Ce face Emil Constantinescu din subvenția de un milion euro de la buget: cere o pace globală

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.06.2020 - 11:57

La începutul anului, în Parlament, a existat o inițiativă prin care se dorea tăierea bugetului institutului condus de fostul președinte al României. Care, din bani publici, militează pentru o pace globală.

SHARE

În februarie 2020, Uniunea Salvați România (USR) a anunțat că deputatul Iulian Bulai a depus un proiect de desființare a Institutului Levantului, ”o sinecură înființată în 2017 în timpul guvernării PSD pentru a scurge bani de la buget”.

Institutul Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu, primește anual o subvenție de peste un milion de euro – mai mult decât instituții de cultură care chiar există și chiar fac lucruri pentru oamenii României, spunea USR.
În aprilie, Senatul a respins, în şedinţa plenului în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege iniţiat de un grup de parlamentari USR prin care se propunea desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL).

Cu ce își ocupă timpul institutul lui Emil

Aflăm despre inițiativele Institutului Levantului dintr-o cuvântare pe care Constantinescu a ținut-o „în cadrul e-conferinței Shared Future, Shared Responsibility. UN 75, organizată de Centrul Internațional Nizami Ganjavi și Fundația Marianna V. Vardinoyannis. Președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a vorbit despre - Guvernanță globală, domnia legii și încetarea focului: cum se poate trece de la război la pace”.

În discursul său, Emil Constantinescu se referă la unul din proiectele Institutului Levantului:
„În cadrul proiectului ”Inițiativa Levant pentru Pace Globală”, lansat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului acum câțiva ani, am reușit să aducem laolaltă lideri spirituali din toate credințele. Un astfel de mesaj comun poate fi decisiv în prevenirea recursului la religie pentru alimentarea conflictelor.

Cultura păcii nu este un remediu pe termen scurt, este un lung ,,drum al nopții către zi’’, care nu poate fi parcurs decât printr-un program complex și îndelungat de educație din copilărie până la senectute, la nivelul societății în ansamblu  și care până la urmă trebuie să fie asumat de fiecare dintre noi”.

Citește și: USR a depus o lege pentru desființarea Institutului Levantului

Cifrele Institutului Levantului pe 2019

Din subvenția de 4,8 milioane de lei de la buget, în 2019, 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii, iar veniturile proprii au reprezentat 100.000 de lei, potrivit deputatului Iulian Bulai și amendamentului depus de acesta.

Potrivit USR România, pentru 2020, Institutul a primit de la bugetul de stat 3,71 milioane lei. 

Într-un drept la replică, Institutul Levantului spune că, „în 2019 subvențiile cheltuite nu au fost 4,8 milioane, ci 3,1 milioane de lei, adică cu aproape 2 milioane mai puțin. Cifrele reale sunt postate pe site-ul ISACCL și au fost verificare de Curtea de Conturi”.


 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te