu am gustat „ciorba” asta, nici în filme n-am jucat secretar de partid sau nici activist”, a spus pentru ziarulmetropolis.ro

A jucat în roluri importante 

Florin Zamfirescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, Facultatea Arta Actorului, clasa profesorului Constantin Moruzan (1971). A intrat primul şi a absolvit Facultatea ca şef de promoţie.

Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat pe scena Teatrului ''Giuleşti'' şi a Teatrului ''Odeon''. A avut peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti sau a Teatrului ''L.S. Bulandra''.

„Rolurile cele mai reuşite? Cele din „D`ale Carnavalului” apoi „Moromeţii”, un rol foarte mic în „Filantropica”. Am filmat o zi pentru filmul „Iacob”, în regia lui Daneliuc. Filmul începe cu un miner care mănâncă, îşi bagă dinamită în sân, apoi se aruncă în aer din disperare; mai este şi „Iarba verde de acasă”, a spus pentru sursa mai sus menționată.

A fost, de asemnea, profesorul unor generaţii întregi de actori. 

A fost însurat de trei ori.

Actorul s-a căsătorit de tânar cu o profesoară de pian care a născut un baiat. Vlad Zamfirescu a urmat pașii tatălui său și este actor.

A doua soție a lui Florin Zamfirescu a fost actrița Valeria Sitaru, cu care are o fața pe nume Ștefana Samfira. Cei doi au fost căsătoriți 12 ani.

La începutul anilor 2000, actorul s-a căsătorit cu Cătălina Mustață, de care a divorțat cu scandal. Ea este cea de-a treia soţie a lui Florin, iar căsătoria lor a avut loc după Revoluţia din 1989. Cei doi s-au îndrăgostit la Facultatea de Actorie, unde ea era studentă, iar Florin lucra ca profesor. S-au iubit enorm, însă, după ce sentimentele au început să se erodeze, şi-au dat seama că nu prea au multe în comun, în afară de profesie.

„Eu am lăsat loc de <<Bună ziua!>>, ea nu. Ce relație sî mai am cu ea, dacă nici la salut nu răspunde? Îl știu pe soțul Cătălinei, l-am cunoscut personal, este un băiat de toată isprava.

Ea însă este o canalie. Sub aspect de domnișoară frumoasă, simpatică și manierată, ea nu e deloc așa. Este prietenă cu paharul, motiv pentru care noi ne-am și despărțit. Ea tot așa a și rămas. Îi plăcea să consume alcool și să facă atât de urât cum n-a crezut nimeni că o femeie poate să facă”, a declarat actorul într-un interviu acordat impact.ro.

„Nu sunt foarte sănătos. După divorţ am făcut infarct. Am reuşit să trec peste… Mă gândesc la sănătate”, spunea actroul într-un interviu în 2014.

Nu se consideră un actor bogat

A jucat în 70 de filme. „La primul meu contract de film – a fost Tatăl risipitor (în regia lui Adrian Petringenaru) și jucam rolul principal alături de Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Poldi Bălănuță, Ernest Maftei – am semnat fără să citesc contractul. Am o carieră cinematografică, cu toate astea niciodată nu am discutat suma pentru care eu mă duc să lucrez”, a spus potrivit sursei de mai sus.

Actorul a decis să se căsătorească a patra oară cu un medic. El s-a retars la țară, dar poate fi văzut cu mașina de teren pe care și-a luat-o. Și în oraș.

Actorul s-a retras acum la țară, alături de noua sa iubire, medicul Daciana Toma. Florin Zamfirescu a dezvăluit că s-a retras din actorie pentru că nu se mai vedea pe scenă și în lumina reflectoarelor la vârsta de 70 de ani.

„Nu e usor să te retragi. În primul rand, ți-e ție greu și în al doilea rând, te întreabă lumea de ce te-ai retras. (…) M-am retras într-o casă pe care am făcut-o eu, cu soția mea actuală, care e o fată minunată, și mă simt foarte bine. Am revenit la obiceiurile din copilărie. Am o grădinița cu roșii, câte un pom din fiecare, prun, măr”, a spus marele actor.

Citește și: VIDEO Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”. Însurat a 4-a oară la 64 de ani

A jucat în multe filme

A jucat în numeroase filme, dintre care amintim: ''Dincolo de pod'' (1975), ''Iarba verde de acasă'' (1977), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982), ''Năpasta'' (1982), ''Mireasma ploilor târzii'' (1984), ''Moromeţii'' (1986), ''Iacob'' (1987), ''Şobolanii roşii'' (1990), ''Dragoste şi apă caldă'' (1992), ''E pericoloso sporgersi'' (1992), ''Senatorul melcilor'' (1994), ''Maria'' (2003), ''Dulcea saună a morţii'' (2003),

''Sindromul Timişoara - Manipularea'' (2004), ''Orient Express'' (2004), ''Moartea domnului Lăzărescu'' (2005), ''Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii'' (2006), ''Restul e tăcere'' (2008), ''Weekend cu mama'' (2009), ''Killing Time'' (2012), ''Poziţia copilului'' (2013), "Acasă la tata" (2015), "Meda" (2016), "Moromeţii 2" (2018), potrivit cinemagia.ro. Pentru realizarea acestora, a colaborat cu mari regizori, de la Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Manole Marcus şi Alexandru Tatos, la Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Alexa Visarion şi Nae Caranfil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te