VIDEO CES 2024 Autovehiculul clasic s-a demodat. Ce propune conceptul „Platform Beyond Vehicle”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 10.01.2024 - 12:18
CES 2024 Autovehiculul clasic s-a demodat. Ce propune conceptul „Platform Beyond Vehicle” - Foto: Kia
CES 2024 Autovehiculul clasic s-a demodat. Ce propune conceptul „Platform Beyond Vehicle” - Foto: Kia

Autovehiculul clasic s-a demodat. Sau cel puțin așa consideră unul dintre cei mai importanți constructori auto, care prezintă la Consumer Electronics Show (CES) 2024 un nou concept de mobilitate botezat „Platform Beyond Vehicle” (PBV), axat pe flexibilitate și modularitate.

SHARE

Kia și-a dezvăluit viitoarea strategie Platform Beyond Vehicle (PBV) la expoziția Consumer Electronics Show (CES) 2024 din Las Vegas. Activitatea PBV Kia se bazează inițial pe introducerea unui automobil modular complet nou, prezentat în avanpremieră prin modelul Kia Concept PV5. Versiunea de stradă a Kia Concept PV5 este prevăzută să intre în producția de serie în 2025

În total, constructorul coreean a dezvăluit la CES 2024 cinci concepte Kia PBV  – trei derivate din Concept PV5, Concept PV7 și Concept PV1. 

Citește și: CES 2024: TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h, vitraliul-voltaic

Autovehiculul clasic s-a demodat. Ce propune conceptul „Platform Beyond Vehicle”

Noua viziune Kia în ceea ce privește viitorul mobilității a fost prezentată la CES 2024 alături de un plan în mai multe faze, care anticipează că automobilele PBV vor revoluționa industria mobilității, ajutând în același timp la dezvoltarea ambițiilor Hyundai Motor Group în domeniile robotică, mobilitate aeriană avansată (AAM - Advanced Air Mobility) și conducere autonomă.

Automobilele Kia PBV reprezintă o soluție de mobilitate completă care combină automobilele electrice dezvoltate pentru anumite scopuri (fit-for-purpose EVs) cu soluții software avansate bazate pe strategia „software-to-everything” sau SDx concepută de Hyundai Motor Group. Ca platformă PBV (Platform Beyod Vehicle), automobilele PBV vor deschide ușa către noi activități și stiluri de viață prin redefinirea conceptului de spațiu datorită interioarelor avansate, personalizate, care oferă libertate și flexibilitate totală.

Citește și: VIDEO „Globul de cristal”, nouă opțiune pentru mașinile premium. E făcut de Continental și Swarovski

„Activitatea PBV Kia reprezintă viziunea noastră de a depăși conceptul tradițional de automobil prin îndeplinirea nevoilor nesatisfăcute ale diverșilor clienți și comunități, prin automobile și servicii optimizate care se adresează unor circumstanțe specifice ale pieței și ale activității”, a declarat Ho Sung Song, Președinte și CEO Kia.

„Automobilele PBV dezvoltate de Kia vor fi un factor favorizant al inovației în afaceri datorită sistemului nostru de management centrat pe client, experienței în producția de masă a automobilelor electrice și a dezvoltării rapide a strategiei SDx a Hyundai Motor Group și activităților viitoare conexe. Suntem încântați să arătăm că suntem pe deplin pregătiți să devenim primul ”motor” al pieței globale a automobilelor PBV”, a adăugat el.

Ideea „Platform Beyond Vehicle”

Kia consideră că noua sa abordare a PBV-urilor poate ajuta la rezolvarea provocărilor de mobilitate întâlnite de indivizi și organizații cu opțiuni limitate de transport.

Prima etapă urmărește introducerea modelului Kia PV5, un automobil electric versatil, optimizat pentru domenii majore, cum ar fi transportul, livrarea și utilitățile, care oferă capacitate de conversie pentru diverse nevoi ale clienților. Conectivitatea de date îmbunătățită între automobile și datele externe, cum ar fi informații despre rută sau livrare, va permite operarea convenabilă a mai multor automobile ca flotă definită de software. Această apariție a flotelor personalizate pentru activități și a soluțiilor specifice PBV înseamnă mai puțin timp de inoperabilitate și o eficiență sporită a costurilor.

Faza a doua va vedea finalizarea gamei de modele dedicate PBV, iar PBV-urile vor evolua în platforme de mobilitate bazate pe inteligență artificială care utilizează date pentru a interacționa cu utilizatorii și pentru a se asigura că automobilele sunt mereu actualizate. O soluție PBV integrată va oferi o experiență personalizată, fără întreruperi pentru dispozitive și software. Între timp, vor apărea noi forme de activități legate de robotică și alte tehnologii viitoare.

Citește și: VIDEO CES 2024 Mașinile, transformate în console de jocuri pe roți: split-screen și controllere

În faza a treia, PBV-urile Kia vor evolua în soluții de mobilitate personalizabile, prin integrarea cu viitorul ecosistem de mobilitate. Aici PBV-urile Kia vor deveni în cele din urmă platforme de viață care transformă orice inspirație în realitate. Automobilele conectate cu conducere autonomă vor fi gestionate ca parte a unui singur sistem de operare smart city. Odată cu apariția unei lumi hiperconectate în care oamenii, PBV-urile și infrastructura socială sunt conectate perfect, vom deschide ușa către stiluri de viață complet noi prin crearea unui ecosistem PBV robust, bazat pe tehnologiile viitoare ale Hyundai Motor Group pentru conducere autonomă, mobilitate aeriană avansată, robotică și rețeaua energetică.

Mașina „transformer”

Folosind tehnologia „Easy Swap” pentru a răspunde în mod flexibil cerințelor diverse ale clienților, un singur șasiu de automobil poate fi folosit pentru a îndeplini nevoile multiple de mobilitate.

În spatele unei cabine fixe, sau „zonă pentru șofer”, o varietate de structuri superioare interschimbabile sau „module de viață” pot fi conectate la automobilul de bază printr-o tehnologie hibridă de cuplare electromagnetică și mecanică, transformând PBV într-un taxi în timpul zilei, o dubă de livrare noaptea și un automobil de agrement personal în weekend.

Modularizarea este posibilă în continuare datorită ansamblului structurii caroseriei fără suduri „Dynamic Hybrid”, care permite ca lungimea elementelor mobile să fie ajustată în mod flexibil în funcție de scopul utilizării automobilului. Compuse din oțel cilindric de înaltă rezistență și polimeri proiectați, piesele tipice sunt reduse cu 55%, fără pierderi de rigiditate. Livrată sub formă de kit standardizat, practic, tehnologia Dynamic Hybrid va permite transformarea rapidă și simplă pe teren a unui automobil Kia PV5.

Designul PBV-urilor Kia este inspirat de instrumente robuste, simple și inteligente și depășește cu mult estetica simplă. Misiunea principală a mărcii Kia este de a se asigura că PBV-urile sale sunt simple și intuitive în operare și manevrabilitate, indiferent unde, când sau cum sunt utilizate.

Indiferent dacă scopul automobilului este de a transporta oameni, mărfuri sau de a satisface nevoile logistice sau de mobilitate personală, fiecare PBV împărtășește o calitate consecventă a designului care reflectă natura sa solidă, robustă și proiectează o atitudine de încredere și de înaltă capacitate. Nu există elemente decorative inutile, fiecare caracteristică fiind concepută pentru a servi o funcție utilă care ușurează viața utilizatorilor de vehicule, așa cum demonstrează clar conceptele dezvăluite la CES.

O combinație dintre un limbaj de design simplu și robust și o grafică expresivă, unifică perfect modelele PV5, în ciuda naturii lor diverse. Pentru fiecare automobil, ușile mari dezvăluie o deschidere fără stâlpi, excepțional de confortabilă, care asigură intrarea și ieșirea fără efort. În interior, ampatamentul extins și platforma electrică asigură spații deschise largi și plate pentru a oferi posibilități aproape nelimitate de depozitare și utilizare. De asemenea, experiența șoferului este îmbunătățită, deoarece habitaclul oferă o suprafață asemănătoare unui birou, iar volanul poate fi pliat pentru a servi drept lampă de birou, creând un mediu de lucru.

În conformitate cu prima fază, vor fi disponibile diferite versiuni ale modelului PV5, inclusiv versiunile Basic, Van, High Roof și Chassis Cab. Pe viitor, Kia intenționează să introducă și un model Robotaxi dezvoltat împreună cu Motional (o asociere între HMG și Aptiv), care își propune să ofere pasagerilor o experiență autonomă revoluționară.

În timpul etapei a doua, simbioza ecosistemului PBV va fi completată de alte două modele, „PV7” și „PV1”, utilizând sisteme de tip „cabinet and frame” pentru a îmbunătăți interacțiunea și conectivitatea dintre automobile pe baza conceptului modular.

Modularitatea PBV se bazează pe un sistem de șine integrat pe plafonul, podeaua și panourile laterale ale automobilului, precum și pe exterior, permite personalizarea fără efort a vehiculului pentru a satisface nevoile individuale ale clienților. Acest sistem permite transferul fără probleme de mărfuri și articole între vehicule, folosind dulapuri și cadre. „Șinele” din cadrul acestui ecosistem simplifică mișcarea articolelor între vehicule, în timp ce designul modular al „plăcilor” și accesoriile funcționale, cum ar fi difuzoarele și rafturile, oferă o flexibilitate nelimitată pentru o gamă largă de scenarii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te