Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,37 %
Marcel Ciolacu 19,85 %
97,53 %
Elena Lasconi 18,53 %
George Simion 14,03 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.03.2024 - 12:32
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford
Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile - Foto: Ford

Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii este un Ford Explorer, „văr” de platformă cu Volkswagen ID.4. Lexie Alford a plecat pe 8 septembrie 2023 din Nisa, Franța, la volanului noului model Ford cu baterii, și s-a întors pe 26 martie. A parcurs 30.121 km în 149 zile.

SHARE

Aloha Wanderwell a fost prima femeie care a condus în jurul lumii și a reușit această performanță la volanul unui Ford Model-T. Dacă Aloha a făcut înconjurul lumii în 5 ani, între 1922 și 1927, acum, Lexie Alford a plecat pe urmele acesteia și a făcut primul tur al lumii cu o mașină electrică de serie, un Ford Explorer în 149 de zile. 

Record mondial: Prima mașină electrică care a făcut înconjurul lumii – 30.121 km, în 149 zile

Pe 26 martie 2024, Lexie Alford a stabilit astăzi recordul oficial de a fi prima persoană care a călătorit în jurul pământului într-un vehicul 100% electric, folosind noul Ford Explorer. Ea a trecut linia de sosire de la Nisa conducând o caravană unică de vehicule Ford iconice, flancate de modele actuale care modelează direcția viitoare a companiei. 

Citește și: Adio, diesel! Ultima mașină Volvo cu motor pe motorină a părăsit linia de producție. Ajunge la muzeu

Călătoria incredibilă reușită de Lexie și Ford-ul Explorer electric a traversat 6 continente, a trecut prin 27 de țări și a acoperit peste 30.000 de kilometri, totul doar cu energie electrică.

Luptându-se cu penele de curent din Africa, lipsa infrastructurii de încărcare din deșertul Atacama din Chile, drumurile neasfaltate, trecătorile montane și condițiile de îngheț, călătoria a demonstrat ceea ce este posibil să faci cu un vehicul electric.

"În această aventură epică, am întâlnit oameni incredibili din multe colțuri ale lumii și am experimentat la volan frumusețea a 27 de țări. Dar această călătorie a venit cu un set unic de provocări”, a spus Lexie, care deține și recordul mondial de a fi cea mai tânără persoană care a vizitat fiecare țară din lume.

„A fost onoarea vieții mele să primesc atâta încredere de la Ford pentru a face ocolul pământului cu Explorer-ul electric, care a fost casa mea în ultimele șase luni. Am avut obiectivul de a depăși limitele a ceea ce pare imposibil de realizat într-un vehicul electric și sunt mândră să spun că am reușit!”, a adăugat ea. 

Citește și: 3.000 de lucrători, concediați de Fiat din cauza electrificării mașinilor. Câți au „plecat” în 3 ani

"Călătoria lui Lexie a fost testul suprem pentru noul nostru Ford Explorer, abordând orice fel de vreme și condiții de drum și abordând aproape orice scenariu de încărcare", a declarat Martin Sander, director general Ford Model e Europa, adăugând că "acesta întruchipează adevăratul spirit al acestei companii, profitând de această mare oportunitate de a ne testa nu numai pe noi înșine, ci și infrastructura de încărcare a lumii.

Trecerea liniei de sosire dovedește exact ceea ce poți face cu noul Ford Explorer complet electric și suntem încântați că în curând clienții vor putea descoperi singuri aceste lucruri."

„Ford vrea să aducă pasiune și emoție vehiculelor electrice din Europa pentru că există destule mașini și SUV-uri plictisitoare în piață. Noul Explorer reprezintă caracterul unic al Ford, care se regăsește în fiecare mașină din această caravană unică”, a declarat Jim Farley, CEO Ford, care a participat la evenimentul de la Nisa, din 26 martie.

„Suntem mândri să lansăm acest nou model complet electric, conceput special pentru drumurile și clienții Europei și, evident, capabil să vă conducă oriunde în lume”, a subliniat Jim Farley. 

Noul Explorer complet electric, „văr” de platformă cu Volkswagen ID.4

Ford-ul Explorer electric este construit pe platforma „MEB” a celor de la Volkswagen, fiind „văr”, de exemplu, cu VW ID.4, și este primul vehicul electric Ford dezvoltat și construit în Europa. 

Gama Explorer este deschisă de un sistem de propulsie cu tracțiune spate, cu un singur motor (RWD) sau cu tracțiune integrală cu două motoare (AWD). Ambele utilizează o baterie litiu-ion, de tip nichel-mangan-cobalt (NMC), aleasă pentru densitatea energetică ridicată, dar și pentru performanțele oferite în climatele tipic europene, din Scandinavia până la Marea Mediterană. Versiunea cu un singur motor (RWD) 4, cu baterie NMC cu autonomie standard va fi disponibilă la o dată ulterioară.

Pentru modelul AWD, încărcarea de la 10-80% durează aproximativ 26 de minute 5 dacă se folosește o stație de încărcare DC de 185 kW. 

Cu 340 CP, Ford Explorer de top poate accelera mai repede decât un Ford Focus ST Performance, ceea ce înseamnă că modelul AWD poate atinge 100 km/h cu start de pe loc în 5,3 secunde. Explorer AWD poate tracta, de asemenea, până la 1.200 kg.

Suplimentar față de cei aproximativ 470 de litri ai spațiilor de stocare, care includ cei 17 litri oferiți de MegaConsole și My Private Locker (un spațiu securizat din cabină), fiecare Explorer dispune de sistemul multimedia SYNC Move 2, cu un ecran tactil central de 14,6 inch, care poate fi glisat pentru schimba unghiul de înclinare cu peste 30 de grade.

De asemenea, standard sunt oferite volanul și scaunele față încălzite, masajul scaunului șoferului și încărcarea wireless a telefonului.

 Designul interior include scaune sport cu tetiere integrate și un Soundbar elegant care vă permite să vă bucurați de sunetul redat prin dispozitivele conectate, Android Auto și Apple CarPlay fiind disponibile wireless. 11

Versiunea Explorer Premium adaugă un sistem audio B&O cu 10 difuzoare și iluminare ambientală interioară, jante de 20 de inch, tapițerie integrală Sensico, precum și trecerea de la farurile cu LED la cele Dynamic Matrix LED.

În România, Ford Explorer complet electric areun preț de pornire de 39.500 euro, cu TVA, prin programul Rabla Plus 2024 pentru versiunea Select RWD Extended Range.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te