Range Rover este, fără doar și poate, primul automobil care a dus luxul și rafinamentul în teren accidentat. Poate fi considerat părintele a ceea ce astăzi numim segmentul SUV de lux, ligă în care, în momentul de față, joacă modele precum Rolls Royce Cullinan sau Bentley Bentayga, fără ca nimeni să se supere, chiar dacă versiunea Range Rover Autobiography cochetează cu luxul. În 50 de ani, lucrurile și definițiile s-au schimbat aproape complet în lumea auto, toți constructorii nișând continuu pentru a sensibiliza noi și noi clienți. Cine și-ar fi închipuit un Rolls Royce ”de teren” în anii 1970 sau, chiar, acum 10 ani? Sau un Porsche 100% electric?
Povestea primului automobil capabil să îmbine confortul și dinamica pe asfalt ale unei limuzine cu performanțele unui off-roader în teren accidentat a început la mijlocul anilor 1960, când, în încercarea de a revoluționa segmentul modelelor 4x4 recreative aflat în expansiune, directorul Rover pentru proiecte noi de vehicule, Charles Spencer „Spen” King, nepotul fondatorilor Land Rover, a conceput un model care îmbina confortul și calitățile pe șosea ale unei limuzine Rover, cu cele în off-road ale unui Land Rover.
Primul prototip Range Rover a apărut în septembrie 1967, cu numele de cod „100-inch Station Wagon”. Iar în 1969, când deja se stabilise identitatea modelului Range Rover ce avea să fie lansat un an mai târziu, prototipurile au fost botezate ”Velar”, în încercarea de a păcăli concurența și presa. Da, ”Velar”, ca modelul de serie Range Rover Velar lansat în 2017.
Prima generație Range Rover (1970 – 1994) a fost disponibilă, la început, până în 1981, doar în variantă cu trei uși. În prima fază, mașina era un off-roader veritabil, cu arhitectură cu șasiu separat și interior ce putea fi spălat cu furtunul, dar cu un comportament net superior off-roader-elor pe asfalt, datorită suspensiei integrale cu arc și amortizor (fără arcuri cu foi pe spate), sistemului de tracțiune integrală permanentă, frânelor cu discuri la toate roțile și caroseriei din aluminiu. Direcția asistată, capitonajul de pluș, scunele îmbrăcate în piele, aerul condiționat și ornamentele din lemn au apărut ceva mai târziu.
În cei 26 de ani de carieră, Range-ul Classic și-a trecut în palmares două titluri ale Raliului Paris – Dakar (1979 și 1981, bineînțeles cu modele modificate) și traversarea, de la Vest la Est, a deșertului Sahara în cadrul unei expediții de 12.000 de kilometri, de exemplu, și a evoluat permanent. În 1981, a apărut primul Range Rover cu cinci uși, în 1982 a apărut versiunea cu transmisie automată, iar în 1986 a venit și primul motor diesel. De asemenea, în 1989, Range Rover a fost primul off-roader dotat cu ABS, iar în 1992 a devenit primul 4x4 din lume echipat cu sistem de control electronic al tracțiunii (ETC) și suspensie pneumatică gestionată electronic, ce asigura confortul atât pe șosea, cât și în off-road.
A doua generație Range Rover a fost lansată în 1994 și putea fi recunoscută imediat datorită profilului inconfundabil, tip scoică, hayon-ului din două părți și plafonului plonjat, elemente care, într-o formă sau alta se regăsesc și pe modelul actual. De asemenea, mașina s-a remarcat printr-un interior și mai luxos, fără a face însă rabat la capabilitățile pe șosea și în off-road. Totodată, era echipată cu suspensie reglabilă și cu un motor diesel de 2.5 litri sau cu V8-uri pe benzină, de 3.9 litri și 4.6 litri, mai performante.
Cea de-a treia generație Range Rover (2001-2012) a fost îmbunătățită semnificativ pe parcursul celor 11 ani de producție. Inovațiile tehnologice au inclus o caroserie monococă mai rigidă (care înlocuia șasiul separat de tip scară, specific modelelor 4x4) și suspensie complet independentă, cu perne pneumatice interconectate (la momentul respectiv aproape toate modelele 4x4 erau echipate cu punți rigide). Interioarele acestor vehicule erau inspirate de iahturile de lux, cu ornamente din lemn nobil și scaune pe care le regăsești la clasa întâi a aeronavelor, oferind suplimentar spațiu și lux.
În 2012, a fost lansată a patra și cea mai recentă generație Range Rover. A fost primul SUV echipat cu o caroserie ușoară, realizată integral din aluminiu. Cu o multitudine de inovații în domeniul off-road, cum ar fi Terrain Response 2 și All-Terrain Progress Control (ATPC), modelul a continuat să evolueze și în momentul de față există și o versiune hibridă plug-in, cu conectare la priză.
În total, în cei 50 de ani de existență, modelul Range Rover a fost produs în peste un milion de exemplare.
De la un model, la o gamă completă
Așa cum spuneam la începutul materialului, de-a lungul timpului, Range Rover a ajuns să definească o întreagă gamă de SUV-uri premium. După trei decenii în fruntea segmentului SUV-urilor de lux, în 2005, a fost lansat modelul Range Rover Sport, un vehicul care îmbină agilitatea și caracterul sportiv cu luxul și capabilitățile modelului mai mare, Range Rover.
În 2010, a fost lansat modelul compact Range Rover Evoque, destinat unei clientele mai tinere. Iar în 2017, familia Range Rover a primit un nou membru, Range Rover Velar, pozitionat între Range Rover Sport și Range Rover Evoque. Cu un nume preluat de la primele prototipuri Range Rover, modelul Velar a completat gama Range Rover, cu un design minimalist și un habitaclu avansat din punct de vedere tehnologic.
”Fifty”, ediție aniversară limitată la 1.970 de exemplare
Pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare Range Rover, producătorul Land Rover a dezvoltat ediția limitată ”Range Rover Fifty” (1.970 de exemplare).
Având la bază versiunea Range Rover Autobiography, Range Rover Fifty se remarcă printr-o serie de elemente exterioare specifice, de culoare Auric Atlas, precum și prin cele două modele de jante cu diametrul de 22 inch. Mașina este personalizata cu inscripția „Fifty”, creată personal de Prof. Gerry McGovern OBE, directorul de design Land Rover, iar aceasta apare atât pe exteriorul vehiculului, cât și în interior, pe plăcuța de identificare „1 of 1970” de pe consola centrală, tetiere, planșa de bord și pragurile iluminate.
“În lumea vehiculelor de lux, Range Rover a ieșit întotdeauna în evidență. Capacitățile sale unice și inovatoare împreună cu abordarea tehnologică fără egal au fost valorile pe care clienții noștri le-au admirat încă de la primul model lansat în 1970”, a declarat Gerry McGovern OBE.
Range Rover Fifty va fi disponibil în variantele de caroserie cu ampatament standard și lung, iar clienții vor putea opta pentru culori exterioare atent selectate, precum Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba sau Santorini Black. Într-un număr extrem de limitat, divizia de vehicule speciale Land Rover - SVO oferă modelul Range Rover Fifty și în una dintre cele trei culori exterioare Heritage, nemetalizate, preluate din paleta initială Range Rover: Tuscan Blue, Bahama Gold și Davos White. Ediția Limitată Fifty va fi disponibilă cu motorizări diesel, pe benzină și chiar în varianta PHEV P400e.