VIDEO Dacia Jogger, doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP. De ce e un scor dezastruos

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.04.2022 - 11:00
Dacia Jogger, doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP. / Foto: captură video
Dacia Jogger, doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP. / Foto: captură video
Dacia Jogger, doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP. / Foto: captură video
Vokswagen-ul Polo cu 5 stele Euro NCAP.
Honda HR-V cu 4 stele Euro NCAP.
Nissan-ul Qashqai cu 5 stele Euro NCAP.

Noul model Dacia Jogger a obținut doar o stea la testele de impact Euro NCAP, ca și Dacia Spring. Rezultatul este dezastruos pentru urmașa MCV-ului, pentru că, teoretic, mașina se adresează în principal familiștilor aventurieri, nu deplasărilor din A în B în oraș, la viteze mici.

SHARE

Sigur, un model low-cost nu poate să obțină punctaj maxim la testele de impact Euro NCAP. Nici constructiv (un comportament mai bun al caroseriei în caz de accident necesită utilizarea unor materiale și tehnologii superioare, mai scumpe), nici din punct de vedere al sistemelor de siguranță activă și pasivă. Dezvoltarea și dotările costă.

Dar, pentru numai câțiva euro în plus, cât costă un sistem de avertizare pentru cuplarea centurilor pentru al treilea rând de scaune, Dacia Jogger putea obține scorul necesar pentru 2 stele Euro NCAP.

Citește și: VIDEO Dezastru pentru Renault, la testele Euro NCAP: Zoe a luat zero stele, Dacia Spring, o stea

Cât de mult va atârna diferența dintre o stea și două stele Euro NCAP în decizia de achiziție se va vedea în cifrele de vânzări, chiar dacă Jogger este cea mai ieftină mașină cu până la 7 locuri de pe piață, cu prețuri de bază cuprinse între 14.790 euro (Essential, 5 locuri) și 18.500 euro (SL Extreme, 7 locuri), TVA inclusă.

Dacia Jogger, o stea de siguranță la testele Euro NCAP

Dacia Jogger a obținut doar o stea de siguranță la testele Euro NCAP, deși Dacia Sandero, modelul din care se trage, a luat anul trecut 2 stele Euro NCAP. Rezultatul a fost calculat pe baza scorurilor obținute de Sandero.

„Mașina este oferită în versiuni cu cinci și șapte locuri, cu două rânduri sau trei rânduri de locuri, sistemul de avertizare pentru centura de siguranță nu este disponibil pe locurile cele mai din spate ale acestuia din urmă. Inevitabil, mașina pierde punctaj în comparație cu modelul său partener, Sandero având două stele”, a comunicat Euro NCAP.

Dacia Jogger a luat 12,1 puncte din 16 posibile la impact frontal, 10,7 puncte din 16 posibile la impact lateral, 3,3 puncte din 4 posibile la impact din spate și 0,5 puncte din 2 posibile la proba de descarcerare. Per total, cu 26,6 puncte, scorul obținut de Dacia Jogger pentru protecția pasagerilor adulți este de 70%.

Citește și: Dacia a scumpit din pix modelul Dacia Spring cu 12%, într-un an, în România. Cât costă în alte țări

„Habitaclul a rămas stabil în cazul unui impact frontal. Protecția a fost cel puțin adecvată la nivelul genunchilor și femurului șoferului și pasagerului din dreapta. Părți din planșa de bord au prezentat risc de rănire pentru pasageri, protecția fiind marginală din acest punct de vedere. Protecția la nivelul pieptului a fost, de asemenea, maginală pentru ambii ocupanți ai locurilor față (...) La testul frontal cu bariera rigidă, protecția a fost cel puțin adecvată atât pentru șofer, cât și pentru pasagerii spate. La testul de impact lateral, care simulează impactul cu un alt vehicul, protecția la nivelul pieptului a fost marginală. Iar la impactul lateral cu un stâlp protecția conferită zonelor critice ale corpului a fost cotată bună sau adecvată (...) Airbag-urile și scaunele au demonstrat o protecție bună a pasagerilor în cazul unui impact din spate”, a concluzionat Euro NCAP.

La capitolul „Protecția copiilor”, Jogger a obținut un scor total de 69%. Apoi, la capitolul ”Protecția participanților vulnerabili la trafic”, noul model de familie Dacia a luat 41%, fiind notat cu zero puncte, de pildă, pentru lipsa unui sistem automat de frânare. Iar la „Sistemele de siguranță activă” Dacia Jogger a obținut 39%.

Rezultatele complete alte testului Euro NCAP le puteți vedea AICI. Atenție, Euro NCAP notează comportamentul mașinilor testate la mai multe capitole, după cum ați văzut, dar scorul final nu este o medie a notelor. Scorul final reflectă cel mai slab rezultat înregistrat la oricare dintre criterii. 

Unde se văd diferențele de protecție efectivă, pasivă, dintre o mașină cu o stea și una cu 4-5 stele Euro NCAP

Cifrele vorbesc singure. Dacă Dacia Jogger cu o stea Euro NCAP are un scor de 70% la „Protecția adulților” și un scor de 69% la „Protecția copiilor”, Vokswagen-ul Polo cu 5 stele Euro NCAP are un scor de 94% la „Protecția adulților” și un scor de 80% la „Protecția copiilor”, de exemplu, Nissan-ul Qashqai cu 5 stele Euro NCAP are un scor de 91% la „Protecția adulților” și un scor de 91% la „Protecția copiilor”, iar Honda HR-V cu 4 stele Euro NCAP are un scor de 82% la „Protecția adulților” și un scor de 75% la „Protecția copiilor”.  

Vokswagen-ul Polo cu 5 stele Euro NCAP

Nissan-ul Qashqai cu 5 stele Euro NCAP

Honda HR-V cu 4 stele Euro NCAP

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te