VIDEO Renault Morphoz, mașina cu lungime variabilă care se adaptează nevoilor

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 02.03.2020 - 16:22

Renault pregătise ineditul concept Morphoz pentru Salonul Auto de la Geneva 2020. Dar, cum evenimentul a fost anulat din cauza coronavirusului, francezii l-au prezentat on-line.

SHARE

Cum ar fi să aveți o mașină care să se fofileze cu ușurință în traficul urban, iar la drum lung să crească în dimensiuni și să ofere spațiu și confort pentru întreaga familie? Renault și-a propus să răspundă acestei întrebări cu Morphoz.

Conceptul „2 în 1” are lungime variabilă, măsurând 4,46 metri lungime sau, la nevoie, 4,87 metri lungime (habitaclul crește la nivelul montanților „A” și al hayon-ului). Iar metamorfozarea nu are loc doar la exterior, ci și în interior.

De exemplu, când mașina se lungește, scaunele spate se deplasează pentru a crea mai mult spațiu la nivelul picioarelor, iar scaunul pasagerului față poate fi întors către pasagerii spate, ca la primele două generații ale monovolumului Renault Espace.

Prototipul a fost realizat de D3, compania care a pus în operă și conceptele Renault Symbioz (Frankfurt 2017) și Renault EZ-Ultimo (Paris 2018) și, datorită complexității cinematice a proiectului, deocamdată, doar portierele mașinii se mișcă. Și, cel mai probabil, Morphoz nu va vedea niciodată linia de producție de serie. Dar, cu siguranță, conceptul anunță liniile viitoarei game 100% electrice Renault.

Liniile viitoarei game 100% electrice Renault

Design-ul dinamic al lui Renault Morphoz prefațează într-un fel liniile viitoarelor SUV-uri Kadjar (compact) și Koleos (mediu), dar mai ales apariția unei familii de SUV-uri 100% electrice, cu o identitate proprie diferită și clară, așa cum a făcut și Volkswagen diferența între gama convențională și familia ID.

Primul SUV derivat din Morphoz, cel compact, citadin, este programat, teoretic, pentru 2021, iar cel familial, mai mare, pentru începutul lui 2022. Cel mai probabil, semnătura luminoasă frontală a prototipului se  va regăsi 99% și pe mașinile de serie.

Conceptul Morphoz are la bază platforma tehnică 100% electrică CMF-EV a Alianței Renault-Nissan. În versiunea scurtă, de 4,46 metri lungime, SUV-ul beneficiază de o baterie cu o capacitate de 40 kWh, care îi asigură o autonomie de până la 400 de kilometri.

Iar în modul „Travel”, când lungimea mașinii crește la 4,87 metri, apare un spațiu suplimentar pentru o baterie de 50 kWh, ceea ce duce capacitatea totată la 90 kWh și autonomia până la 700 de kilometri.

Pentru montarea/demontarea bateriei suplimentare, Morphoz dispune de un fel de sertar special. Un sistem automat de înlocuire a bateriilor a fost testat deja de Renault la lansarea lui Fluence ZE, împreună cu firma israeliană Better Place. Pe hârtie, sistemul ingenios funcționează, însă, în realitate apar probleme logistice (depozitare, standardizarea bateriilor, etc.).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te